Bilim insanları yosundan elde edilen sipirulinayı Gaziantep’te baklava üzerinde denediler. DNA koruyuculuğu özelliğe sahip olan sipirulina sayesinde baklavanın besin değerinin daha da artırıldığını dile getiren bilim insanları bu yöndeki çalışmalarını aralıksız bir şekilde sürdürüyorlar.
Yosundan elde edilen sipirulinayı birçok gıda ürününde başarılı bir şekilde de deneyerek tüketime sunmayı başaran Yalova Üniversitesinden Su Ürünleri Ana Bilim Dalı Öğretim Görevlisi Prof. Dr. Betül Gürol ile Gaziantep Üniversitesinden Moleküler Genetik Öğretim Görevlisi Sibel Bayıl Oğuzkan, insan sağlığı ve dayanıklılık noktasında önemli bir başarıya imza attılar. Astronot besini olarak bilinen sipirulinayı Gaziantep’te baklavada deneyen bilim insanları önemli bir başarıya imza attılar.
“İNSAN VÜCUDUNUN İHTİYACI VAR”
Yalova Üniversitesinden Su Ürünleri Ana Bilim Dalı Öğretim Görevlisi Prof. Dr. Betül Gürol, “Başta kalp hastalığı olmak üzere, kanser, alzheimer gibi insan yaşam süresi ve kalitesini çok önemli etkileyen birçok rahatsızlığa karşı koruyucu özellikleri yüksek olan balık ürünlerinin, protein bakımından zengin karides, midye, kalamar ve diğer deniz kabukluların ve ülkemizde hiç bilinmeyen spirulina gibi önemli protein ve mineral kaynağı olan yosunların tüketiminin önemini tekrar vurgulamakta fayda görmekteyim” diye konuştu. Gaziantep’in en şok tüketilen gıdaları arasında yer alan baklavada sipirulinayı denediklerini ve başarılı olduklarını anlatan Gürol, ““Yalova üniversitesi ve Gaziantep üniversitesi çalışmalarına konu olan spirulinanın Türkiye de farklı Jeotermal sularda üretimi başarı ile gerçekleştirilmiş olup DNA koruyuculuğu üzerine tagem 16 Arge -22 nolu proje kapsamında olumlu sonuçlar elde edilmiştir. Bu projeden elde edilen sonuçlar ışığında ekip Gaziantep te bulunan jeotermal kaynakları da değerlendirmek üzere şehrimize gelmiştir. Halkımızın bu değerli besin öğelerini içeren gıdayı en çok tükettikleri gıdalarla birlikte almaya imkanları bulunmaktadır. Baklava Gaziantep için vazgeçilmezdir sipirulina katarak biyorarlanılırlığı artırılan baklavanın sağlık açısından da potansiyeli bu şekilde artırılmaktadır. Proje ekibi Gaziantep te çalışmalarına hızlı bir şekilde devam etmekte olup spirulinalı baklavayı kente tanıtmıştır” diye konuştu.
“SU ÜRÜNLERİNİN SAĞLIK BAKIMINDAN ÖNEMİ OLDUKÇA BÜYÜK”
“Gerek akademik manada, gerek de ticari boyutta piyasaya kazandırılacak birçok yenilik, birçok ürün, su ürünlerinin gıda sanayinde yepyeni formlarla ve beklide alternatif ürünler olarak bir devrim yaratmasını sağlayabilecektir. Sağlıklı beslenmeye katkısı, sanayi sektörüne hammadde sağlaması, istihdam yaratması ve yüksek ihracat potansiyeli nedeniyle özel bir öneme sahip olan su ürünleri sektörü, deniz ve iç sularda bulunan canlıların işlenmesi ve pazarlanmasını içeren gıda dalıdır” şeklinde konuşan Yalova Üniversitesinden Su Ürünleri Ana Bilim Dalı Öğretim Görevlisi Prof. Dr. Betül Gürol sözlerine daha sonra şu şekilde devam etti;
“Ülkemizin hep üç tarafının denizlerle çevrili olmasından ve tatlı su kaynaklarının bolluğundan bahsedilir. Ama beslenme açısından değerlendirdiğimizde bu zenginlik içinde fakirlik çektiğimiz, kaynaklarımızı iyi değerlendiremediğimiz ve aslında bu kaynaklara hak ettikleri önemi vermediğimiz hatta farkında bile olmadığımızı üzüntüyle görmekteyiz. Başta kalp hastalığı olmak üzere, kanser, Alzheimer gibi insan yaşam süresi ve kalitesini çok önemli etkileyen birçok rahatsızlığa karşı koruyucu özellikleri yüksek olan balık ürünlerinin, protein bakımından zengin karides, midye, kalamar ve diğer deniz kabukluların ve ülkemizde hiç bilinmeyen spirulina gibi önemli protein ve mineral kaynağı olan yosunların tüketiminin önemini tekrar vurgulamakta fayda görmekteyim.”