Özel Haber

TARİHİN SESSİZ TANIKLARI

Para Müzesi sahura kadar açık."Gezen, dünyayı gezmiş sayılıyor"

TARİHİN SESSİZ TANIKLARI
17-05-2018 11:22
Gaziantep

Gaziantep Devri Alem Para Müzesi ramazan ayı boyunca sahura kadar açık tutularak ziyaretçilerini ağırlayacak.

Tüm dünyada eşi benzeri bulunmayan ve sadece şehrimizde olan Gaziantep Devri Alem Para Müzesi ramazan ayı boyunca sahura kadar açık tutularak ziyaretçilerini ağırlayacak.

“Ben Dünyayım” sloganıyla yola çıkarak tüm dünya devletlerinin geçmişten günümüze kullandıkları para türlerini özel bir koleksiyon haline getiren Müze İşletmecisi Esat Kaplan ziyaretçi yoğunluğundan oldukça memnun.

SESSİZ TANIK

Sadece paraların teşhir edilmediği o paralara ait öykülerin de anlatılarak ziyaretçilerin gezdirildiği müze, adeta tarihin sessiz tanığı.

Delikli kuruştan yeni 200 TL’ye kadar bize ait paraların yanı sıra dünyadaki tüm medeniyetlere ait paraların da sergilendiği müze, dünyada da ilk ve tek olduğu için şehrimizin gururu oldu.

Paranın dünya tarihi ve insanlık tarihinin bir tanığı, hatta sessiz tanığı olduğunu söyleyen Müze İşletmecisi Esat Kaplan, “Yeryüzünde yaşayan her insanın ve her toplumun para ile ilgili bir anısı mutlaka vardır. Para herkesin yaşadığı dönemin cansız ve sessiz bir tanığıdır. Bu nedenle para deyip geçmemek, parayı iyi tanımak gerek.” dedi

PARA AKADEMİDİR

Kaplan, sözlerine şöyle devam etti: “Paranın üzerinde o medeniyete ait bir simge mutlaka vardır. O medeniyete ait bir sanatçının ve bilim adamanın resmi olduğu gibi, Devletinin kurucusunun resmi de bulunur. Para ele alındığında sadece üzerinde bulunan rakama bakılıp geçilmemeli, sadece alım gücü üzerinden değerlendirilmeyip incelenmeli ve o devlete ait kültür hakkında bilgi sahibi olunmalı. Çünkü para sadece kağıt ya da metal parçasından ibaret değildir. Üzerinde bir devletin kültürünü taşır. Bizim paramız Atatürk’tür, Fatih Sultan Mehmet’tir, Mehmet Akif Ersoy’dur, Mimar Sinan’dır, Cahit Arf’tır. Bizim paramızı rahmetli Barış Manço “Bilmece” isimli şarkısıyla da çok güzel anlatmıştır”

PARA BİRDEN FAZLA BİLİM DALİ İÇERİR

Bakması bilindiği takdirde paranın bilimsel bir içeriğinin de olduğunu söyleyen Kaplan; “Sadece metal paranın değil, özellikle kağıt paralar incelendiğinde içinde Mimarlık, Desinatörlük, Kimya, İktisat, İşletme, Sanat Tarihi, Biyoloji, Biyografi gibi bilim dalları görülebilir.” dedi.

PARA İLE İLGİLİ ANILAR YAZILIYOR

Müzede sadece paraların anlatılmadığını, onlarla ilgili esprili köşelerin de bulunduğunu söyleyen İşletmeci Esat Kaplan, “Burada paranın turşusu da var. Parayı çok seven kişilere, ‘turşusunu mu kuracaksın?’ derler. Ben turşusunu da kurdum. ‘Peşin satan, veresiye satan’ koltukları da mevcut. Gelen ziyaretçiler hatıra için fotoğraf çekiyorlar. Sonra da müzemizde bulunan deftere her hangi bir parayla ilgili anılarını yazıp mutlu bir şekilde ayrılıyorlar” diye sözlerine ilave etti.

RAMAZANDA SAHURA KADAR AÇIK
GEZEN DÜNYAYI GEZMİŞ SAYILIYOR

Gezildiğinde adeta dünya turu yapılmış gibi olunan müze, ramazan ayı boyunca geceleri de açık tutulacak ve sahura kadar ziyaretçilerini ağırlayacak.

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR
ÇOK OKUNAN HABERLER