Röportajlar

Sağlam adımlarla

Sağlam adımlarla
24-10-2015 08:26
Gaziantep

Gaziantep’in önemli iş adamlarından biri olan Bilal Kara, ilk yatırım yerleri olan Selçuk İplik ve hedeflerini Hakimiyet Gazetesi’ne anlattı.

Selçuk İplikle başlayan atılımlarını anlatan, Kara Holding Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Bilal Kara, Selçuk İplikle iş dünyasına atılım yaptıklarını belirterek, “Selçuk İplik 1989 yılında kurulmuş 1991 yılında biz ortak olduk. 1991 yılında Selçuk İplik küçük bir işletmeydi. Yılda 5 tonluk bir üretim kapasitesi vardı. O yıldan buyana her yıl %10-15 büyüyerek bugünlere geldik. O zamanlar küçük bir firmaydık. Gaziantep’te küçük bir şehirdi. O zaman bu kadar çok firma yoktu. O dönemlerde günde 3 ton, ayda 90, yılda ise 1000 ton iplik yapıyorduk. Şimdi ise yaklaşık 35 bin ton iplik yapıyoruz. 8 bin ton plastik yapıyoruz. 5-6 bin tonda vanmomun yapıyoruz. Toplamda 50 bin ton üretim yapıyoruz şuanda. O dönem 1000 tondu şimdi 50 bin ton üretim yapıyoruz. Sadece tekstil değil enerji üretimi yapıyoruz. Ürettiğimiz enerjiyi de kendi bünyemizde kullanıyoruz. nonwoven hijyenik kumaş ve plastik sektöründe plastik üretimi yapıyoruz. Sadece İplik yapmıyoruz. İpliği kumaşa çeviriyoruz. Elyaf giriyor kumaş olarak çıkıyor. Bunu da değişik ülkelere Dünya’nın her tarafına ihraç ediyoruz” dedi.

AMERİKADAN JAPONYA’YA KADAR

Kara Holding Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Bilal Kara, üretilen ürünlerin Amerika’dan Japonya’ya kadar ihraç edildiğini belirterek, “Ürettiğimiz iplik, kumaş gibi ürünleri İtalya. Portekiz.Brezilya, Fransa, Yunanistan, Danimarka, Çek Cumhuriyeti, İngiltere, İsviçre, Litvanya, Belçika, Bulgaristan.Finlandiya, Amerika, Polonya, Japonya gibi ülkelere gönderiyoruz” dedi.

ÖZAL’DAN ÖNCE

Bilal Kara Özal’dan önce Türkiye’de ihracatın olmadığını belirterek, “Rahmetli Başbakan Turgut Özal la birlikte Türkiye dış dünya ya açıldı ve ihracat yapmaya başladı. 1998 yılında biz ilk ihracata başladık. O dönemden buyana ihracatımızı arttırarak sürdürüyoruz. 1998’den önce bir çok firma ihracat yapmayı bilmiyordu. Ama rahmetli Turgut Özal sağ olsun iş dünyasına ihracatı öğretti. Rusya’nın da açılması tekstili geliştirdi. Rusya pazarının açılması Türkiye’yi tekstilde çok büyüttü. Rusya konfeksiyonu geliştirmek, insanları çalıştırmak için baya kumaş alıyor” dedi.

“YAHUDİLER TİCARETİ ÖĞRETTİ”

Gaziantep’in Türkiye’de ihracatta ön planda olmasını değerlendiren Kara, “Gaziantep Devlet desteği almayan kendi yağında kavrulan bir şehir. Tabi ihracatta öncü bir şehir olmamızdaki etkenlerden biride Yahudilerin Gaziantep’te yaşadığı dönemlerde Anteplilere ticareti öğretmesi. Tabi çok büyük tarım atılımları ve alanları olmadığı için insanlarda sanayi yatırımlarına yönelmiş. Küçük başlangıçlarla bugünkü büyük atılımların temelleri atıldı” dedi.

