Röportajlar

“Sokak hayvanları bizim dostumuz”

Gaziantep Barosu Hayvan Hakları Komisyonu kent genelinde sokak hayvanlarına yönelik her türlü şiddet ve istismar karşısında büyük mücadele veriyor.

“Sokak hayvanları bizim dostumuz”
05-07-2021 10:13
Gaziantep

Gaziantep Barosu Hayvan Hakları Komisyonu Başkanı Gülçin Dökünlü, “Baromuz bünyesinde daha önceleri komisyon olarak görev yapan birimimiz aktifliğini yitirdiği için bizler bu birimi hayvan hakları merkezi olarak yeniden kurduk” dedi. Gaziantep’te hayvan haklarının korunmasına yönelik olarak çok yönlü çalışmalara imza atıldığına dikkat çeken Dökünlü, Gaziantep Veteriner Hekimler Odası Başkanı Meltem Peri ile ortak projeler üzerinde çalıştıklarını dile getirdi.

PET ANTEP’TE TOPLANTI DÜZENLENDİ

Yeniden aktif hale getirilen Gaziantep Barosu Hayvan Hakları Komisyonu yönetim kurulu sokak canlılarının korunmasına yönelik olarak kent genelinde STK’larla birlikte ortak çalışmalara imza atıyor. Çalışmalar kapsamında Pet Antep’te bir araya gelen Gaziantep Barosu Hayvan hakları Komisyonu ile Gaziantep Veteriner Hekimler Odası yöneticileri önemli bir toplantıya imza attılar. Gaziantep’te sokak hayvanlarının korunmasına yönelik olarak Gaziantep Hakimiyet Gazetesi’nden Merve Tanrıöver’in sorularına cevap veren Gaziantep Barosu Hayvan Hakları Komisyonu Başkanı Gülçin Dökünlü, yoğun ve azimli bir çalışma grafiğinin izlendiğine dikkat çekti.

Gaziantep Hakimiyet Gazetesi’nden Merve Tanrıöver’in sorularına yanıt veren Gaziantep Barosu Hayvan Hakları Komisyonu Başkanı Gülçin Dökünlü ile yapılan özel röportajda önemli bilgilere yer verildi.

Hayvan Hakları Komisyonu’nun Gaziantep’teki çalışmaları hakkında bilgi verir misiniz?

Baromuz bünyesinde daha önceleri komisyon olarak görev yapan birimimiz aktifliğini yitirdiği için bizler bu birimi hayvan hakları merkezi olarak yeniden kurduk. Merkezimizin öncelikli amacı; hayvanlara yapılan her türlü şiddeti ve istismarı önlemek ve faillerinin cezasız kalmasının önüne geçmek, sokaklarda sahipsiz dolaşan can dostlarının barınma ve gıda gibi temel ihtiyaçlarının karşılanabilmesi için toplumda farkındalık yaratabilmenin yanında öncelikle geleceğimiz olan çocuklara ve gençlere bu bilinci aşılamak ve Gazi şehrimizde can dostlarımıza gösterilmesi gereken sevgi ve ilgiyi kalıcı kılmaktır.

Tabi bu bizim hayvan hakları merkezi olarak tek  başımıza yaratabileceğimiz bir etki değildir.  Biz bu merkezi kurarken şehrimizde yaşayan gönüllüler, dernekler, üniversiteler, veterinerler ve belediyemiz ile birlikte ortak hareket etme amacını güttük. Merkezimizi kurmadan önce  derneklerle ve gönüllüler  ile iletişim kurarak şehrimizdeki bir çok besleme  alanını ziyaret edip bu alanlara yönelik durum değerlendirmeleri yaptık . Gaziantep’te faaliyet gösteren topluluklar ve derneklerin ne kadar özverili ve canı gönülden çalıştıklarını zaten hepimiz biliyoruz, fakat yine de onlar can dostlarımızın temel ihtiyaçlarını karşılamaya çalışırken can dostlarına yapılan eziyetlerin önüne geçme noktasında -haklı olarak- yetersiz kalıyorlar. İşte biz,  hayvan hakları merkezi olarak tam da bu noktada can dostlarımıza ve tüm gönüllülerimizin onlar için verdiği emeklere sahip çıkmak , bu mücadele onlarla birlikte savaşabilmek için  yanlarında yer almaya karar verdik.

