Güncel

Seçim yasaklarında son üç gün

YURT DIŞI TAMAM

Seçim yasaklarında son üç gün
19-06-2018 11:50
Gaziantep

Cumhurbaşkanı ve 27. Dönem Milletvekili Genel Seçimi için uygulanan ve 14 Haziranda başlayan seçim yasaklarında son üç güne girilirken 60 ülkede oy kullanımı işlemleri bitti.

Cumhurbaşkanı ve 27. Dönem Milletvekili Genel Seçimi için 51 ülkedeki temsilciliklerde oy kullanma işlemi önceki gün sona ererken, 9 ülkede oy verme işlemi dün tamamlandı.

Oy verme işlemi ABD, Arnavutluk, Avustralya, Azerbaycan, Bahreyn, Bi̇rleşik Arap Emi̇rli̇kleri̇, Bosna Hersek, Bulgari̇stan, Cezayi̇r, Çek Cumhuri̇yeti̇, Çi̇n, Fi̇nlandi̇ya, Güney Afri̇ka, Gürci̇stan, Irak, İran, İrlanda, İspanya, İsrai̇l, İsveç, İtalya, Japonya, Kanada, Katar, Kazaki̇stan, Kırgızistan, Kosova, Kuveyt, Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti (KKTC), Lübnan, Lüksemburg, Macari̇stan, Makedonya, Malta, Mısır, Moldova, Özbeki̇stan, Polonya, Romanya, Rusya, Sırbistan, Si̇ngapur, Sudan, Suudi̇ Arabi̇stan, Tayland, Türkmeni̇stan, Ukrayna, Umman, Ürdün, Yeni̇ Zelanda ve Yunani̇stan'da önceki gün sona erdi. Bu ülkelerdeki temsilciliklerde 176 bin 769 seçmen oy kullandı

Yurt dışı seçmen kütüğüne kayıtlı vatandaşlar için 9 ülkedeki 33 temsilcilikteki oy verme işlemi ise dün tamamlandı

Yurt dışı seçmenler, Almanya, Avusturya, Belçika, Birleşik Krallık, Danimarka, Fransa, Hollanda, İsviçre ve Norveç'teki temsilciliklerde dün yerel saatle 21.00'e kadar oylarını kullandılar

Oy kullanma oranı yüzde 41

Yüksek Seçim Kurulundan (YSK) alınan gayriresmi sonuçlara göre, yurt dışında yaşayan vatandaşların oy kullanma oranı yüzde 41'e ulaştı.

1 Kasım 2015'te yapılan milletvekili genel seçiminde, yurt dışı seçmen kütüğüne kayıtlı vatandaşların yüzde 40.01'i dış temsilciliklerde oy kullanırken, 24 Haziran seçimi için bu oran yüzde 41’i buldu.

Böylece 24 Haziran'daki seçim için yurt dışı seçmen kütüğüne kayıtlı 3 milyon 47 bin 323 seçmenin 1 milyon 262 bin 193'ü 60 ülke ve 123 temsilcilikte oylarını kullanılmış oldu.

16 Nisan 2017'deki Anayasa değişikliğine ilişkin halk oylamasında ise 57 ülkedeki 120 temsilcilikte 1 milyon 326 bin 70 seçmen oy kullanmış, oy kullanma oranı ise yüzde 44,61 olmuştu.

Avrupa ülkeleri arasında en fazla Türk seçmenin bulunduğu Almanya'da şu ana kadar 1 milyon 443 bin 585 seçmenden 612 bin 563'ü oy kullanırken, bu ülkedeki sandığa gitme oranı da yüzde 42,43 oldu.

Fransa'da 340 bin 751 seçmenden 153 bin 614'ü, Belçika'da kayıtlı 142 bin 463 seçmenden 67 bin 807'si sandığa giderek tercihini yaptı.

Avustralya'da ise Sydney, Melbourne ve Canberra temsilciliklerine kayıtlı 46 bin 764 seçmenden 15 bin 201'i sandık başına gitti.

