Güncel

SAĞLIKTA TARİFE DEĞİŞTİ

SAĞLIKTA TARİFE DEĞİŞTİ
03-01-2017 11:59
Gaziantep

Sosyal Güvenlik Kurumu hasta muayene ücretlerine zam yaptı. Resmi gazete yayımlanan karar göre devlet hastaneleri ve özel hastanelerde hasta muayene ücretlerine yüzde 20 ila yüzde 60 oranında zam yapıldı. Gaziantep-Kilis Tabipler Odası Başkanı Hamza Ağca, hasta muayene ücretlerine yapılan zammın vatandaşın cebine yansıyacağını söyledi.

MUAYENE ÜCRETLERİ ARTTI

Hasta muayene ücretlerine Sosyal Güvenlik Kurumu tarafından zam yapıldı. 31 Aralık 2016 tarihinde Resmi Gazete’nin mükerrer sayısında yayımlanan kararda, “Devlet hastanelerine gidenlerin muayene ücretleri yüzde 20 zamlanarak 5 liradan 6 liraya, Eğitim ve Araştırma Hastanelerinde yüzde 40 oranında zamlanarak 5 liradan 7 liraya, Üniversite Hastanelerinde yüzde 60 oranında artarak 5 liradan 8 liraya ve özel hastaneye gidenlerin muayene ücretleri ise 12 liradan 15 liraya yükseldi” ifadeleri yer aldı.

“HERKESE GEREKTİĞİ KADAR SAĞLIK HİZMETİ VERİLMELİ”

Konuya ilişkin gazetemize açıklamalarda bulunan Gaziantep-Kilis Tabipler Odası Hamza Ağca, muayene ücretlerine yapılan zamların vatandaşları olumsuz etkileyeceğine dikkat çekti. Her yıl hasta muayenesi katılım katkı payının yeniden değerlenme oranında arttığını kaydeden Ağca, “Sosyal Güvenlik Kurumu muayene katılım katkı payına zam yaptı. Bu zamlar kimi zaman yüzde 20 kimi zaman ise yüzde 60 oranında artabiliyor. Sağlığa harcanan parayı yüz lira olarak kabul edersek, 10 yıl önce 15 lirasını vatandaş, kalan 85 lirasını ise SGK ödüyordu. Her yıl vatandaşın ödediği miktar yüzde 1 oranında arttı. Şu anda muayene ücretinin yüzde 25’ini vatandaş ödüyor, yüzde 75’ini ise SGK ödüyor. Önümüzdeki yıllarda bu ücretin daha da artacağını öngörebiliriz. Sağlık alınıp satılan bir meta değil, bir haktır. Herkese gerektiği kadar sağlık hizmeti verilmelidir” diye konuştu.

“GAZİANTEP’TE YILDA 2,5 MİLYON ACİL İŞLEMİ YAPILIYOR”

Gaziantepli vatandaşların acillerde tedavi olmayı tercih ettiklerini belirten Ağca, “Dar gelirli vatandaşlar, kendi gelir durumuna göre sağlık hizmet alacak ya da alacağı sağlık hizmetlerini gelir durumuna göre ayarlamaya çalışacaktır. Ekonomik durumunu göz önüne alan vatandaşlar, olabildiğince sağlık giderlerini uygun hale getirmeye gayret gösterecektir. Bu noktada hastane acillerinde yoğunluklar oluşabilir. Türkiye’de nüfusun 1,5 katı kadar acil sağlık hizmeti veriliyor. Dünyada acil işlemi nüfusun yarısını geçmezken, Türkiye’de nüfusun 1,5 katı yani 120 milyon acil işlemi yapılıyor. Gaziantep’te ise yıllık yaklaşık 2,5 milyon acil işlemi yapılıyor. Bunun sebebi ne yazık ki katkı, katılım ve fark ücretlerinin daha az olmasından kaynaklanıyor. Sağlıkta 8 ayrı kalemden vatandaşın cebinden para çıkıyor. Aile Hekimliklerinde ilaç yazılmadığı süre zarfı içerisinde muayene ücreti alınmıyor. Eczanede ilaç alındığı takdirde muayene ücreti alınıyor. Aciller yerine Aile Hekimliklerine başvurmalarını tavsiye ediyoruz. Vatandaşın cebinden sağlık hizmeti için çıkan ücret arttı ve artmaya devam ediyor” şeklinde konuştu.

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR
ÇOK OKUNAN HABERLER