Gündem

STK’lardan Yanlış Uygulamaya Uyarı

Gaziantep İli Şehitkâmil İlçesi Yaprak ve Çakmak mahallelerinde çok sayıda ağır hasarlı ve tehlikeli durum arz eden yapı bulunmaktadır. Yıkım işleri Çevre ve Şehircilik Bakanlığının ilgili birimleri tarafından ihale edilmiş ve iş makinaları tarafından yıkım çalışmaları yapılmaktadır.

STK’lardan Yanlış Uygulamaya Uyarı
22-01-2024 17:26

Gerek yapıların tarihi önemi açısından, gerekse Gaziantep’in anı değerleri açısından çok büyük önem arz eden bu yapılar aynı zamanda Fransız İşgali sırasında Türk ve Müslümanların bulundukları yapılar olup, çok ağır bombardımana tutulmuşlardır. 1923 yılından itibaren, neredeyse 1940’lı yıllara kadar bu yapıların restorasyonları Gaziantepliler tarafından gerçekleştirilmiştir. 

Söz konusu bu binaların yıkılması için yapılan ihale sürecinde büyük yanlışlar olduğu tarafımızdan tespit edilmiştir. Şöyle ki;

  • Çok sayıda tescilli yapının yer aldığı bu alanda iş makinaları ile yıkım yapılması kültür ve tabiat varlıklarının korunması ile ilgili yasa ve yönetmeliklere açıkça aykırıdır. Bu yıkımların uzman gözetiminde ve insan eliyle yapılması, elde edilecek taş, kitabe, pencere, pervaz, merdiven basımlarının da mutlaka korumaya alınması gerekir.

  • Yaprak Mahallesi 460 Ada 27-28 ve 76 nolu parsellerde bulunan, 13/07/2018 tarih ve 379 sayılı Büyükşehir Belediye Meclis Kararı ile onaylanmış, Gaziantep Koruma Amaçlı Revizyon İmar Planına göre,  korunması gereken yapı olarak taranmış, 4 adet yapı iş makinaları ile yıkılmıştır. Bu yıkımı gerçekleştirenler ve izin verenler hakkında suç duyurusunda bulunuyoruz.

  • Bölgede detaylı tespitler yapmak üzere çalışmalarımız devam etmektedir. Yaptığımız yüzeysel incelemede çok sayıda binanın iş makinaları ile yıkıldığı, yol açma çalışmaları yapıldığı gözlenmiştir. Buradaki çalışmaların Kültür Varlıkları Koruma Kurulunun uzmanları denetiminde yapılması gerekmektedir. 31 Mayıs 2023 tarihinde ihalesinin yapılmış olduğunu öğrendiğimiz alanda, varsa bilimsel bir çalışma raporunun doğrultusunda, yoksa bilimsel çalışma yapılarak ortaya çıkacak raporun doğrultusunda yıkım, restorasyon ve koruma çalışmalarının birlikte ele alınması gerekir. Aksi halde Kültür Varlıkları Koruma kanununa aykırı işlem yapılmış olacaktır. 

Yukarıdaki maddelerde değinildiği üzere, Kültür Varlıkları Koruma Kanununa aykırı eylemlerin derhal durdurularak, kanun ve yönetmeliklere uygun, gerekli uzmanların denetiminde, yıkım eylemi olarak değil koruma mantığı önde olacak şekilde gereğinin yapılması gerekmektedir. Bugüne kadar yapılmış olan yasa ve yönetmeliklere aykırı iş ve işlemler için ilgili bakanlık birimlerine ve cumhuriyet savcılıklarına TMMOB Gaziantep İl Koordinasyon Kurulu olarak suç duyusunda bulunulmuştur.

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR
ÇOK OKUNAN HABERLER