Gündem

‘Temiz Hava’ için toplandılar

‘Temiz Hava’ için toplandılar
05-01-2017 11:36
Gaziantep

Gaziantep Akademik Meslek Odaları Birliği, Gaziantep’te yaşanan hava kirliliği ve yenilenebilir enerji kaynaklarının kullanımına ilişkin toplantı düzenledi.

Gaziantep Makine Mühendisleri Odası’nda düzenlenen toplantıya Gaziantep-Kilis Tabipler Odası Başkanı Hamza Ağca, Makine Mühendisleri Odası Başkanı Gürcan Ülgey, Diş Hekimleri Odası Başkanı Hasan Karabay, Eczacılar Odası Başkanı İrfan Demirci, Mimarlar Odası Başkanı Özgür Girişken, İnşaat Mühendisleri Odası Başkanı Gökhan Çeliktürk, Elektrik Mühendisleri Odası Başkanı İslim Arıkan ve çok sayıda meslek odası temsilcisi katıldı.

GAZİANTEP’İN EN ÖNEMLİ SORUNU

Toplantıda GAMOB adına açıklamada bulunan Makine Mühendisleri Odası Başkanı Gürcan Ülgey, “Hava kirliliği konusu Gaziantep’in önemli sorunları arasında yer alıyor. Dünya Sağlık Örgütü’nün ‘Görünmez Katil’ diye tanımladığı olaydır. Gaziantep’te geçmiş yıllarda hava kirliliğini gösteren göstergeler vardı. Bunların yeniden kurulması gerekiyor. Evlerde ısınma amacıyla çok farklı türde araç kullanılıyor. Dünyada her yıl 4.3 milyon kişi hava kirliliği dolayısıyla hayatını kaybediyor. Gaziantep’te bundan ne yazık ki nasibini alıyor. Gaziantep’te hava kirliliğinin en büyük sebeplerinden bir tanesi yakıt oluyor. Ciddi oranda yakıt sarfiyatı var. Yakıt sarfiyatını önlemek amacıyla yenilebilir enerjiler ısınma amacıyla kullanılmalıdır. Ancak bu durum bizim ülkemizde ne yazık ki kullanılamıyor. Doğal gaz elimizdeki en temiz enerji kaynağı oluyor. Ancak doğal gaz her insanın ulaşabilmesi çok zor. Vatandaşların ekonomik durumları zayıf durumda bulunuyor. Doğal gaz fiyatları yüksek olduğu için vatandaşların ekonomik gücü etmiyor. Vatandaş ekonomik olarak doğal gaza gücü yetmeyince uygun ısınma seçeneklerine yöneliyor bu durumda da hava kirliliği ortaya çıkıyor. Gaziantep’te hava kirliliği daha da ciddiye alınarak, önlemler alınmalı. Hava kirliliği konusunda önemler alınmazsa her geçen bizim için bir kayıp. Türkiye yenilenebilir enerji kaynakları konusunda dünyada üçüncü sırada yer alıyor. Yenilenebilir enerji potansiyelinin değerlendirilmesi gerektiğini düşünüyorum ” diye konuştu.

“GAZİANTEP PLANSIZ BÜYÜYOR”

Gaziantep-Kilis Tabipler Odası Başkanı Hamza Ağca, “Hava kirliliği birçok olumsuzluğa neden oluyor. Başta solunum yolları olmak üzere insan vücudunda bulunan tüm sistemleri olumsuz etkiler. Bu sorunlarla karşılaşmamak için havanın temiz olması gerekli. Öte yandan bir şehir havası, coğrafi yapısı, demografik yapısı da önemlidir. İyi planlanmış olması gerekir. Ancak Gaziantep iyi planlanmamış bir kent ve plansız bir şekilde büyüyor. Dolayısıyla bunun getirmiş olduğu bir yük var. Bu nedenle kentin ileri gelenleri buradaki görüşleri dikkate almalı” diye konuştu.

“YENİLENEBİLİR ENERJİ KAYNAKLARINDAN TÜKETİMİ KARŞILAMAYI HEDEFLİYORUZ”
Yenilenebilir enerjinin her geçen gün daha önemli hale geldiğini ifade eden Elektrik Mühendisleri Odası Başkanı İslim Arıkan, “Enerji konusu dünyanın ve ülkemizin önemli konularından bir tanesi. Doğalgaz temiz bir enerji kaynağı olmasına rağmen yenilenebilir enerji noktasında sürekli sesimizi duyurmaya çalışıyoruz. Ana hedefimiz, Gaziantep’te enerji tüketiminin yüzde yüzünü yenilebilir enerji kaynaklarından sağlamaktır. Bu noktada çağrıda bulunduk” diye konuştu.
“ÇEVRE BİLİNCİ OLUŞTURULMALI”
Çevreye sahip çıkmanın insandan başladığını söyleyen Eczacılar Odası Başkanı İrfan Demirci, “Çevre ile ilgili okur yazarlık ve farkındalığın oluşturulması gerekiyor. Çevre okur yazarlığının bu noktada önem taşıdığını düşünüyorum” şeklinde konuştu.
“GAZİANTEP’TE HAVA KİRLİLİĞİ ARTIYOR”
Gaziantep’te hava kirliliğinin arttığını söyleyen Mimarlar Odası Başkanı Özgür Girişken, “GAMOB’u önemsememizin sebeplerinden bir tanesi, insan hayatını ilgilendiren konularda uzmanların yer aldığı bir platform olması sebebiyle, gerçek anlamda bizimde faydalandığımız bir kaynak olma özelliği taşıyor. Mimarlar Odası’nın üzerinde hassasiyet ile durduğu hava kirliliği, çevre ve su kirliliği, kent planları hazırlanırken üzerinde durulması gereken konulardır. Hızlı ve kontrolsüz kentleşme nedeniyle topraklarımızı ve tarım arazilerimizi kaybediyoruz. Öte yandan hızlı nüfus artışı ile su kaynaklarımız yok oluyor. Zorlayıcı ve pahalı su taşıma projeleri yapılmak zorunda kalınıyor. Kentin hava kontrolleri göz önünde bulundurulmadığından rast gele kentleşmenin etkisiyle yüksek ve yoğun yapılaşma rüzgar hareketleri ve hava akımları tespit edilmediği için ve kent planlarında bu durum göz önünde bulundurmadığı için maalesef hava kirliliği giderek artan bir olgu haline geldi” diye konuştu.

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR
ÇOK OKUNAN HABERLER