Güncel

“SEÇİMİMİZE MÜDAHALE ETMEYİN”

İnşaat Mühendisleri Odası Gaziantep Şube Başkan Adayı Burkay Güçyetmez, 14. Olağan Genel Kurulu öncesi önemli açıklamalarda bulundu.

“SEÇİMİMİZE MÜDAHALE ETMEYİN”
18-02-2020 11:08
Gaziantep

İnşaat Mühendisleri Odası Gaziantep Şube Başkanlığının 22-23 Şubat tarihileri arasında yapılacak olan 14.Olağan Genel Kurul öncesinde başkan adaylarından Burkay Güçyetmez, basın toplantısı düzenleyerek sürece ilişkin açıklamalarda bulundu. “Bu bir siyasi parti seçimi, dernek seçimi değil. İki yıl önce biz birçok şeye maruz kaldık. Özellikle Üniversitelerin de kamu kurumlarının da İnşaat Mühendislerinin kendi iradeleriyle hareket etmeleri konusunda saygı duymaları gerektiğini düşünüyoruz ve umuyoruz” diye konuşan Güçyetmez oldukça net ifadelere yer verdi.

“ÖNCEKİ SEÇİME MÜDAHALELER OLDU”

“Kamu kurumlarının iki yıl önceki seçimlerde müdahalesi oldu, bu konuyu daha önce de dile getirmiştim” şeklinde konuşan İnşaat Mühendisleri Odası Gaziantep Şube Başkan Adayı Burkay Güçyetmez, 22-23 Şubat tarihleri arasından İnşaat Mühendisleri Odası (İMO) Gaziantep Şubesi’nde yapılacak olan 14.Olağan Genel Kurulu öncesi Çağdaş Toplumcu İnşaat Mühendisleri Grubunun adayı olduğunu dile getirdi. Basın toplantısında Çağdaş Toplumcu İnşaat Mühendisleri Grubu Yönetim Kurulu üyesi adayları, Pınar Erdem, Hacer Çiftçi, Gözde Şafak Sezer, Mehmet Bulut, Yunus Emre Kuday, Erman Çanlıoğlu, Metin Girişken, Sıtkı Ağaoğlu, Ali Kör, Ali Çulpan, Adil Boybeyi, Mustafa Kavcı ve İrfan Ünal hazır bulundu.  Güçyetmez, “İki yıl önce ekibim ile birlikte aday olmuştum. Bin 120 kişinin oy kullandığı seçimde 18 oy farkla seçimi kaybetmiştik. Şu anda bizim ekip olarak üzerinde durduğumuz konu şu; asla meslektaş olduğumuzu unutmayacağız. Birçok dedikodu ve söylenti ile karşı karşıya geliyoruz. İnşaat Mühendisi arkadaşlarımız var, arkadaşlarımız hangi listeyi tasarruf edeceklerini sağlıklı şekilde kavrayabilecek arkadaşlardır, bizim seçim sürecimizde herhangi müdahale olmasını uygun görmüyoruz, şu anda da böyle bir durum söz konusu değil” dedi.

DEPREM MASTER PLANI NE OLDU?

“Deprem Master Planı’nı değil Afet Master Planı isimli bir plan hazırlıyoruz. Somut adımlarla bu işi yapmak istiyoruz. Yıllardır Deprem Master Planı söylenmesine rağmen yapılan bir çalışma yok. Elazığ’da meydana gelen ve Gaziantep’te de hissedilen depremde ne yapacağımızı bilemedik. Deprem Master Planı basit bir şey değil, çok farklı boyutları olan bir konu. Deprem Master Planı’nı Afet Master Planı haline dönüştürerek, ilaveler yaparak bu işi sadece kent ölçeğinde de değil Genel Merkezimizden destek alarak, arkadaşlarımızla sokak sokak bina envanterlerini çıkartılması konusunda çalışma yapacağız” şeklinde konuşan Güçyetmez sözlerini şu şekilde sürdürdü;

