Ak Parti Gaziantep Büyükşehir Belediye Başkanı Fatma Şahin, yerel televizyonda başarılı hayat hikayesinin anlatıldığı programda, siyasete ilk atıldığı zamanlar, dönemin il başkanın söylediği sözler üzerine 40 dakika durmadan ağladığını itiraf etti. Şahin, şimdi ise dönemin il başkanı ile o günleri hatırladıkça güldüklerini kaydetti.
Siyasi arenada Aile ve Sosyal Politikalar Kurucu Bakanı, Güneydoğu Anadolu Bölgesi'nin ilk kadın bakanı, Gaziantep'in ilk kadın milletvekili gibi sıfatları bulunan Gaziantep Büyükşehir Belediye Başkanı Fatma Şahin, Bahartürk Televizyonunun “Gündem ve Medya” konulu programına katıldı. Bölgedeki özel sektörde çalışan ilk kadın mühendisler arasında da yer alan Fatma Şahin, başarılarla dolu, iş, siyaset ve aile hayatının belgesel tarzında anlatıldığı programa konuk oldu. TBMM Töre ve Namus Cinayetleri ile Çocuklara Karşı Şiddeti Araştırma Komisyon Başkanlığı, AK Parti Kadın Kollarında bir dönem Teşkilattan ve bir dönem de Siyasi İşlerden Sorumlu Genel Başkan Yardımcılığı görevleri ile soruşturma ve araştırma komisyonlarında da çalışan Fatma Şahin, programda iş, siyaset ve aile hayatı ile ilgili yaşadığı ilginç anlarını paylaşarak, sorulara cevap verdi.
KADIN BULUNAMAMASINI FIRSATA DÖNÜŞTÜ
Gaziantep Büyükşehir Belediye Başkanı Fatma Şahin, 2001 yılında siyasete atıldığını belirterek, öncesinde ise Kimya ve Metalurji Mühendisi olarak özel bir sektörde yöneticilik yaptığını kaydetti.
Aynı holding bünyesinde eşi İzzet Şahin’in de yönetici olarak çalıştığını hatırlatan Şahin, yaşanan kriz ortamında siyasete atılmaya karar verdiğini söyledi. Partinin kendisi gibi 3-4 arkadaşından başka kadın bulamadığını anlatan Şahin, “Boyahanede mühendis, eşimde ise iplik bölümündeydi. İ kimiz de yöneticilik yapıyorduk. Holdingin kadın mühendis alması, bizim başarılı olmamız da ilkti. Bizden sonraki kadınlar için de bu önemliydi. Dünyada bir kriz yok. Ülke yüzde 10 küçüldü. Benim çalıştığım holding devlet gibiydi. Bu kadar güçlü olmasına rağmen küçülmeye çalıştı. Büyük bir kriz var. Firma işçi çıkarmamaya çalışıyor, mühendis elinde fazla var. Süreci yönetmesi lazım. Kendi arkadaşlarımızla birlikte çok sıkıntı yaşadık. Dünya da kriz yokken, bizde neden kriz var diye düşündük. O sırada İstanbul Büyükşehir Belediyesi Başkanlığı var, büyük bir başarı hikayesi var. Aynı başarı hikayesinin tüm Türkiye’ye yayılması gerektiğini gördük. Parti kurulduğu esnada, kurucu il başkanı Ahmet Uzer bey, havlu sektöründeydi. Benim eşim de iplikten havlu üretiyordu. Birbirlerini tamamlayan makineleri vardı. Sürekli eşimle istişare ediyorduk. Kurucu olmak için karar verdik. Daha önce siyaseten hiç deneyimiz ve düşüncemiz yoktu. O sırada Cumhurbaşkanımız da, Genel başkandı ve tüm illere talimat veriyor. ‘Her ildeki yönetimde özellikle büyükşehirlerde yüzde 10 oranında kadın olacak’ diyordu. Kadın yok, benden başka. 3-4 kadın listede vardı. Biz hem özel sektörde işimizde çalıştık. Hem de toplantılara katıldık” dedi.
"40 DAKİKA HİÇ DURMADAN AĞLADIM"
Bahartürk TV Genel Müdürü ve Program Sunucusu Hanifi Kılıç’ın ilk siyasete atıldığı dönemde İl Başkanı olan Ökkeş Eruslu tarafından kovulup, ağladığı yönünde şehir efsanesine dönüşen iddialar olduğunu hatırlattığı Fatma Şahin, yaşadıklarını anlattı. 40 dakika durmadan ağladığını vurgulayan Şahin, 2002 yılında yaşanları ise şöyle anlattı:
“Diğer kadınlar devam etmeyince, Ahmet Uzer bey de milletvekili adayı olunca, Ökkeş Bey İl Başkanlığına getirildi. Muhafazakar tabandan geliyor, kadınla çalışmaya alışkın değildi. Biz mütemadiyen direniyoruz. Ben yarım gün izin aldım patronlardan. Yarın gün işimi yapıyorum, yarım gün de gelip çalışmalarıma devam ediyorum. Başkan da, ‘Bugün, yarın dayanır, üçüncü gün kaçar. Bu performansa hiçbir kadın dayanamaz’ diye bekliyor. Benim kesinlikle kaçmaya niyetim yok. Hem heyecanlıyım, hem gayret ediyorum Bir gün içeriye girdim. Başkan, ‘Ya anam, bacım, senin işin gücün yok mu, sen evine git’ dedi. Ben bu sefer ağlamaya başladım. Herhalde 40 dakika ağladım. Çünkü bir şeyler yapmaya çalışıyorsun alan açılmıyor. Mücadele ediyorsun, sistematik bir çalışma yok. Onun üzerine başkan, ‘ben ne dedim ki, kusura bakma’ falan dedi ama ben 40 dakika hiç durmadan ağladım. Yönetimdekiler geliyor, beni susturmaya çalışıyor. Ama başarılı olamadılar. Başkan sonra ‘Senin kalbini kırmaya çalışmadım. Ama hakikaten zor bir alan, ben senin için söylüyorum’ dedi. Beni güçlükle sakinleştirdiler.”
