Özel Haber

“Sendikalı olmak suç mu?”

“Sendikalı olmak suç mu?”
07-11-2019 11:20
Gaziantep

DİSK Tekstil İş Sendikası Bölge Temsilcisi Mehmet Türkmen, düzenlediği basın toplantısında OSB’de çalışan işçilerin önemli bölümünün ağır koşullar altında, düşük ücretlerle çalıştırıldığına dikkat çekti. Türkmen açıklamasında, “Sendikalı olan işçilere sendikalarından istifa etmeleri için baskı yapılıyor” dedi.

“ÇALIŞANLARIN SENDİKALI OLMALARINI İSTEMİYORLAR”

DİSK Tekstil İşçileri Sendikası Gaziantep Bölge Temsilcisi Mehmet Türkmen, Güven Boya başta olmak üzere işçilerin sendikal hak ve hürriyetlerinin engellenmeye çalışıldığı, sendikalı oldukları için işçilerin baskı, ayrımcılık ve hak gaspına maruz kaldığını belirtti. Türkmen açıklamasını şu şekilde sürdürdü;

“Gaziantep’te hemen her gün yerel basında Antepli sanayicilerin başarı hikâyelerini okuyoruz. Bölgenin en büyük sanayi kenti olan ilimizden çok sayıda firma, Türkiye’nin en büyük 500 şirketi arasında yer alıyor. 200 ülkeye ihracat yapılan kentimizde, geçtiğimiz günlerde Ekim ayı ihracat rakamları açıklandı ve Gaziantepli sanayiciler adına yeni bir başarı hikâyesi daha okuduk gazetelerde. Ekim ayı ihracat rakamlarına göre Gaziantep tüm zamanların rekorunu kırdı. Ülkede ve kentimizde işçiler, emekçiler ve geniş halk yığınları ekonomik krizin pençesinde, işsizlik ve yoksullukla boğuşurken, patronlar büyümeye ve ihracat rekorları kırmaya devam ediyor. Tek başına bu durum bile ekonomik krizin faturasını asıl olarak kimlerin ödediğini gösteriyor. Milyonlarca işçi ve emekçinin yaşamı işten atmalarla, enflasyon karşısında giderek eriyen düşük ücretlerle, temel tüketim ürünlerine gelen ve son bir yılda ortalama yüzde 50’leri bulan zamlarla cehenneme dönerken, işçi ve emekçilerin yükü altında ezildiği krizin patronlar için ise fırsata dönüştüğünü hep birlikte görmüş oluyoruz.”

“BAŞARI HİKAYESİNİN ARKASI İRDELENMİYOR”

Türkmen, “Peki, Gaziantepli sanayicilerimizin bu ışıltılı başarı hikâyelerinin arkasında nasıl bir sömürü gerçeği var, biraz da ona bakalım. Bu ihracat rekorları, bu baş döndürücü büyüme ve kalkınma hikâyeleri ne pahasına yaşanıyor? 150 bin civarında işçinin çalıştığı, yakın zamanda 5.’si de faaliyete geçen ve Türkiye’nin en büyük Organze Sanayi Bölgesi haline gelen Gaziantep Organize Sanayi Bölgesi (GAOSB)’inde işçiler hangi koşullarda çalışıyor? Bütün bu üretimi, bu büyümeyi sağlayan emeğin ve alın terinin sahibi olan işçiler nasıl yaşıyor, nasıl geçiniyorlar, bir de buna bakmak gerekiyor” şeklinde konuştu.

