Mobil

“Sorun eski yapı”

Şahinbey Bölgesi’nde bulunan mahallelerin büyük bir kısmının imarsız mahallelerden oluştuğunu söyleyen Onur Mahallesi Muhtarı Mustafa Döş, “Mahallelerde meydana gelen sorunların büyük bir kısmı eski yapıdan kaynaklanıyor” dedi.

“Sorun eski yapı”
23-12-2015 14:59
Gaziantep

Şahinbey Bölgesi’nde bulunan mahallelerin büyük bir kısmının imarsız mahallelerden oluştuğunu söyleyen Onur Mahallesi Muhtarı Mustafa Döş, “Mahallelerde meydana gelen sorunların büyük bir kısmı eski yapıdan kaynaklanıyor” dedi.

Gaziantep Hakimiyet okurları ve Onur Mahallesi sakinlerine merhaba. Mahallemizin muhtarı Mustafa Döş’ten dinleyip, bilgileri en yalın ve tarafsız haliyle sizlere sunarken, cadde, sokak, bulvar ve parkları sizler için fotoğraflıyoruz. İnanıyoruz ki mahalleyi ve mahalleliyi muhtarından iyi kimse tanıyamaz ve anlatamaz. Onun içindir ki Gazeteniz Hakimiyet her hafta iki mahallede sizlerle, muhtarlarla buluşacak. Toplumsal yaşamımızın vazgeçilmezlerinin başında gelen demokrasi merdiveninin ilk basamağı ve demokrasi zincirinin en kırılgan halkasını oluşturan bu kurum, kurumun temsilcisi muhtarlıklar kuruluşundan günümüze kadar hak ettikleri yerde olamadıkları ve oldukça zor koşullarda mücadele verdikleri için muhtarlarımızın yanında yer almayı bir görev kabul ediyoruz. Siz değerli mahalle sakinlerinin görüş, öneri, eleştiri ve şikâyeti bu sayfanın vazgeçilmezlerinin başında yer alacak.

MAHALLEMİZİN KİMLİĞİ

Mahallenin adı: Onur

Mahallenin İlçesi: Şahinbey/Gaziantep

Posta Kodu: 27070

Mahallenin nüfusu: 20 bin

Mahallenin seçmeni: 10 bin 500

Mahalle ve cadde sayısı: 150 Sokak ve 10 Cadde

Mahallenin muhtarı: Mustafa Döş

Onur Mahallesinin 30 yıl önce kurulduğunu ifade eden mahalle muhtarı Mustafa Döş, “Onur Mahallesi daha önce Gümüştekin Mahallesine bağlı bir semtti. İlerleyen yıllarda mahalle bölünerek Onur Mahallesi kuruldu. 2004 yılında yapılan yerel seçimlerde mahalle muhtarı olarak seçildim. 3 dönemdir mahalle muhtarı olarak mahallemde hizmet veriyorum. Onur Mahallesinin 20 bin nüfusu 10 bin 500 seçmeni bulunuyor. Ayrıca mahallemizde 350 hanede Suriyeli Mülteci aileler ikamet ediyor. Mahalle genelinde 150 sokak ve 10 caddemiz bulunuyor. Komşu mahallelerimiz ise Cumhuriyet, İstiklal, Güneş, Mimar Sinan, Gümüştekin, Ulaş ve Turan Emeksiz mahallelerinden oluşuyor” şeklinde konuştu.

“MAHALLEDEKİ ALT YAPI SORUNLARININ ÇÖZÜMÜ İÇİN ÇALIŞMA YAPIYORUZ”

Al yapı sorunlarına değinen Döş, “Mahallemizde iki sokak ve bir caddemiz dışında ne yazık ki yağmur suyu kanalı bulunmuyor. Mahalledeki diğer cadde ve sokaklarda yağmurlu günlerde su göllenmeleri meydana geliyor. Mahalledeki yağmurlama kanallarının tamamlanması noktasında GASKİ’ye dilekçe verdik. Muhtar olarak seçildiğim 2004 yılından bu yana mahalledeki alt yapı sorunlarının çözümü için uğraşıyorum. 11 nolu sokağımız bu kapsamda GASKİ programına alındı. Mahalledeki alt yapı sorunlarının tamamlanmasının ardından mahallemizde meydana gelen diğer problemlerin çözümü noktasında çalışacağım” şeklinde konuştu.

“KURUMLAR ARASINDA İLETİŞİM SAĞLANMALI”

Üst yapıya ilişkin bilgiler veren Döş, “Yollarımız asfaltlanıyor, belediyelerimiz mahalledeki yollardaki eksiklikleri gidermek için yoğun çaba gösteriyorlar. Şuanda mahallemizde faaliyette bulunan GAZDAŞ’ın açmış olduğu alanlarda bazı sıkıntılar var. Bu noktalara kilit taşı döşenecek. Mahalledeki sokaklara asfalt ya da kilit taşı döşeniyor bir süre sonra yeni bir çalışma için bunlar kaldırılıyor. Mahallelerde yapılacak hizmetlerin bir bütün halinde yapılması hem mahallemiz açısından hem de ekonomi açısından önemlidir. Her bir çalışma için harcamalar yapılıyor, kurumlar mahallelerde yaptıkları çalışmalar sırasında birbirleriyle iletişim halinde olmalılar. Diğer yandan mahallelere döşenen kilit taşları konusunda sıkıntılar var. Mahallede alt yapıya ilişkin çalışmalar tamamlanmadığı için yollara döşenen kilit taşları sağlıklı olmuyor. Çalışmalar sürdüğü için sürekli olarak taşlar kaldırılıp yeniden döşeniyor. Bunun yanında kilit taşı yollar araç trafiğine uygun değil. Araç trafiğinin olduğu yerlerde kilit taşları kısa sürede deforme oluyor ve ağırlıktan dolayı çökmeler meydana geliyor. Kilit taşı yollar araç trafiği için uygun değil” şeklinde konuştu.