“Kentin durumunu sorguluyoruz, ancak kentteki çarpık kentleşme sorununun ortadan kalkması için yalnızca İnşaat Mühendisleri yetmez. Bunun için tüm odaların, belediyelerin, kısacası tüm kesimlerin bu konuda duyarlı olmaları gerekiyor. Seçilmemiz halinde doğruları ve yanlışları dile getirmeye devam edeceğiz. Her zaman kentimizin değerlerini savunacağız. Oda olarak duruşumuz net olacak. İşsizlik sorununun çözümü konusunda projeler hazırlıyoruz. Bunun yanında odamızın örgütlü gücüyle genç işsiz arkadaşlarımıza yönelmek istiyoruz. Bu anlamda CV Bankası Projesi, Müteahhitler Derneği’ni ve kurumları bir araya getirilerek, ulaşılabilir bir platform oluşturuyoruz. İşsizlik konusunda elimizden gelen her şeyi yapacağız. Şuan üniversitelerimizde ciddi oranda kontenjan fazlalığı var, inşaat mühendisliği bölümleri tercih edilmedi. İnşaat sektöründe bir dönem Altın Devir dediğimiz, teknik elemanlardan çok mühendislerin tercih edildiğini gördük. Biz bu konuyu Genel Merkezlerde de dile getireceğiz, herkesin artık inşaat mühendisi olmaması gerekiyor. Bu işin biraz daha düzenlenmesi gerekiyor. Bir inşaat mühendisinin alması gereken asgari ücret 5 bin TL. Ancak bu oranda ücret alan mühendis sayısı çok az. Oda olarak bu sürecin sonuna kadar takipçisiyiz. İsminin yaşatılması ve sürecin takip edilmesi noktasında her zaman bu sürecin müdahili olacağız.”

“MÜHENDİS ARKADAŞLARIMIZ KENDİ KARARLARINI VERECEKLER”

“Bizim Oda seçimlerimiz demokratik süreçtir. Geçmişte de oldu, iki yıl sonra da olacak. Kamu kurumlarının iki yıl önceki seçimlerde müdahalesi oldu, bu konuyu daha önce de dile getirmiştim. Bu bir siyasi parti seçimi, dernek seçimi değil. İMO’da yapılacak olan seçimde bir inşaat mühendisine, çalıştığı kurumdan baskı gelse dahi kanaatinin değişeceğini düşünmüyorum. Yapılan seçim bir siyasi parti seçimi değil. Müdahale durumu şu an yok. bir inşaat mühendisi ne kadar baskıya uğrarsa uğrasın, analitik düşünceye sahip olduğundan kendi kararını verecektir” şeklinde konuşan Güçyetmez sözlerini daha sonra şu şekilde sürdürdü;
“İki yıl önce biz birçok şeye maruz kaldık. Özellikle Üniversitelerin de kamu kurumlarının da İnşaat Mühendislerinin kendi iradeleriyle hareket etmeleri konusunda saygı duymaları gerektiğini düşünüyoruz ve umuyoruz. Üniversiteler, bilim üreten topluluklardır. İstatistiklere baktığınızda Gaziantep’in ne kadar geri olduğunu görüyoruz. Akademisyenlerin öncelikle kendi üniversiteleri ile ilgili sorunlarıyla ilgilenmeleri gerekiyor. Aday olan arkadaşımız ile ilgili herhangi bir eleştirim söz konusu değil, aday olmak herkesin hakkıdır. Aday olmayıp ta bir takım kamu kurumlarından ve üniversitelerden müdahale olursa açıklayacağız. Şu ana kadar kurumlardan bizim meslektaşlarımızdan herhangi bir duyum almadık. İMO’nun sitesini incelediğiniz zaman mevcut yönetim kurulunda GASKİ, Büyükşehir Belediyesi, Şehitkamil Belediyesi’nden ve Üniversitelerden meslektaşlarımızın olduğunu görürsünüz.”

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR
ÇOK OKUNAN HABERLER