Oy verme işleminin 9 Haziran'da başladığı ve 17 Haziran'da sona erdiği ABD'de ise 106 bin 301 seçmenden 31 bin 420'si oy verdi.

Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti'nde (KKTC) ise 106 bin 446 seçmenden 42 bin 812'si, Hollanda'da ise 260 bin 264 seçmenden 109 bin 937'si sandık başına giderek oy kullandı.

SEÇİM YASAKLARINDA SON ÜÇ GÜNE GİRİYORUZ

Yüksek Seçim Kurulunun (YSK) seçimler için belirlediği takvim uyarınca propaganda, oy verme gününden önceki onuncu gün sabah başlayan ve oy verme gününden önceki gün saat 18.00'de sona erecek. Seçime katılan siyasi partiler ve bağımsız adaylar, seçim propaganda süresinin sona ermesine kadar, yazılı basında ilan ve reklam yoluyla veya internet sitesi açarak sözlü, yazılı veya görüntülü propaganda yapabilecek. Vatandaşların, elektronik posta adreslerine gönderilecek mesajlarla, taşınabilir veya sabit telefonlarına sesli, görüntülü veya yazılı mesaj göndermek suretiyle propaganda yapılamayacak. Ancak, siyasi partiler kendi üyelerine her zaman sesli, görüntülü veya yazılı mesaj gönderebilecek.

Seçim yasağı sürecinde, yazılı, sözlü ve görsel basın ve yayın araçları ile kamuoyu araştırmaları, anketler, tahminler, bilgi ve iletişim telefonları yoluyla mini referandum gibi adlarla bir siyasi partinin veya adayın lehinde veya aleyhinde veya vatandaşın oyunu etkileyecek biçimde yayın yapılması ve herhangi bir surette dağıtımı yasak olacak. Bu sürenin dışında yapılacak yayınlar tarafsızlık, gerçeklik ve doğruluk ilkelerine uygun olacak. Kamuoyu araştırmaları ve anketlerin yayınlanması sırasında, araştırmanın hangi kuruluş tarafından yapıldığının, denek sayısının, araştırmanın kim tarafından finanse edildiğinin açıklanması zorunlu olacak. Bu madde hükümlerine göre yapılacak propagandaların ve yayınların ilkeleri Yüksek Seçim Kurulunca belirlenecek.

Seçim propagandasının başlangıç tarihinden oy verme gününü takip eden güne kadar olan süre içinde, devlet, katma bütçeli idareler, il özel idareleri, belediyeler ile bunlara bağlı daire ve müesseseler, iktisadi devlet teşekkülleri ve bunların kurdukları müesseseler ve ortaklıkları ile diğer kamu tüzel kişilikleri ve Bankalar Kanunu'na tabi teşekküllere ait kaynaklardan yapılan iş ve hizmetler dolayısıyla (açılış ve temel atma dahil) törenler düzenlenmesi, nutuklar söylenmesi, demeçler verilmesi ve bunlar hakkında her türlü vasıtayla yayınlarda bulunulması yasak olacak.

RESMİ ARAÇLAR KULLANILAMAYACAK

Seçim propagandasının başlangıç tarihinden oy verme gününü takip eden güne kadar olan süre içinde Başbakan ve bakanlarla, milletvekilleri, yurt içinde yapacakları seçim propagandası ile ilgili gezileri makam otomobilleri ve resmi hizmete tahsis edilen vasıtalarla yapamayacak. Bu maksatla yapacakları gezilerde, protokol icabı olan karşılama ve uğurlamalarla törenler yapılamayacak ve resmi ziyafet verilemeyecek. Bu süre içinde Başbakan ve Bakanlar seçimle ilgili faaliyetlerinde ve konuşmalarında 298 sayılı Kanun hükümleriyle bağlı olacak. Ayrıca, seçim propagandasının başlangıç tarihinden oy verme gününü takip eden güne kadar geçen süre içinde Başbakan, bakanlar, milletvekilleri ve adayların seçim propagandası ile ilgili olarak yapacakları gezilere hiçbir memur katılamayacak.

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR
ÇOK OKUNAN HABERLER