Mobil

Şehitkamil’den önemli bir kültür hizmeti daha

Şehitkamil Belediyesi ile Gaziantep İl Kültür ve Turizm Müdürlüğü işbirliğiyle hazırlanan ‘2. Abdülhamit Albümlerinde Ayıntap Rumkale ve Halfeti’ adlı kitabın tanıtımı Şehitkamil Kongre ve Kültür Merkezinde düzenlenen toplantıda tanıtıldı.

Şehitkamil’den önemli bir kültür hizmeti daha
05-02-2016 12:24
Gaziantep

Şehitkamil Belediyesi kente önemli bir kültür hizmeti daha sundu. Şehitkamil Belediyesi ile Gaziantep İl Kültür ve Turizm Müdürlüğü işbirliğiyle hazırlanan ‘2. Abdülhamit Albümlerinde Ayıntap Rumkale ve Halfeti’ adlı kitabın tanıtımı Şehitkamil Kongre ve Kültür Merkezinde düzenlenen toplantıda tanıtıldı.

ÇOK YÖNLÜ BİR ARAŞTIRMA

Şehitkamil Belediyesi tarihi ve kültürel zenginliklerimizin korunmasını ve belgelenmesini sağlayacak önemli projeleri hayata geçirmeye devam ediyor. Ayıntab Panoramaları bir asır önceki Antep'i ortaya koyarken, 2.Abdülhamit albümlerinde yer alan Ayıntab, Rumkale ve Halfeti fotoğrafları bir araya getirildi. 1920'li yıllardaki Ayıntab'ı gerçekçi biçimde gözlemleyebileceğimiz zengin bilgiler içeren Ayıntab Panoramaları bir asır önceki Antep'i ortaya koyuyor. 2. Abdülhamit albümlerinde Ayıntap, Rumkale ve Halfeti adlı bu çalışma ile 2. Abdulhamit albümlerinde yer alan Ayıntab, Rumkale ve Halfeti fotoğrafları bir araya getirildi. Fotoğraflar geçmiş dönemdeki Antep ve çevresinin değişik yönlerini günümüz insanına sunuyor. Kitapta yer alan 81 fotoğraf 125 yıl öncesi Antep ve çevresini çok yönlü olarak ortaya koyuyor. Eski Ayıntap ile günümüzdeki Gaziantep arasındaki fark, şehrin nereden nereye geldiği gözler önüne seriyor.

“KÜLTÜR HİZMETİ SÜRECEK”

Şehitkamil Kongre ve Kültür Merkezinde düzenlenen tanıtım toplantısına Şehitkamil Belediye Başkanı Rıdvan Fadıloğlu, İl Kültür ve Turizm Müdürü Ergün Özuslu, ‘2. Abdülhamit Albümlerinde Ayıntap Rumkale ve Halfeti’ adlı kitabın yazarı araştırmacı Doçent Doktor Halil İbrahim Yakar ile çok sayıda gazeteci katıldı. Tanıtım toplantısında konuşan Şehitkamil Belediyesi Başkanı Rıdvan Fadıloğlu kültür hizmetlerinin aralıksız şekilde süreceğine dikkat çekti. Görevlerinde dönem sonuna kadar toplamda 5 araştırma yazıları ve fotoğrafların yer aldığı kültür yayının Gaziantep’e kazandırılacağını anlatan Fadıloğlu, “Kurumlar arası işbirliği neticesinde kurtuluş mücadelemiz ve kent tarihine ilişkin 3 kitabımızı kentimizin hizmetine sunduk. Görevde dönem sonuna kadar kitap sayımızı 5’e tamamlayacağız. Kentimizin arşivi açısından oldukça önemli olan bu kültür eserlerinin yayımlanma sürecinde emeği geçen herkese sonsuz teşekkürlerimizi sunuyoruz” dedi.

“KENTİMİZİN DERDİYLE DERTLENDİK”

Gaziantep’le ilgili gerek Kurtuluş mücadelesi yıllarında gerekse sonrasında yayınlanmamış veya ortaya çıkmamış çok sayıda fotoğraf ve bilginin bulunduğunu anlatan Şehitkamil Belediye Başkanı Rıdvan Fadıloğlu, “Biz bu kültür hizmetini hazırlarken çok sayıda bilgi ve belgeye ulaşabilmenin mücadelesini verdik. Bazı fotoğrafları düzenlenen müzayedelerden satın aldık. Antep savunmasına ilişkin bilgi, belge ve çok sayıda fotoğrafın Avustralya’dan alabilmek için yoğun gayret gösterdik. İleriye dönük envanterde yer alacak bu önemli bilgi ve fotoğrafların yayınlanması sırasında ve sonrasında bazı eleştirilere de maruz kaldık. Ama bizler gelen her eleştiriye rağmen çalışmalarımızı sürdürdük. Bizler her zaman kentimizin derdiyle dertlendik. Bugün tanıtımını yaptığımız hazırlanan ‘2. Abdülhamit Albümlerinde Ayıntap Rumkale ve Halfeti’ adlı kitabımızda da önemli bilgi ve fotoğrafları arşivimizde yer etmesinin gururunu yaşıyoruz” şeklinde konuştu.

“ANTEP SAVUNMASI ÜZERİNE ARAŞTIRMALAR SÜRECEK”

‘2. Abdülhamit Albümlerinde Ayıntap Rumkale ve Halfeti’ adlı kitabın yazarı araştırmacı Doç. Dr. Halil İbrahim Yakar, Antep savunması üzerine araştırmaların devam ettiğini anlatarak, “Savunmaya ilişkin envanterlerden çıkmamış sok sayıda bilgi ve fotoğraf var. Bu bilgi ve fotoğrafların tamamına ulaşmadan Antep savunmasının tam anlamıyla yazılması mümkün değil. Fransa bayrağı altında Antep’i işgal eden askerlerin arasında Avustralya vatandaşları var. Bunlar bölgede o yıllarda çektikleri fotoğraflar veya yazıya dökülen bilgileri yıllar sonra kendi sayfalarında veya farklı şekillerde yayınlamışlar. Bizler bu fotoğraflara ulaşabilmek için yoğun gayret içerisindeyiz” şeklinde konuştu.

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR
ÇOK OKUNAN HABERLER