“150 ERKEK ARASINDA ÇALIŞTIM”
Kendisinin siyasete atıldığında erkeklerle çalışmaya alışkın olduğunu belirten Şahin, en büyük avantajının da bu olduğunu kaydetti. Şahin, “Ben özel sektörden alışığım. Ben boyahanede, 150 erkek arasında çalıştım. Yüzde 85'i erkek olan alandı. 13 müdürdü 12’si erkek. Benim için erkek alanında çalışma, zaten iş hayatında elde ettiğim bir tecrübeydi. Bu işin kadın, erkek, cinsiyet meselesi değil, daha ehliyetli, riyakatı olanların, daha çalışkanların yer aldığı bir alandan geliyorum. Beni yetiştiren alan o olmasaydı, ilk mektep o olmasaydı, bu rekabetçi erkek alanında uzun soluklu ayakta kalmam mümkün değildi” ifadelerine yer verdi
“HATIRLADIKÇA GÜLÜYORUZ”
Halen daha Ökkeş Eruslu ile görüştüklerini ve çok sevdiğini anlatan Fatma Şahin, bir araya geldikçe eski günleri hatırladıklarını ve hatırladıkça da güldüklerini kaydetti. Şahin, “Sohbet ettiğimiz zaman gülüyoruz. Şimdi bana, o zaman ‘bu kadar yüksek performansı beklemiyordum diyor. Ondan sonra başkanımız ile çok çalıştık. Şimdi de hala öyle. Benim için çok kıymetlidir” ifadelerini kullandı.
“YOLA ÇIKTIĞIMDA ÖNÜMDE ROL MODEL YOKTU”
Şahin, kendisinin siyasete atıldığı dönemde bölgede örnek alabileceği bir kadın siyasetçinin bulunmadığını hatırlatarak, şimdi kızların ise kendisini rol model gördüğünü kaydetti. Şahin, “Ben bu yola çıktığımda önümde bir rol model yoktu. Bir başarı hikayesi yoktu. Ama ben şimdi kız çocuklarına bakıyorum, başkan olmak istiyor, milletvekili, başbakan olmak istiyor. Neden olmasın, kız çocuklarının gözündeki heyecanını net görüyorum.Bizim medeniyetimizde çok güçlü kadınlar var. Hz. Hatice, o dönemin en güçlü kadını. Hz. Ayşe tam bir ilim kadını. Kadın ve erkekler birbirlerini tamamlıyor. Genetik kodlarımızda bile birinde olan öbüründe yok. Birleştiği zaman çok kuvvetli bir güce dönüşür” dedi.
“EŞİM EN BÜYÜK GÜCÜM OLDU”
Şahin siyasete atılmayı ve sonrasındaki her süreçte eşi İzzet Şahin ile birlikte karar verdiklerini kaydederek, en büyük gücünü de eşinden aldığını vurguladı. Şahin, “Eşimle bu işe beraber karar verdik. İkimizde kurucuyuz. Parti yönetiminde ve her alanda en büyük destekçim eşimdi. O bana hep ‘Bu işi sen başarmak zorundasın, bizde üzerimize düşen fedakarlığı yapmak durumundayız’ diyor. Eşim en büyük gücüm kuvvetim oldu. Bir geleneksel aile yapısında kadından beklenen her şeyi benden beklemiş olsaydı, benim bu alanda uzun soluklu kalmam mümkün değildi. Çünkü ailem benim her şeyim. Tüm makamların daha önünde. Eğer ki yol ayrımına gelseydim, ailemden yana tercihimi kullanmak zorundayım. Çok kuvvetli destek verdiler, hala bugün olmuş en büyük destekçim, en büyük yardımcım ailem. Çünkü büyük bir fedakarlık gerekiyor bizim alanda” şeklinde konuştu.
“KIZIM SİYASETTEN UZAK, OĞLUM BAŞARILI OLUR”
Şahin, soru üzerine biri kız, biri erkek 2 çocuğu bulunduğunu belirterek, çocuklarından kızının siyasete uzak olduğunu, oğlunun yapısının ise siyasette başarılı olacağına inandığını ifade etti. Her iki çocuğunun siyasi ortamda büyüdüğünü anlatan Şahin, “İklimi biliyorlar. Ne kadar zor olduğunu biliyorlar. Genetik kodlarına baktığımız zaman da kızım, bu işlerden biraz daha uzak. Daha farklı, akademik bir yapısı var. Daha bireysel çalışmaya müsait bir yapısı. Oğlumun, iklime uygun. Genetiği uygun. Sosyal zekası, insan ilişkisi çok kuvvetli. Siyaseti malzemesi insan. İnsanı yönetmek, insanla içice olmak gerekiyor. Oğlum bir de hukuk okuyor. İleri de kendi yaşamını nasıl planlar bilmem ama, siyaset alanını tercih ederse başarılı olacağını düşünüyorum” diye konuştu.
Başkan Şahin, çocukluk yıllarından günümüze resimlerle hayatı ve başarılarının anlatıldığı programda, Gaziantep’te yapılan ve yapılacak çalışmalar hakkında da detaylı bilgi verdi.