“Arttrio” sanat grubu üyesi Orhan Zafer, Mümin Candaş ve Mehmet Hacıfettahoğlu, Sanko Sanat Galerisi’nde 2 Aralık’ta resim sergisi açacak.
Grup adına açıklama yapan Orhan Zafer, 19. yüzyıl ortalarından 20. yüzyıl başına kadar batılı anlamda Türk resim sanatının oluşumunda çok olumlu gelişmeler olduğunu söyledi.
Türk resim sanatındaki gelişmelerin, farklı anlayışların doğmasına zemin hazırlayarak gelişimine ivme kazandırdığını belirten Zafer, “Bu durum ise Türk resim sanatı içindeki sanatçı grupların kurulmasına vesile olmuştur. 1914 Kuşağı, Çallı Kuşağı veya Türk İzlenimcileri, Müstakil Ressamlar ve Heykeltıraşlar Birliği, Müstakiller, D Grubu, Yeniler Grubu, Onlar Grubu, bunlardan sadece bir kaçı olarak Türk resim sanatında yerlerini almışlardır” dedi.
Sanat gruplarının, ortak bir sanatsal tavrın ifadesi olarak dünden bugüne hep var olduğunu kaydeden Zafer, “Arttrio” klasik manada sanat grupları veya bir sanat akımı etrafında buluşan sanatçılar gibi ortak bir sanat anlayışının uygulanması için bir araya gelmemiştir. Grup üyeleri kendi sanatsal algısı ve anlayışı doğrultusunda çalışmalarını sürdürmekte özgürdürler” diye konuştu.
“Arttrio grubunu oluşturan Mümin Candaş, Mehmet Hacıfettahoğlu ve Orhan Zafer, sanatsal ve kültürel etkinliklerinin yapılması, yaşatılması ve desteklenmesinin yanı sıra, kendi gelişim süreçlerinde birbirlerine destek olma, üçüncü bir göz olarak eleştirel ve yapıcı bakma ve gözetme anlayışı üzerine temellendirilmiştir” diyen Zafer, şöyle devam etti:
“Uzun zamandır yerel ve ulusal etkinliklerde bu anlayışla ortak hareket eden ‘Arttrio sanat üçlüsü’ ilk grup sergisini ‘alegori’ ismiyle Sanko Sanat Galerisi’nde açarak yeni bir yolculuğa başlamaktadır. Sergi ismi olarak belirlenen ‘alegori’ hem grup sanatçılarının çalışmalarındaki ‘kişiselleştirme’ desteklenip önemsenirken hem de grup halinde ortak hareket eden ‘üçlünün’ sacayağı gibi bir birine denge olmasına ‘sembolik’ bir gönderme olarak belirlenmiştir.”
Sanko Sanat Galerisi’nde 2 Aralık saat 17.30’da açılacak sergi, 15 Aralık’a kadar her gün 10.00-22.00 saatleri arasında gezilebilecek.
SANATÇILAR
ORHAN ZAFER
Trabzon 1971 doğumlu. 19 Mayıs Üniversitesi Eğitim Fakültesi Resim Bölümünden mezun oldu. Resim çalışmalarının yanı sıra, karikatür ve fotoğraf sanatıyla ilgileniyor. Şimdiye kadar 8 kişisel, 102 karma sergi ve organizasyona katılan sanatçının resim çalışmaları birçok koleksiyonda bulunuyor. Çalışmaları ulusal ve uluslararası birçok gazete, dergi, albüm ve görsel yayında yer alan sanatçı, katıldığı yarışmalar sonucu ikisi uluslararası, sekizi ulusal ve biri özel olmak üzere 11 ödül kazandı.
