Gaziantep İl Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdürü Mehmet Karayılan, kent genelinde kaliteli ekmek üretimine yönelik denetimlerin aralıksız şek ilde sürdürüldüğünü açıkladı. Özellikle francala ekmeğinde esmer ekmek üretimine yönelik denetimlerin yoğunlaştığına dikkat çeken Karayılan, “Denetimlerde esmer ekmek üretimine dikkat etmeyen francala işletmesine 3 bin liradan başlayan idari para cezaları uygulanıyor” dedi.
“DENETİMLER ARALIKSIZ ŞEKİLDE SÜRECEK”
Pide fırınlarında esmer ekmek üretimine yönelik bakanlığın bir standart belirlemediğine dikkat çeken Gaziantep İl Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdürü Mehmet Karayılan, “Esmer ekmek dediğimiz yani tam buğday unundan yapılan ekmeğin bugün itibariyle belirlenen kül (kepek) oranı 0,7 ile 0,8’dir. Bu oran 0,7 ile 0,8’de kaldığı için francala ekmeğini beyaz görüyoruz. Bu oran tam anlamıyla 1’e yükseldiğinde işte tam buğday unundan yapılan esner ekmeği görebiliriz. İl müdürlüğü olarak kaliteli ekmek üretimi konusunda sadece francala ekmeğinde değil, pide fırınlarında üretilen ekmek konusunda da denetimlerimizi aralıksız bir şekilde sürdürüyoruz. Denetimler sırasında veya vatandaşlarımızdan gelebilecek bir şikayet karşısında ilgili birimlerimiz anında harekete geçerek işyeri hakkında gerekli idari yaptırımları uyguluyor” şeklinde konuştu.
"EKMEĞE STANDART GETİRMEK MÜMKÜN"
Gaziantep Ticaret Borsası Başkanı Ahmet Tiryakioğlu, kaliteli ekmek üretiminin sağlanabilmesi için pide ekmeğinde gramajın artırılması gerektiğini söyledi. Tiryakioğlu, “Gaziantep Ticaret Borsası ile diğer kurumlarımızla birlikte ortak düzenlediğimiz projedeki uygulamaların yaşama geçmesi için büyük uğraş veriyoruz. Gaziantep Üniversitesi, Gaziantep Büyükşehir Belediyesi, Şehitkamil ve Şahinbey belediyeleri, Gıda, Tarım ve Hayvancılık İl Müdürlüğü, Fırıncılar Odası, Pideciler Odası tarafından da desteklenen projenin sonuç raporu çıktı. Projedeki asıl hedefimiz Gaziantep'te kaliteli ve sağlıklı ekmek üretiminin yapılmasını sağlamak. Ancak kalite her kültür, gelir ve eğitim seviyesine göre değişkenlik gösteren, soyut bir kavram. Dolayısıyla, bir kişiye göre kalite beyaz ekmek iken, diğer tüketiciye göre esmer ekmek daha kaliteli olabiliyor. Bu bağlamda, kalite herkese göre değişen bir değerdir. Ama bir standart getirmek mümkün. Gaziantep'te mahalle fırınlarında yapılan tırnaklı pide, kübban, açık ekmek gibi ekmeklerin yapımı ve tüketimi oldukça yaygın. Ama bu tür ekmekte yani pidede Türkiye'nin her bölgesinde farklı çeşitte ve işleme şekline sahip değişkenlik gösterdiği için Gıda Kodeksi/tebliğinde de bu ürünün standart bir un ve teknikle üretilmesine yönelik bir belirleme bulunmuyor. Bundan yola çıkarak yaptığımız çalışmalar neticesinde; pide yapımında Gıda Kodeksinde Buğday Unu Tebliğinde yer alan ve francala üretiminde de kullanılan, Buğday ununun kullanılmasına karar verildi” şeklinde konuştu.
“PİDE EKMEĞİNİN GRAMAJI EN AZ 175 GRAM OLMALI”
Tiryakioğlu açıklamasını daha sonra şu şekilde sürdürdü;
“Yapılacak bu düzenleme sayesinde ekmekteki protein ve kül (kepek) miktarı artırılmış olacak ve ürünün tat, görüntü, müşteri talepleri konusunda her hangi bir negatif etki yapmaksızın standart hale getirilmiş daha sağlıklı bir pide üretimi sağlanmış olacak. Üretilecek olan pide ekmeklerin gramajlarının en az 175 gr olmasına karar verilmiştir. Şu an 150 gr ve ince açılma neticesinde su kaybı oluşuyor bu da çabuk kuruma ve bayatlamaya sebep oluyor. Modern, hijyenik, kanuni, teknik ve tüketici ihtiyaçlarının karşılanabilmesi ve gıda güvenliği için pide fırınlarının en az 250 metrekare alana sahip olması bir diğer önerimiz. Projenin nihai raporunda eğitim, hijyen, tanıtım gibi başlıklarda da hem üreticiye hem tüketiciye yönelik önerilerimiz bulunmakta. Tüm bu yapılanlar başlıktaki slogana ulaşabilmek için. Bu sloganla, UNESCO Gastronomi Kenti Gaziantep'te ekmeğin de gerekli yerini alabilmesine ve iyi ekmek yapma rekabetinin oluşturulmasını sağlamaya çalışıyoruz.”