“ÇOĞU ÇALIŞANIN İŞİNE SON VERİLİYOR”

“OSB’deki fabrikaların büyük çoğunluğu Pazar günü bile çalışıyor. Antepli fabrika patronları kriz koşullarında bile üretime ve büyümeye devam ederken, krizin yükü altında ezilen ise işçiler oluyor. Kriz döneminde işçilerin çalışma koşulları daha da ağırlaştı” şeklinde konuşan Türkmen sözlerini şu şekilde sürdürdü;

“Kriz gerekçesiyle binlerce işçiyi işten çıkaran fabrikalar, atılan işçilerin yerine İş-Kur’dan kursiyer adı altında işçi alıyorlar. Bu işçilerin sigorta pirimler yatırılmazken, ücretleri ise işsizlik fonundan ödeniyor. İş-Kur’dan kursiyer adı altında fabrikalara gönderilen işçiler, mesleği yeni öğrenen işçiler değildir. Hükmet bu tür uygulamalarla, işsizlik fonundan patronlara aktarılan teşvikler ve kursiyer işçi uygulamasıyla, işçilerin cebinden aldığı paraları patronların cebine koyuyor. İş-Kur’un görevi, işçilerin dar günleri için biriken ve işsiz kaldığında alması gereken parasını patronlara aktarmak mıdır? Geçen yıl Ağustos ayında kriz patlak verdiğinde işçilerin en fazla işten atıldığı illerden birisi de Gaziantep oldu. Geçtiğimiz yılın Ağustos ve Eylül aylarında Gaziantep’te 30 binden fazla işçi işten atıldı. Ekonomik krizle birlikte enflasyon da arttı. Çarşı ve pazarda gerçek enflasyon yüzde 50’dir. Son bir yılda Elektrik, doğalgaz ve gıda ürünlerinin yüzde 50’ler düzeyinde arttığı bir ülkede enflasyonun yüzde 8-9 çıkmasının işçi ve emekçiler için hiç de inandırıcı olmadığı bilinmelidir. İşçiler hiç hafta tatili yapmadan, Pazar günleri de çalışmalarına ve ek mesaiye kalmalarına rağmen aldıkları ücretlerle geçinemiyorlar. Gaziantep OSB’de, Anayasal bir hak olan sendikalı olma hakkını kullanan işçiler ya işten atılıyor ya da baskıya maruz kalıyorlar. Pek çok fabrikada işverenler yasadışı bir şekilde işçileri e-devlet şifrelerini vermeye zorluyorlar. Sendikalı olmak işçilerin yasal ve demokratik hakkıdır. Hiç kimse buna engel olamaz. Ama OSB’deki işçilerin bu hakkı kullanması işverenler tarafından engelleniyor. Sendikalı olduğundan işçiyi işten atmak veya baskı kurmak Anayasal suçtur, patronlara artık bu suçu işlememe çağrısı yapıyoruz. Yetkililerden de patronların işçiler üzerinde kurduğu bu baskıya, bu hak gasplarına ve suçlara seyirci kalmama çağrısı yapıyoruz.”

“SENDİKAL MÜCADELEMİZ SÜRECEK”

“Bu ve buna benzer sorunlarımızın çözümü için işveren ve işyeri yönetimine bir kez daha çağrıda bulunuyoruz. Önümüzdeki iki hafta içinde bu sorunların çözümü için her hangi bir adım atılmazsa, bir sonraki basın açıklamamızı işçi arkadaşlarımızla birlikte fabrika önünde yapacağımızı ve ayrıca en kısa zamanda yasal ve hukuki girişimlere başlanacağını buradan ilan ediyoruz” şeklinde konuşan Türkmen sözlerini daha sonra şu şekilde sürdürdü;
“Yasal ve Anayasal hakkımız olan sendikal haklarımızın gasp edilmesine kesinlikle göz yumulmayacaktır.  Her zaman sorunları diyalog ve uzlaşma yoluyla çözmekten yana olacağız. Ancak bu çabamız ve beklentimiz karşılık bulmadığı taktirde, işyerindeki bu tür baskı ve haksızlıklara karşı, Sendika olarak, işyerindeki tüm üyelerimizle birlikte her türlü meşru ve demokratik yöntem ve aracı kullanarak kararlı bir şekilde mücadele etmekten de asla geri durmayacağız.”

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR
ÇOK OKUNAN HABERLER