Manşet

Sağlıkta tercüman sıkıntısı

Sağlık alanında geçmiş yıllarda önemli sorunların yaşanmasına neden olan Suriyeliler kent yaşamına olduğu gibi sağlık alanında da sorun olmaktan çıktı

Sağlıkta tercüman sıkıntısı
08-03-2016 13:03
Gaziantep

Sağlık alanında geçmiş yıllarda önemli sorunların yaşanmasına neden olan Suriyeliler kent yaşamına olduğu gibi sağlık alanında da sorun olmaktan çıktı. Gaziantep-Kilis Tabip Odası Başkanı Hamza Ağca, Suriyeli hastaların artık sağlık kurumlarında büyük sorun teşkil etmediğine dikkat çekti. Ağca açıklamasında, sağlık alanında Suriyelilerle ilgili tek sorunun tercüman konusu olduğuna dikkat çekti.

“KAMU HASTANELERİNDE YOĞUNLUK YOK”

Ülkelerinde yaşanan iç savaş nedeniyle ülkemize sığınan Suriyelilerin tedavileri hastanelerde bin bir güçlükle yapılıyordu. Birkaç yıl öncesinde kadar acil vakaların yoğunlukta geldiği Gaziantep’te özellikle kamu hastanelerinde boş yatak bulabilmek neredeyse imkansızdı. Türk hastaların tedavilerini sürdürebilmek için kamu hastanelerinde boş yatak bulamadığı dönemin sona erdiğine dikkat çeken Gaziantep-Kilis Tabip Odası Başkanı Hamza Ağca, “Önceki yıllara oranla Suriyeli hastalar kamu hastanelerinde sorun olmaktan çıktı. Kent yaşamına ve insan ilişkilerine alışan Suriyelilerin her alanda olduğu gibi sağlık alanında da normale döndüğünü söyleyebiliriz. Geçmiş yıllarda olduğu gibi Suriye’den artık acil ve yaralı vakalarda gelmiyor. Bu nedenle Suriyelilerle ilgili kendi alanımızda sadece uzun vadeli tedavi süreçleri yaşanıyor” dedi.

“SURİYELİ HASTA YOĞUNLUĞU AİLE HEKİMLERİNİ ETKİLİYOR”

Gaziantep’te 100’ün üzerine Aile Sağlığı Merkezi bulunduğuna dikkat çeken Gaziantep-Kilis Tabip Odası Başkanı Hamza Ağca, bu merkezlerde her aile hekimine bin 250 civarında Suriyeli hastanın eklendiğini anlattı. Ağca açıklamasında, “Suriyeli sığınmacıların yaşadıkları bölgelerde aile hekimlerine yükü Türk hastalara oranla 3’te 1 oranında. Yalnız Aile Sağlığı Merkezlerine gelen Suriyeli sığınmacılar ile sağlık personeli arasında dil sorunu yaşanıyor. Bu nedenle Aile Sağlığı Merkezlerinde Suriyeli tercüman görevlendirmesi yapılmalı. Bu merkezlere gelen özellikle gebe Suriyeli kadınların gebelik takipleri yapılırken sağlık personelinin oldukça zorlandığına şahit oluyoruz. Ama bilinen bir gerçek var ki Suriyeli hastalarla ilgili kamu hastanelerimizde önemli bir sıkıntı yaşanmıyor” diye konuştu.

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR
ÇOK OKUNAN HABERLER