Ordu Güzel Sanatlar Lisesi’nde uzman sanat eğitimcisi ve Resim Bölüm Başkanı olan sanatçı, ayrıca Ordu Sanatevi Sanat Kurulu Başkanlığını sürdürüyor. Ulusal düzeyde çok sayıda sergi organizasyonu gerçekleştiren sanatçı, ulusal ve uluslararası birçok yarışmada jüri görevinde bulunmuştur. Çalışmalarını “Mavi” isimli atölyesinde sürdüren sanatçı, Türkiye Karikatürcüler Derneği, Birleşmiş Ressamlar ve Heykeltıraşlar Derneği üyesi ve Karadeniz Plastik Sanatlar Derneği Yönetim Kurulu Üyesidir.
‘’Ordulu Sanatçılar’’ ve ‘’Sanat Terimleri Sözlüğü’’ isimli iki araştırması yayına hazır olan sanatçının ilk kez Türkiye’de uygulanan kişi adına özel galeri projesi kapsamında, Ankara RC Galeri Bilkent Sanat Sokağında ‘Orhan Zafer Galeri’ adına özel galeri açıldı. Sanatçı ulusal ve uluslararası 12 sanat kampı ve çalıştaya katıldı. Sanatsal özel boya markası “ozblue-ozmavi” ismiyle sanatçının en fazla kullandığı mavi rengi tescilleyip, 2015 yılında üreterek piyasaya sundu.
MÜMİN CANDAŞ
Trabzon Beşikdüzü'nde 1971 yılında doğdu. İlk, orta ve lise tahsilini Vakfıkebir’de tamamladı. 1990 – 1994 döneminde KTÜ Fatih Eğitim Fakültesi Resim – İş Öğretmenliği Bölümünden mezun oldu. 1995 yılında Hatay ili Samandağ ilçesi Samandağ Ortaokulunda resim öğretmeni olarak göreve başladı. 1996 yılında İstanbul Teknik Üniversitesi Çevresel ve Görsel Sanatlar Yüksek Lisans Programını kazandı. Aynı yıl İstanbul Şişli Sait Çiftçi İlköğretim Okuluna atandı.
1999 – 2000 yılında yüksek lisans eğitimini Teoman Südor, Ahmet Keskin ve Ferhan Gözgü Çelik atölyelerinde tamamladı. 2002 yılından beri Trabzon Akçaabat Güzel Sanatlar Lisesinde Görsel Sanatlar Öğretmeni olarak görevini sürdüren sanatçı, 2013 yılında Karadeniz Plastik Sanatlar Derneği Yönetim Kurulu Başkanlığına getirildi. Resim çalışmalarına özel atölyesinde devam eden sanatçı bugüne kadar biri kişisel olmak, üzere 90’ın üzerinde karma sergi, resim çalıştayı ve etkinliğe katılmıştır.
MEHMET HACIFETTAHOĞLU
1978’de Trabzon’da doğdu. 2001 yılında KTÜ Fatih Eğitim Fakültesi Güzel Sanatlar Resim-İş Eğitimi Bölümü Grafik Ana Sanat dalını dereceyle bitirdi. Aynı yıl Gümüşhane’de Resim-İş Öğretmeni olarak göreve başladı. Ulusal ve uluslararası 100’e yakın sergiye katılan sanatçının, birçok özel koleksiyonda resim, heykel, rölyef, vitray, grafik alanında çalışmaları yer almaktadır. Yayımlanmış bazı çalışmaları ile özel ve resmi kuruluşlar için yaptığı grafik tasarım çalışmaları bulunmaktadır. Grafik alanında açılan yarışmalarda iki birincilik, bir ikincilik ödülü almıştır.
Atatürk Üniversitesi Güzel Sanatlar Fakültesi Resim Bölümünde Yüksek Lisans öğrenimini tamamlamıştır. Karadeniz Plastik Sanatlar Derneği ve Trabzon Sanat Tiyatrosu Yönetim Kurulu Üyesi, Birleşmiş Ressamlar ve Heykeltıraşlar Derneği Üyesidir. Halen Trabzon Arsin Lisesinde Resim öğretmenliği görevini sürdüren sanatçı, çalışmalarına Fettahoğlu Resim-Heykel atölyesinde devam etmektedir.