Yaşam

Sağlıkta şiddet engellenecek!

Sağlıkta şiddet engellenecek!
19-07-2018 05:05
Gaziantep

CHP Gaziantep Milletvekili İrfan Kaplan, sağlıkçıların gördüğü şiddete karşı, mesleği eczacı olan milletvekilleri ile bir araya gelerek gerekli tedbirlerin alınmasına dair önerge verdi.

Cumhuriyet Halk Partisi'nin eczacı milletvekilleri, Türkiye Büyük Millet Meclisi'ne bir önerge sunarak, son dönemde artış gösteren, eczacılara yönelik şiddetin araştırılmasını ve alınabilecek önlemlerin belirlenmesi için bir araştırma komisyonu kurulmasını istedi.
Gaziantep Milletvekili İrfan Kaplan, Ankara Milletvekili Gamze Taşcıer, Manisa Milletvekili ve Grup Başkanvekili Özgür Özel, Bursa Milletvekili Erkan Aydın ve Adana Milletvekili Burhanettin Bulut’un imzasını taşıyan önergede, sağlıkta şiddetin mağdurlarından olan eczacıların kamu hizmeti verdiği hatırlatılırken, hem gündüzleri hem de gece nöbetlerinde darp edilme, yaralanma ve öldürülme riski ile karşı karşıya oldukları ifade edildi.

ÖNLEM ALINMAZSA ŞİDDET VAKALARI ARTACAK

CHP'li eczacı 5 milletvekili TBMM'ye bir önerge sunarak, eczacılara yönelik giderek artan, şiddetin araştırılmasını istedi.  Ankara Milletvekili Gamze Taşcıer, Manisa Milletvekili ve Grup Başkanvekili Özgür Özel, Bursa Milletvekili Erkan Aydın, Adana Milletvekili Burhanettin Bulut ve Gaziantep Milletvekili İrfan Kaplan'ın imzasını taşıyan önergede eczacıların, sağlıkta şiddetin mağdurlarından olduğu ve alınmayan önlemlere rağmen toplum sağlığı için görev üstlendikleri ve kamu hizmetini aksatmadan sürdürdükleri ifade edildi. Türkiye'nin dört bir yanından eczacılara yönelik şiddet haberleri geldiği belirtilirken, gerekli önlemlerin alınmamasının yeni vakalara davetiye çıkardığı ifade edildi.
 
"ŞİDDETİN OLAĞANLAŞMASINI KABUL ETMİYORUZ"

CHP'li eczacı milletvekillerinin verdiği araştırma önergesinde, geçtiğimiz günlerde Mersin'in Tarsus ilçesinde yaşanan saldırıda bir eczacının yaralandığı, daha önce de İstanbul Kağıthane'de reçetesiz antibiyotik satmayı reddeden eczacının darp edildiği, 2016'da da Ankara Üniversitesi Tıp Fakültesi Cebeci Fizik Tedavi Bölümü eczanesinde çalışan dört eczacının öldürüldüğü hatırlatıldı. Ankara Milletvekili Gamze Taşcıer, Türkiye'de şiddet olaylarının gün geçtikçe arttığını ve bu şiddetin eczacılara da ulaştığını ifade ederek, "Meslek etiğine ve kanunlara uyarak çalışan, kamu hizmeti sunan eczacılara yönelik şiddet olayları, iktidarın tepkisizliği nedeniyle ne yazık ki olağanlaşmaya doğru ilerliyor. Biz eczacılar olarak bunu kabul etmiyoruz." dedi. Eczacıların tüm riskleri göz önüne alarak büyük sorumlulukla çalıştıklarını ifade eden Taşcıer, "Meslektaşlarımız gece gündüz demeden verdikleri hizmetle, toplum sağlığı konusunda büyük görev üstleniyor. Eczacılar reçetesiz ilaç vermedikleri, devlet tarafından hastaya çıkarılan muayene ücretleri ve ilaç katılım payları gibi bahanelerle şiddete uğruyor. Devlet, kuralları koyarken, kuralları uygulayan, ancak bunun neticesinde şiddete uğrayan insanları korumak, gereken adımları atmak zorundadır." dedi. İktidarın eczacılara yönelik şiddete karşı tepkisiz kaldığını belirten Taşcıer, önlem alınması çağrısında bulunarak, "Adım atılmayan her gün, eczacıların hayatları riske atılıyor. Biz CHP'li eczacı milletvekilleri olarak, iktidarın adım atmadığı bu konuda, Meclis'i görev üstlenmeye çağırıyoruz. Kurulacak araştırma komisyonu ile şiddetin nedenlerinin ortaya çıkarılmasını ve alınabilecek önlemlerin tespit edilmesini talep ediyoruz." ifadelerini kullandı. 
Gaziantep Milletvekili İrfan Kaplan, Ankara Milletvekili Gamze Taşçıer, Bursa Milletvekili Erkan Aydın, Adana Milletvekili Burhanettin Bulut ve Manisa Milletvekili Özgür Özel tarafından TBMM Başkanlığına verilen önerge şöyle:
 
