Yaşam

Sınav kaygısı

Özel Deva Hastanesi Psikoloji Bölümünden Psk. Tuğba Annaç, Öğrencilerin yoğun çalışmalarla...

Sınav kaygısı
09-03-2017 07:23
Gaziantep

Özel Deva Hastanesi Psikoloji Bölümünden Psk. Tuğba Annaç, Öğrencilerin yoğun çalışmalarla ve heyecanla beklediği YGS'nin yaklaştığını belirterek uyarılarda bulundu.

Hayatımızda bazı dönüm noktaları vardır, bambaşka bir yola girdiğimiz, kendimizle yüzleştiğimiz, neyi isteyip neyi istemediğimizi keşfettiğimiz yol ayrımları.. Sanırım üniversite sınavı da hayatımızdaki bu dönem noktalarından birisi, belki de en önemlisi. Gerek aileler gerekse öğrenciler uzun zamandır bu güne hazırlanıyor. YGS! VE LYS! Tüm hazırlıklar yapıldı gerek maddi gerek manevi tüm imkanlar ortaya koyuldu, emek verildi her şey bu sınavların istenilen sonucu vermesi için…

Mevzu bahis bu kadar önemli olunca kaygı da kaçınılmaz oluyor. Sorun da burada başlıyor. Her ne kadar kaygı sözcüğü biz de olumsuz çağrışımlar yapsa da kaygı önemlidir ve motivasyonumuz için gereklidir. İşte bu yüzden sınav öncesinde ya da sınav sırasında duyulan kaygı bir problem değil tam aksine süreci sağlıklı geçirebilmemiz için bizlere gerekli olan bir duygudur. Problem; var olan kaygıyı kontrol edemeğimizde ve belirtiler bizim bir şeye odaklanmamızı engellediğinde başlar.

“Düşüncelerimiz önemlidir“

Düşüncelerimiz önemlidir. Çünkü düşüncelerimiz hem duygularımızı hem de bedenimizi etkiler. “Başaramayacağım”, “Bildiğim her şeyi unutacağım”, “Bu sınavda başarılı olamazsam kimse bana değer vermeyecek”, “Anne ve babamı hayal kırıklığına uğratacağım” gibi cümleler kaygımızı artırdığından kalp çarpıntılarımızı doğal olarakta nefes alışveriş hızımızı artıracağından kaygı ve kaygının yarattığı belirtiler en şiddetli seviyelere çıkabilir. Bu seviyedeki bir kaygıyla da sınava devam edebilmek imkansızdır. Bu yüzden kaygıyla baş edebilmenin ilk yolu düşüncelerden geçer.

Sınav hakkından bu kadar olumsuz ve net düşündüğümüz şeyler sınava kendimize önyargılı bir şekilde girmemize neden olur ve korktuklarımızın nasılda bir bir başımıza geldiğini bizzat deneyimleriz. Buradaki problem öğrencinin sürece değil de sonuca odaklanmasıdır. Sınav süresince sonuç hakkında düşünmek yerine “şuanda bulunduğum durumu ve konumu en iyi şekilde nasıl değerlendirebilirim” diye düşünmek öğrenciye fayda sağlayacaktır. Bunun yanında vücudu rahatlatmak için hem sınav öncesi hem de sınav sırasında nefes egzersizleri yapmak sizi çok rahatlatacaktır.

“Sakın Paniklemeyin”

Sevgili öğrenciler! Eğer sınav sırasında kaygılı olduğunuzu farkederseniz, paniklemeyin. Öncelikle duyduğunuz kaygı normaldir ve size faydalıdır. Bu kaygıya rağmen sınavınıza devam edin birkaç soru sonra kaygınız normale dönecektir. Eğer dönmediyse kalemi ve soruları bırakıp olduğunuz yerde birkaç kere nefes alışverişi yapın, suyunuzdan birkaç yudum için, şuan sürece odaklanmanız gerektiğini, olumsuz düşüncelerinizin sizin bildiklerinizi kağıda aktarmanızı engelleyeceği için bir süre durması gerektiğini, panikleyecek bir durum olmadığını, şuanda her öğrencinin kaygılı olduğunu ve elinizden geldiği kadarını yapacağınızı kendinize söyleyerek sınava devam edin. Bunu size vakit kaybettireceğini düşünmeyin. Aşırı kaygılı bir şekilde sınava devam etmektense sınav süresinde harcadığınız bir 10 saniye size faydalı olarak geri dönecektir. Hepinize şimdiden başarılar ve bol şans

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR
ÇOK OKUNAN HABERLER