Romatizmal hastalıklar toplumda oldukça sık olarak görülmektedir. Genel olarak çoğu romatizmal hastalığın görülme yaşı bayanlarda doğurganlık çağına denk gelmektedir. Bu durum kadın hastalarda bir çok soru işaretini beraberinde getirecektir. Medical Park Gaziantep Hastanesi Romatoloji bölümü de en çok merak edilen sorulara yanıt verdi.
Romatizmal hastalıklar hamile kalmama engel teşkil eder mi?
Esas olarak neredeyse tüm romatizmal hastalıklar kısırlığa (infertilite) yol açmamaktadır. Yani toplumda hastalığı olmayan bayanların kısırlık oranı neyse romatizmal hastalığı olan bayanların oranı da o kadardır. Ancak bazı hastalıklarda ki en belirgin örneği Ailesel Akdeniz ateşi (FMF) hastalığın ataklarına bağlı olarak gelişen problemlerden ötürü kısırlık ihtimali gelişebilir. Ancak böyle birkaç hastamız ilaçlarını aldıktan sonra hamile kalabilmişlerdir.
Romatizmal hastalıklar dışında kullanılan ilaçların kısırlık yapıcı özelliği var mıdır?
Romatizmal hastalıkların genel olarak kısırlığa yol açmadığından bahsedilmekle birlikte bazı romatizmal ilaçlar yumurtalarda yetmezliği yani erken menopoz gibi durumlara yol açarak hamile kalmayı imkansız kılmaktadır. Bu tür hastalara bu ilaçlara başlanılmadan mutlaka bilgilendirme yapılıp hastanın onayı alınmaktadır. Bunun dışında bazı ilaçlar erkeklerde sperm sayısını azaltarak hamilelik olayını engellemektedir.
Romatizma hastasıyım ve hamilelik istiyorum. Kullandığım ilaçlarla bu mümkün mü?
Romatizmal hastalığa sahip olan ve bizim reçete ettiğimiz ilaçları kullanan bayanların bizlere danışmadan hamilelik düşünmelerini istemiyoruz. Özellikle bazı hastalıkların hamilelikteki durumları önemlidir. Verdiğimiz ilaçlar metabolizma üzerine fazlasıyla etkilidir. Bu yüzden doğacak bebeklerde anomali gibi durumlara yol açma ihtimali taşımaktadır. Eğer hastalığı müsaitse ilaçların bir kısmını 3 ay önce kesmek gerekmektedir. Bazı ilaçları ise yıllarca anne kanında kalacağı için vücuttan uzaklaştırıcı ilaçların kullanılması gerekmektedir.
Hamile kaldığımda hastalığımın durumu nasıl seyreder?
Hamilelik sırasındaki durum ne olacağı bir miktar hamilelik başındaki hastanın durumu ve laboratuar bulgularıyla anlaşılabilir. Bazı hastalıklar (romatoid artrit gibi) gebelik sırasında çok iyi bir seyir gösterir, hastalık ile ilgili ilaçların büyük kısmının kesilmesine müsaade eder. Ancak bu durumun tersi de az sayıdaki hasta da mümkündür. Bazı hastalıklarda (Sistemik lupus eritematozus gibi) gebelik sırasında aktif olarak hem gebelik kaybına hem de anne için hayati tehlike oluşturabilmektedir.
Doğum sonrası emzirebilir miyim ve hastalık nasıl seyreder?
Tamamen kullanılan ilaçlara bağlıdır. Genel olarak bir çok ilaç kullanırken emzirme mümkün olsa da bir kısım ilaçlar buna izin vermemektedir. Doğum sonrası durum bizim için büyük önem taşımaktadır. Çünkü bazı hastalıklar doğum sonrası alevlenme göstermektedir. Özelikle romatoid artrit bunun en belirgin örneğidir. Bu yüzden hastaların doğum sonrası durumlarını iyi takip etmeleri ve yakınmalarının arttığı dönemde doktorlarına başvurmaları önem taşımaktadır.