TÜRKİYE BÜYÜK MİLLET MECLİSİ BAŞKANLIĞINA

Ülkemizde şiddet olaylarına her geçen gün bir yenisi eklenmekte; darp, yaralama ve öldürme vakaları hızla artmaktadır. Bu şiddet, kamu hizmeti veren eczacılara da ulaşmış; ülkemizin her yerinden eczaneler ve eczacılara yönelik şiddet olaylarındaki artış ciddi boyutlara ulaşmıştır.

Geçtiğimiz günlerde Mersin’in Tarsus ilçesinde bir eczanede, eczacının hastaya eş değer ilaç vermek istemesi üzerine gerçekleşen saldırıda, eczacı ve eczane personeli yaralanmıştır. Daha önce de İstanbul’un Kâğıthane ilçesindeki nöbetçi eczanede, eczacı reçetesiz olarak antibiyotik satmayı reddetmiş, bunun üzerine de saldırıya uğramış ve yaralanmıştır. 2016 yılında da Ankara Üniversitesi Tıp Fakültesi Cebeci Fizik Tedavi Bölümü Eczanesi’nde çalışan 4 eczacı silahlı saldırı sonucu cinayete kurban gitmişlerdir. Bu olaylar göstermektedir ki, sağlıkta şiddetin kurbanlarından biri de eczacılar olmaktadır. İnsanların sağlıklarına kavuşabilmeleri için kamu hizmeti sunan, meslek etiğine ve kanunlara uygun hareket eden eczacılara yönelik şiddet, toplum sağlığı konusunda görev üstlenen eczacıların sağlıklarına kast etme noktasına ulaşmıştır. Eczacılar, reçetesiz ilaç vermedikleri, devlet tarafından hastaya çıkarılan muayene ücretleri ve ilaç katılım payları gibi bahanelerle hastaların veya yakınlarının saldırısına uğramakta, ölüme kadar uzanan bir şiddet sarmalının hedefi olmaktadırlar.

Eczacılar, hem gündüzleri hem de gece nöbetlerinde darp edilme, yaralanma ve öldürülme riski ile daima karşı karşıya kalmakta; tüm bunların yanı sıra soygun gibi durumlarla da karşılaşmaktadırlar. Gerekli önlemlerin alınmayışı ve sağlıkta şiddete karşı nedenleri ortadan kaldırmak yerine sonuçlara odaklanan anlayış nedeniyle, şiddet olayları azalmamakta, aksine hızla artmaktadır.

Bu çerçeveden hareketle, sağlıkta şiddetin mağdurlarından olan eczacılara yönelik şiddetin araştırılması, bu şiddet vakalarının nedenlerinin ve sonuçlarının detaylarıyla ortaya çıkarılması, konunun uzmanları ile görüşülerek alınabilecek önlemlerin incelenmesi amacıyla, Anayasa’nın 98. maddesi ve TBMM İçtüğüzü’nün 104. ve 105. Maddeleri gereğince bir Araştırma Komisyonu kurularak gerekli incelemelerin yapılmasını arz ederim.

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR
ÇOK OKUNAN HABERLER