TEŞVİKTE YANLIŞ POLİTİKA

Devletin teşvik konusunda yanlış bir politika izlediğini belirten Bilal Kara, “Mesela şehrimize 70 kilometre ilerde Kahramanmaraş’a teşvik verildi. Bizim gibi bir işletme aylık 500 Bin TL’den yılda 6 Milyon TL zarar etti. Kahramanmaraş’ta bulunan bizim gibi bir işletme Elektrik Teşviği’nde devletten yılda 6 milyon kar etti. Buda 7 sene devam etti. Kahramanmaraş bu sayede iplik işinde Gaziantep’e göre daha fazla büyüdü. Bizde İplik işinde değilde başka sektörlerde büyümeyi hedef alıyoruz. İplik işinde çok fazla büyümenin çok mantıklı olmadığını düşünüyorum. Başka sektörlerde büyümeyi hedefliyoruz. Herse ne ilk 500 içinde yer alıyoruz. Bu yeri korumamız hatta daha üst sıralara çıkmamız gerek. Bu nedenle de çeşitli dallarda atılımlar yaparak büyümemiz gerek” dedi.

SURİYE VE IRAK SAVAŞININ ETKİLERİ

Suriye ve Irak’ta yaşanan iç karışıklığım kendilerini etkilemediğini belirten Kara, “Bizim ihracatımız Avrupa ülkelerine olduğu için oradaki karışıklık bizi etkilemedi. Ancak, oradaki insanlar sonuçta Müslüman insanlar. Orada büyük ülkelerin menfaat ve çıkarları nedeniyle bir türlü kan durmuyor. Irak’ta petrol, Suriye de, Akdeniz çıkış alanın olması Rusya’nın üstleri var. Büyük ülkelerin çıkarları doğrultusunda attıkları adımlar bu insanları mağdur etmiş durumda. Oradaki insanlar buraya gelmiş yapacak bir şey yok. Şehirde yaşanan münferit olaylar onlara karşı bakış açımızı değiştirmemeli. Türkler içerisinde nasıl iyisi kötüsü varsa onlarda da mevcut. Ancak, olumlu tarafı işçilik anlamında iyi oldu. Ama buradaki düzeni biraz bozdu. Şehirde çalışan bir sürü insan var. Çalıştıran karlı. Çünkü sigorta yapmıyor. Ücretleri düşük. Başpınarda da varmış çalışan duyuyoruz. İş gücü anlamında baktığımızda olumlu tarafları da var. Çünkü Gaziantep’te işçi problemi var” dedi.

HEDEFLER

Kara, yapa bilecekleri işlere yöneldiklerini belirterek, “Tabiî ki her zaman büyümek ve yükselmek hedefimiz. Ancak çok büyük yatırımlarla birden bire atılmak değil de sağlam adımlarla yatırımlarımızı arttırmayı hedefliyoruz. Her sene %10-15 büyüyecek şekilde stabil olarak büyümeyi sürdürüyoruz. İşi öğrenelim bakalım. Daha sonra yeniden bir iş kuralım mantığı ile bakıyoruz olaylara. Tabiî ki bu ülkenin önde gelen firmaları arasındayız. Gecen sene ilk 500 arasında 350. sıradaydık tabiî ki geriye gitmeyi istemeyiz. Tabiî ki her yıl daha da ileriye gidecek şekilde çalışmamıza devam edeceğiz. Ayağımızı yorganımıza göre uzatıyoruz. Çünkü burası Türkiye her an her şey değişe biliyor. Bir kalkmışsınız Dolar 100 lira birden artmış onun için temkinli gitmekte her zaman fayda var diye düşünüyorum. 25 yılda hep böyle temkinli gittik. Enerjide büyümeyi düşünüyoruz. Zaten şuanda 8.6 megavat elektrik üretiyoruz. Ürettiğimiz elektriği de kendimiz kullanıyoruz. Plastikte büyümeyi düşünüyoruz. Çünkü plastik sektörü daha da gelişecektir.” dedi.

AİLE ŞİRKETLERİNDEKİ RİSK

Kara Holding Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Bilal Kara, kendilerinden sonraki kuşağı da yetiştirdiklerini belirterek “Biz sağlam adımlar atarak büyüdük. Bizden sonraki kuşağı da aynı şekilde yetiştiriyoruz. Gaziantep’te aile şirketleri zorlanıyorlar. Çünkü çocuklar büyüyüp gelince problemler yaşanıyor. Biz onu profesyonelce düşünüp her çocuğu farklı dallarda yetiştiriyoruz. Bera ber değilde kendi alanlarındaki işlerin başında olunca kimse kimsenin işine karışmıyor. Bütün çocukları aynı işin içine konduğunda fikir ayrılığı oluyor. O zaman şirket bölünüp küçülüyor büyüyemiyor. Ama güçler birleşince büyük projeler yapa biliyorsunuz o zaman bizde bu şekilde başarırız diye düşünüyorum” dedi.

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR
ÇOK OKUNAN HABERLER