Güncel

“ŞAHİN” EKİP İŞ BAŞINDA

“ŞAHİN” EKİP İŞ BAŞINDA
13-01-2020 10:53
Gaziantep

Gaziantep Büyükşehir Belediye Başkanı Fatma Şahin, ekibiyle birlikte gazetecilerin karşısında geçti. 2019 yılında yapılan başarılı projeleri anlatan Şahin, 2020 yılı için önemli projelerin yaşama geçirileceğini anlattı.

“2020 YILI BİZİM İÇİN OLDUKÇA ÖNEMLİ”

Gaziantep Büyükşehir Belediye Başkanı Fatma Şahin, “2020 yılı bizim için önemli. Gaziantep’in Kurtuluşu’nun 100.yılına giriyoruz. Bizim açımızdan iki büyük himaye var. Cumhurbaşkanlığının himayesinde Gaziantep’in Kurtuluş’unun 100.yılı kutlanacak. Bir diğer önemli himaye ise Akıllı Şehirler ile ilgili oluyor. Akıllı Şehirlerle ilgili olarak Belediyeler Birliği olarak çalışma başlattık. Sayın Cumhurbaşkanımızın himayesinde Çarşamba Günü Ankara’da gerçekleştirilecek. 280 fikir projesi yarıştı, Çarşamba Günü Sayın Cumhurbaşkanımız ile birlikte bunun açıklamasını yapacağız. 2020 yılında Teknofest Gaziantep’te yapılacak. İstanbul’da 1,5 milyon insanın ziyaret ettiği, en iyilerin yarıştığı bir Teknofest Gaziantep’te yapılacak. Teknofestin Gaziantep’e gelmesi bu şehre olan güvenin göstergesidir. Bunun altından kalkabilme gücünü bizde gördükleri için 20 Ocak’ta Selçuk Beyin başkanlığında tanıtım toplantısı yapılacak. 56 kurum, 8 bakanlık bir araya gelecek. Sanayide de emek yoğun üretimden yüksek teknolojiye geçiş için bize çok büyük fırsatlar verecek. Teknofest’in 1 yıllık serüveninde yapmamız gerekenler var, büyük bir değişim ve dönüşüm arifesindeyiz. Bunun devamını istiyoruz” dedi.

FİLM FESTİVALİ DÜZENLENECEK

Gaziantep’te 2020 yılı içerisinde her ay uluslararası bir etkinlik düzenleneceğini belirten Şahin, sözlerini şu şekilde sürdürdü;
“İç İşleri Bakanımız ile görüşme yaptık. Antalya’da film festivali konusunda yarım asırlık bir tecrübe var. Gaziantep’te temalı Göç Temalı Film Festivali yapmak istiyoruz” dedi. Dünyanın en iyi göç temalı filmlerini, oyuncularını, yapımcılarını, yönetmenlerini Gaziantep’e getirilecek. Gaziantep olarak bunun altında kalkabileceğimizi söyledik. Yerelden Evrensele bu kentin rekabet etme gücünü artırmamız gerekiyor. 2023’e bu kenti hazırlamamız gerekiyor. Bu yılı çok önemli bir şekilde değerlendirmemiz gerekiyor. 2023 hedeflerine en yakın şehir biziz. O nedenle pastayı büyütmemiz gerekiyor. Pasta büyürse, bu pastadan herkesin alacağı pay büyüyecektir. O nedenle sorun çözme kapasitemizi güçlendirmeliyiz. Bu noktada da sonuna kadar devam edeceğiz.”

SEZER CİHAN PROJELERİ ANLATTI

Büyükşehir Belediyesi Genel Sekreteri Sezer Cihan, “Anlatacağımız konular hazırlamış olduğumuz 2040 Eylem Planı’nda belirlendi. Gaziantep ile ilgili olarak 2040 yılına kadar planlamalarımızı yaptık. Nereler konut, yeşil alan, toplu taşıma, sanayi alanı olacağı, projeler planlandı. Gaziantep’in önemli sorunlarından bir tanesi konut oluyor. Kuzeyşehir’de 3 bin 858 konut ihalesi yapıldı. 3 bin konutun inşasının tamamlandı, bin 600 kişi burada yaşıyor. Burada okul yapılması ile ilgili ihtiyaç vardı, iki adet okulumu sömestr tatilinin ardından açılacak. TOKİ tarafından 5 bin 200 konut Gaziantep’te yapılacak. 5 bin 200 konut için 53 bin 500 kişi başvuruda bulundu. Konut ihtiyacı ile ilgili konut üretmeye devam edeceğiz.  Geneyik Bölgesi’ne bin 900’ü yapılacak. Yeni bir şehri Güneyşehir’e kuruyoruz. Şahinbey Belediyesi ile birlikte Bayramlı Bölgesi’nde yürüttüğümüz konut projesi sürüyor. Mera vasfı olması ile ilgili çalışmalarımız devam ediyor. 4 milyon 600 metre kare konut rezervimiz var. Gaziantep’in her tarafında konut ile alakalı planlamalarımız bitti” dedi.