Kent genelinde özellikle sokak canlılarının yaşadığı sorunlar neler, bu konuda araştırmanız var mı?

Resmi bir araştırmamız olmamakla birlikte, gerek STK’lar ile gerekse belediyeler ile olan görüşmelerimiz sonucunda öncelikli sorunun besleme ve kısırlaştırma olduğunu gördük. Sokak hayvanları bazı bölgelerde temiz gıdaya zor ulaşıyor ya da hiç ulaşamıyor. STK’lar ve bir avuç gönüllü insanın desteğiyle bu sorun aşılmaya çalışılsa da maalesef yeterli olmuyor.  Oysa ki sokak hayvanı dediğimiz kediler ve köpekleri evcilleştirerek onları doğadaki hallerinden uzak ve savunmasız kılan biz insanoğluydu. Yani bu hayvanları kendimize mahkum ettik ve şimdi yüz çeviriyoruz. Gaziantep, bu konuda duyarlı ve ilgili kimselerin olduğu kadar duyarsız insanların da oldukça fazla olduğu bir şehir. Bu bilinçle yetişmemiş veya bu bilincin sonradan katılmasının da mümkün olmadığı insanlar bakımımıza, yardımımıza muhtaç bu hayvanlara elini uzatmak bir yana uzatılan ellere de zaman zaman engel olabiliyorlar. En çok karşılaştığımız durumlardan birine örnek verecek olursak insanlar, hayvanların beslenmesi için ayrılan alanları tahrip edebiliyor, besleme yapan gönüllülere saldırabiliyor. Üstelik hayvanlardan hiçbir şekilde zarar görmese ve bu işten herhangi bir zararı olmasa dahi. Kısırlaştırma konusunda ise en büyük görev belediyeye düşmekte ancak gördüğümüz üzere belediyeler bu konuda yetersiz kalmakta. Umarız ki bu konu en kısa zamanda mevzuata uygun olarak çözülür ve belediyeler üzerlerine düşen görevi yerine getirir.

Komisyonun sivil toplum kuruluşlarıyla ortak çalışmaları var mı?

Şehrimizde sokak hayvanları ile ilgilenen birçok STK ve gönüllü bulunmakta. Kuruluşumuzdan sonra sistemimizi oturtup bu STK’lar ile görüşme kararı aldık. Çünkü şehrimizde yaşayan sokak hayvanları ile bu kuruluşlar ve bir avuç gönüllü ilgilenmekte idi. Toplantılarımızdan birine katılmaları için her kuruluştan bir gönüllüyü davet ettik. Toplantıda şehirdeki hayvanların sorunlarını ve çözüm yollarını tartıştık. Ara ara STK’lar ile suç ve kabahat teşkil eden olaylar hakkında görüşmeler yapıyor ve konu ile ilgili hukuki desteklerimizi sunuyoruz.

Gaziantep Barosu Hayvan Hakları Yasasının çıkmasına yönelik çalışmalar yaptı mı?

Bildiğiniz üzere yasa tasarısı meclisin ilgili komisyonuna geçtiğimiz gün sunuldu. Hali hazırda sunulan tasarı için bir çalışmamız olmadı çünkü merkez olarak bu tasarının taslak metninden sonra kurulduk. Ancak ilerleyen günlerde bu  yasa tasarısının olumlu ve olumsuz yönlerini, sakıncalarını ve değişikliklerini anlatan bir bildiri hazırlayıp yayınlayacağız.    

Veteriner Hekimler Odası ile işbirliğiniz hakkında açıklamada bulunur musunuz?

Veteriner Hekimler Odası Başkanı Meltem Peri ile toplantı yaptık. Toplantı neticesinde öncelikle sokakta olan canlar için elimizden gelen hukuki desteği her zaman vereceğimizi yanlarında olduğumuzu bildirdik.  Gaziantep Barosu avukatlarına özel evcil hayvanlarımızın ve sokaktaki canlarımızın tedavi masrafları için hekimlerimiz ile indirim anlaşmaları sağlanması hususunda çalışma başlattık, görüşmelerimiz devam ediyor.

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR
ÇOK OKUNAN HABERLER