Özel Haber

ŞİDDET EĞİLİMİ ARTIYOR!..

Son aylarda artan şiddet olayları karşısında cinayet olaylarının yaşanması toplumda genel anlamda yaşanan tramvayı ortaya koyuyor.

ŞİDDET EĞİLİMİ ARTIYOR!..
17-09-2019 10:03
Gaziantep

Gaziantep’te otopark kavgasının ardından yaşanan silahlı çatışmada ölenlerin sayısı 6’ye yükseldi. Yaşanan bu acı olay karşısında ise toplumda ki şiddet eğilimi kendisini iyice göstermeye başladı. Şiddet olaylarının artmasını tetikleyen durumları anlatan Gaziantep Özel Sevgi Hastanesi’nde görevli Uzman Psikolog Pınar Tümbaş, şiddet noktasında yaşanan sürecin endişe verici noktaya geldiğine dikkat çekti.

“BİRDEN FAZLA DURUM ŞİDDETİ TETİKLİYOR”

Gaziantep Özel Sevgi Hastanesi’nde görevli Uzman Psikolog Pınar Tümbaş, “Artan şiddet olaylarında dürtü kontrolü bozukluğu, düşük öğretim düzeyi, madde kullanımı ve aşırı alkol kullanımı, geçmişte saldırganlık ve istismar öyküsü ve şiddetle ilişkili psikiyatrik sorunların (manik tip bipolar bozukluk, şizofreni, paranoid bozukluklar, post travmatik stres bozukluğu ve borderline, antisosyal, paranoid kişilik bozukluklar bulunuyor” dedi. Tümbaş açıklamasını şu şekilde sürdürdü;

“Şiddet, son zamanlarda toplumun önde gelen sorunlarından biri haline gelmiştir. Şiddet arttıkça cinayetler kaçınılmaz son oluyor. Şiddetin oluşmasında bireysel ve çevresel faktörler neden olmaktadır. Bireysel düzeyde kişilerin şiddet uygulaması veya şiddete maruz kalmasında etkili olduğu düşünülen bazı psikobiyolojik etkenler vardır. Bu etkenler arasında dürtü kontrolü bozukluğu, düşük öğretim düzeyi, madde kullanımı ve aşırı alkol kullanımı, geçmişte saldırganlık ve istismar öyküsü ve şiddetle ilişkili psikiyatrik sorunların (manik tip bipolar bozukluk, şizofreni, paranoid bozukluklar, post travmatik stres bozukluğu ve borderline, antisosyal, paranoid kişilik bozuklukları) varlığı bulunmaktadır.”

“ÇOCUKLUK DÖNEMİNDE YAŞANANLAR BUGÜNÜ ETKİLİYOR”

Gaziantep Özel Sevgi Hastanesi’nde görevli Uzman Psikolog Pınar Tümbaş açıklamasını daha sonra şu şekilde sürdürdü;

“Kişilerin çocukluk döneminde şiddet görme ve şiddete tanık olma durumları şiddet davranışlarını etkilemektedir. Şiddetin ortaya çıkmasında etkili olan önemli bir faktör de toplumun sosyoekonomik özellikleridir. Şiddetin ortaya çıkmasını sağlayan veya kolaylaştıran sosyoekonomik belirleyiciler arasında işsizlik, kentleşme ve kentsel nüfus yoğunluğu, sağlık ve eğitim harcamalarının oranı, gıda ithalat/ihracat oranı, gelir dağılımı bulunmaktadır. Bireysel faktörlerle beraber çevresel faktörler de şiddetin oluşmasında önemli bir yer tutmaktadır. Kişinin içinde bulunduğu okul, işyeri ve komşuluk ilişkileri, eş ve aile üyeleri ile olan ilişkileri gibi fiziksel ve sosyal çevre de şiddetin oluşmasında etkili olabilmektedir.
Tümbaş daha sonra şu şekilde sözlerini tamamladı;

“Toplumsal yapı kapsamında toplumun kültürel değerleri, intihara karşı tutumu, çocuğa yaklaşımı, kadın ve çocuklar üzerinde erkeğin etkisine yaklaşımı, polisin meydana gelen olaylara karşı tutumu şiddeti teşvik edebilir veya engelleyebilir. Cinayetlerin artmasında medyanın da etkisi vardır. Şiddet içeren dizi-film senaryoları, karakterler ve haberler cinayet işleme potansiyelini arttırmaktadır.”

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR
ÇOK OKUNAN HABERLER