TUGAYIN TAŞINACAĞI ALAN BELİRLENDİ

Cihan, “Medeniyet Şehri Projesi ile ilgili Kara Kuvvetleri Komutanları ile ön protokol imzalandı. 5. Zırhlı Tugay Komutanlığının ihtiyacı olan tüm tesisleri Büyükşehir Belediyesi olarak Kuzeyşehir’de bulunan 23 milyon metrekarelik Hazine arazisine Askeriyenin tesislerini yapıyoruz. 1 milyon metrekarelik alanda askeriyenin kullanmadığı bir alan var. Protokol kapsamında o bölgeyi alarak kaynak geliştirerek, askeriyenin ihtiyaçlarını karşılayacağız. 4 milyon metrekaresi tamamen yeşil alan olacak. Ölçeği ile bakıldığında Medeniyet Şehri Projesi’nde yer alan yer Dünyanın en büyük bahçesi olacak. Ana protokol yapılacak” dedi.
Gaziray Projesi’ne değinen Cihan, “Gaziray Projesi’nin tamamlanması ile birlikte günlük yolcu potansiyeli 150 bin olacak. İstasyonlar tamamlandı, şehir içerisindeki inşaat başladı. Yer altına işlemlerinin bitmesi ile birlikte 2021 yılında faaliyete geçecek. Mayıs ayında Küsget-Gar arasında yolcu taşımaya başlayacağız. Aç-kapa işlemleri 970 milyon, toplam maliyeti ise 2 milyar TL bedelli yatırım kentimize kazandırıldı. Gaziantep-Nizip arasında faaliyet gösterecek olan Raybüs ile Nizip’e taşıma 1 ay sonra başlayacak. Gaziray ile bağlantılı olacak.”

400 MİLYON AVRO’YA MAL OLUYOR

Cihan, “Metro Projesi bitti. Bakanlık ile son bir imza kaldı. Gaziantep olarak artık tek gündemimiz metro oluyor. 400 milyon avro değerinde çok büyük bir yatırım. İstasyondan başlayarak, Şehir Hastanesi’ne ulaşacak. 10 kilometre ve 9 hatta oluşacak. Toplu taşımada gelmek istediğimiz bir nokta. 2020 yılında devlet yatırımı olarak gündeme alırız” şeklinde konuştu.

SPOR SALONUNUN YERİNE NE YAPILACAK?

Millet Bahçesi Projesi’ne değinen Cihan, “Millet Bahçesi Sözleşmesi 9 Ocak 2020 tarihinde yapıldı. Seçim döneminde paylaştığımız neyse projede onu yapıyoruz. Cami konusu çok fazla gündeme geldi. Kamil Ocak Kapalı Spor Salonu proje kapsamında yıkılıyor oraya bir cami yapılacak. Proje ile bütünleşecek bir cami yapılacak. Her yerden görülecek olan en büyük cami ile ilgili çalışmalar devam ediyor” diye konuştu.

GASKİ ÇALIŞMALARINI ARALIKSIZ BİR ŞEKİLDE SÜRDÜRECEK

GASKİ Genel Müdürü Hüseyin Sönmezler ise düzenlenen basın toplantısında gerçekleştirdiği sunumda şu ifadelere yer verdi;
“Sürdürülebilir şehir için içme suyunun olması gerektiğini düşünüyoruz. Her geçen gün sağlıklı suya erişimin daha zor olduğu bir dünyada yaşıyoruz. Dolayısıyla su fakiri olan Gaziantep’te suya ulaşmak için mücadele veriyoruz. Gaziantep’in tarihinde çok fazla kuraklık yaşanmış. Ama 3 gün önce çekilen bir fotoğrafa göre, Helete’ye yağan kar Gaziantep’te çeşmelerimizden akıyor. Gaziantep’in merkezinde maalesef ki suyumuz yok.  Düzbağ suyu şehrimize geldi. Hacıbaba’dan beslenen bölgelerin tamamı şuan Düzbağ’ın kar suyunu içiyor. Ama yüksek kotlardaki özellikle Karataş Bölgesi’nin yüzde 20’si Düzbağ suyunu içiyor. Şuanda yaptığımız bir çalışmayla 3 ay sonra bu bölgelerin de yüzde 50’si bu suyu içecek. İçme suyu arıtma suyu tesisimiz bittiği zaman da bu bölgenin tamamı Düzbağ suyu içmiş olacak. Şuan çeşmelerden akan su en kaliteli su. Biz sadece 2019 yılında 225 milyon lira elektriğe harcayacaktık. Düzbağ ile 6 ya da 50 milyondan fazla karımız oldu. Yaptığımız projenin maliyetini 8-9 yılda çıkarmış oluruz. Önemli olan kaliteli suya erişmiş olmamız. Gaziantep çok hızlı büyüyor, bizim altyapı olarak yetişmemiz gerekiyor.”

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR
ÇOK OKUNAN HABERLER