Gaziantep Büyükşehir Belediyesi ile GASKİ Genel Müdürlüğü tarafından sürdürülen Türkiye’nin en büyük yatırımları arasına giren Düzbağ İçme Suyu Projesi kamuoyuna yerinde tanıtıldı. Tanıtım toplantısına Büyükşehir Belediye Başkanı Fatma Şahin, Ak Parti Gaziantep Milletvekili Mehmet Erdoğan, GASKİ Genel Müdürü Hüseyin Sönmezler ile gazeteciler katıldı.
TÜRKİYE’NİN EN BÜYÜK PROJELERİ ARASINDA YER ALIYOR
Türkiye'nin içme suyu alanındaki ikinci en büyük yatırımlarından olan 1 milyar TL’lik bütçeli kısa zamanda önemli yol edindi. Proje kapsamında yürütülen çalışmalarla Kartalkaya Barajı'ndan gelen eski borular, 2,60 metre çapındaki çelik borularla değiştirildi, kayıp kaçak oranında ciddi düşüşler sağlanacak. Büyükşehir Belediyesi ocak ayından itibaren geçerli olmak üzere su tarifesinde yüzde 15 oranında indirime gitme kararı aldı, indirim şubat ayında su faturalarına yansıtılacak. Gazetecilerle buluşan Gaziantep Büyükşehir Belediye Başkanı Fatma Şahin, düzenlediği basın toplantısında, Düzbağ İçme Suyu Projesi’ni ve kazanımlarını anlattı. Su tarifesinde yüzde 15 oranında indirime gitme kararı aldıklarını açıklayan Şahin, proje detaylarına ilişkin açıklamalarda bulundu. Şahin, Düzbağ İçme Suyu Projesi’yle kentin 2050 yılına kadar içme suyu ihtiyacının karşılanacağını bildirerek, proje kapsamında yürütülen çalışmalarda, yüzde 40 seviyesine gelindiğini söyledi.
SU KAYNAKLARI EN İYİ ŞEKİLDE DEĞERLENDİRİLECEK
Projeye ilişkin açıklamalarda bulunan Büyükşehir Belediye Başkanı Fatma Şahin, “Proje kapsamında mevcut hattaki boruların yenileriyle değiştirildiğini söyleyen Başkan Fatma Şahin, "Hem kayıp kaçağın önlendiği hem vatandaşlardan topladığımız su parasının 100 milyon lirasını yeniden elektrik parasına ödemek durumunda kaldığımız, 3 pompajla gelen suyu cazibeye dönüştüreceği, su kalitesinin artacağı, daha içilebilir kaliteli bir kaynak suyunu Gaziantep'e getirmiş olacağız. Düzbağ, daha ucuz, daha kaliteli, kayıp, kaçağın daha az olduğu bir su projesidir" dedi.
KAÇAK ORANINDA ÖNEMLİ DÜŞÜŞ SAĞLANDI
Şahin, “Bu şehirde su hayat demek. Niye? Çünkü şehir çok hızlı büyüyor. Sağlıklı büyümesi için temel ihtiyacın giderilmesi gerekiyor. Fakat bu büyümeye karşın şehrin kendi sınırları içerisinde ihtiyacın ancak yüzde 5'ini karşılayabilecek su var. Fırat'a akan bu güzel suyu Düzbağ projesiyle şehrimize döndürdük ve Türkiye'nin en büyük bütçeli baraj projesini hayata geçiriyoruz. Elektrik masrafları düştüğü için belediyemiz, su getirme maliyetini aşağıya çekerek bunu vatandaşımıza yansıtmaya karar verdi, suyu yüzde 15 ucuzlattık. Kayıp kaçak oranı yüzde 55'lerden yüzde 40'lara düştü. Biz de bunu hızlı bir şekilde vatandaşımıza yansıttık. Çünkü asgari ücretli için, orta gelir grubu için, sabit giderler çok önemli. Projemiz bitmeden günlük hayata yansımaları başladı” şeklinde konuştu.
SUYU YÖNETEMEZSENİZ KAYBEDERSİNİZ”BİZ KAYBETMEK İSTEMİYORUZ”
Şahin, “'Dünyanın gündemi su yönetimi. sürdürülebilir kalkınmada su hayati meseledir. Bölgemiz için su yönetimi petrol ve altın kadar önemlidir. 2,5 milyon nüfuslu kentte su artık bir hayat oldu. Gaziantep'in büyümesini iyileştirmeden, göçü kalkınmaya ve zenginliğe dönüştürmek zor olur. Bunun için su yönetimi çok önemlidir. 2023 ve 2071 hedefini yakalamamız için dev projeler hazırladık. çok güçlü Ankara gücümüz var. Düzbağ projesinde tek başına yerel yönetim altından kalkamazdı. İşin büyüklüğüne bakıldığında 1,5 yılda yarısını tamamlamak çok zordu. Bu projenin çok kısa zamanda hayata geçmesi için çok çalıştık. 2015'in sonuna doğru suda sorun yaşamaya başladık. Su kaynağının hızlıca kente gelmesi gerekiyordu. Orman ve Su İşleri Bakanlığının programında bu proje yoktu. Kurak bölgede olmamız ve hızla artan nüfusa karşı Ankara'yı harekete geçirdik. Cumhurbaşkanımız ilgili bakanlığa talimat verdi. 1,5 yılda projenin yarısını tamamladık. 8 yıllık Türkiye projesi, beni çok heyecanlandırıyor. Bizim dönemimizde şehre iz ve eser bırakacak en önemli iş düzbağ projesidir. Eğer su yönetiminde başarısız olursanız diğer alanlardaki başarınızın hiçbir anlamı olmaz. Şimdi ne olacak? Şimdi suda indirim zamanıdır. halkımız şubat ayında suda yüzde 15 indirimi cebinde görecek. hem daha ucuz su, hem daha kaliteli su getirecek çalışmalar 2018'de tamamlanacak, bütçesini 3 kat arttıran GASKİ, maliyetleri aşağı çekmiş su yönetimi, bunu da anında halkına yansıtan yönetim iradesiyle suda indiririmi başardık. Su medeniyettir, gelecek medeniyetler adına su sorununu çözdüğümüz için onur ve şeref duyuyorum” dedi.