“ARTAN EV KİRALARI DAR GELİRLİ AİLELER İÇİN SIKINTILARA NEDEN OLUYOR”

Onur Mahallesinde dar gelirli ailelerin ikame ettiğini söyleyen Döş, “Mahalle yaşayan vatandaşlar, özellikle ev kiralarında meydana gelen yüksek artışlardan rahatsız oluyorlar. Asgari ücret ile geçinmeye çalışan vatandaşlar, aldıkların maaşın büyük bir kısmını ev kirası olarak veriyorlar. Mahallemizde ev kiraları 300 TL ile 500 TL arasında değişiyor. Mahallemize yerleşen Suriyeli Mülteci aileler ise 350 hanede ikamet ediyorlar. Yoğun nüfusa sahip aileler zor şartlarda yaşamaya çalışıyorlar. Mahallede yaşayan vatandaşlarda ev kiralarının artmasından dolayı sıkıntı yaşıyorlar” diye konuştu.

“OKUL KONUSUNDA ŞANSLI BİR MAHALLEYİZ”

Mahalle içinde okul olduğunu ifade eden Döş, “Mahallemizde yaşayan çocuklarımı mahallemizde bulunan okul dışında 5 okula devam ediyorlar. Nüfus fazla yüz ölçümü büyük olduğu için çocuklar çevre mahallelerdeki okullara devam ediyorlar. Okullar mahalleye yakın olduğu için aileler servis ücreti ödemek durumunda kalmıyorlar. Mahalle sınırları içerisinde Muhsin Yazıcıooğlu Parkı ve küçük parklar yer alıyor. Sosyal Tesis olarak Mimar Sinan Gençlik Merkezi mahalle sınırları içerisinde yer alıyor. Mahallemiz içerisine taziye evi yapılması konusu Şahinbey Belediyesi programına alındı. Tesisin yapılmasını bekliyoruz” şeklinde konuştu.

“ELEKTRİK HATLARI ESKİ OLDUĞU İÇİN SORUNLAR BİTMİYOR”

TEDAŞ konusunda yaşanan sorunları belirten Döş, “Mahallemizde bulunan elektrik alt yapısı oldukça eski olduğu için sorunlar yaşanıyor. Sistemler eski olduğu için sıkıntılar meydana geliyor ve aydınlatma sistemleri çok çabuk bozuluyor. İmarlı mahallelerimizde belki de bu kadar sorun yaşanmıyordur. Ancak Onur Mahallesi imarsız ve eski bir mahalle olduğu için mahallemizde hatlarla ilgili sıkıntılar meydana geliyor. TEDAŞ’ın elektrik hatlarını yenileme çalışmaları yaparsa şikayetlerinde ortada kalkacağını düşünüyorum. Elektrik direkleri paslı ve oldukça kötü durumda bu elektrik direk ve hatlarının değiştirilmesi gerektiğini düşünüyorum” diye konuştu.

“KENTSEL DÖNÜŞÜM YERİNE MAHALLELER YENİLENSİN”

Gaziantep’te uygulanan kentsel dönüşüm kararına karşı olduğunu belirten Döş, “Genel anlamda kentsel dönüşüm çalışmaları dar gelirli ailelerin ikamet ettiği mahallelerde uygulanıyor. Kentsel Dönüşüm kapsamında üç katlı evi olan bir aileye bir daire alabilecek para zar zor veriliyor. Elindeki para ile bir daire satın alan aile eski evinde kendisi ve çocuklarıyla birlikte yaşıyor. Mahallelerde bulunan evlerin yenilenmesi dar gelirli aileler için daha olumlu bir karar olur. Aileler 100 metrekare evlerde hep birlikte yaşamaya alıştıkları için kentsel dönüşüm ailelerin farklı noktalara dağılmasına neden oluyor” şeklinde konuştu.

“OLUMSUZ OLAYLARI OLDUKÇA AZALDI”

Asayiş olaylarına ilişkin bilgiler veren Döş, “Mahallemizde emniyet birimleri etkili çalışmalar gerçekleştiriyorlar. Mahallemizdeki olumsuz faaliyetler oldukça azaldı. Büyükşehirlerde olumsuz asayiş olayları meydana gelebiliyor. Özellikle aydınlatma sistemlerinin çalışmıyor olması mahalle sakinlerinde bir tedirginliğe neden oluyor. Ev sahipleri aydınlatma sistemlerinin çalışır durumda olmasının hırsızlar için caydırıcı bir etki olduğunu düşünüyorlar” diye konuştu.

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR
ÇOK OKUNAN HABERLER