Telkari ustası Andreas Gürkan, son günlerde altın fiyatının aşırı yükselmesi sebebiyle ekonomik sıkıntı yaşanan vatandaşların daha ucuz olan Telkari ürünlerini tercih ettiklerini söyledi.
Piyasalarda yaşanan ekonomik kriz sebebiyle insanların alım gücünün azalmasıyla birlikte son günlerde altın fiyatlarındaki ani yükseliş, insanları farklı takı eşyaları almak zorunda bıraktı. Telkari’nin çok eski bir sanat olduğunu dile getiren Andreas Gürkan, Mardin’in turistik bölgelerinin dikkat çekmesiyle birlikte Telkari sanatının canlanmaya başladığını söyledi. Yaklaşık 5 bin yıllık bir geçmişi bulunan Telkari’nin unutulmaya yüz tutan el sanatları arasında yer aldığını ifade eden Gürkan, Telkari’nin Ankara Beypazarı ve Mardin’in Midyat ilçesinde yaşatıldığını belirtti. 2 yıldan beri Gaziantep’te Telkari sanatıyla uğraştığını vurgulayan Gürkan, vatandaşların büyük ilgisiyle karşılaştığını açıkladı.
“ALTIN YÜKSELİNCE EL SANATLARI REVAÇTA”
Tarihi Zincirli Bedesten’de faaliyet gösteren ve Gaziantep’teki tek Telkari Sanatçısı olan Andreas Gürkan, ekonomik krizin birçok insanı olumsuz etkilediğini ve halkın hala krizin etkilerini yaşadığını açıkladı. Gürkan, altın fiyatlarının yükselmesinin ardından insanların hediyelik veya takı için Telkari ürünlerini tercih ettiğini kaydetti. Telkari’nin el emeğiyle yapıldığı için manevi değerinin yüksek olduğunu vurgulayan Andreas Gürkan şöyle konuştu: “Son günlerde Gaziantep’e gelen yerli turistler Telkari’ye büyük ilgi gösteriyorlar. Ayrıca Suriye ile vizenin kalkmasının ardından Halep ve Şam’dan çok sayıda yabancı turist Telkari ürünleri almaya geliyor.”