Özel Haber

"TEMİZ TUTALIM"

GASKİ Genel Müdürü Hüseyin Sönmezler, sağanak yağış karşısında yağmur suyu şebekelerinde ızgaraların temiz tutulmasını istedi

19-11-2018 12:00
Gaziantep

Sağanak yağışlar karşısında olası sel ve su taşkınlarına karşı her türlü önlemin kent genelinde alındığına dikkat çeken GASKİ Genel Müdürü Hüseyin Sönmezler, kent genelinde binlerce ızgaranın rutin şekilde temizlenmeye çalıştığını anlattı. Sönmezler, “Yağmur suyu şebekesi diye bir şey olmaz. Olacak şey kentlerde yapılaşmalarda cadde ve sokakların yağmur sularının akışına göre yapılmasıdır. Diğer yandan vatandaşlarımız cadde ve sokaklarında yer alan ızgaraları birer çöplük olarak görmemeli” dedi.

“IZGARALARI TEMİZ TUTALIM ÇÖPLÜĞE ÇEVİRMEYELİM”

Gaziantep Su ve Kanalizasyon İşleri Genel Müdürlüğü (GASKİ) ekipleri kanalizasyon şebeke, yağmur suyu şebeke hatlarını özel arıtma sistemli kombine kanal temizleme aracı ile temizlerken, tıkalı olan noktaları tespit ederek sorunu ortadan kaldırıyor. Kış aylarında vatandaşların sıkıntı yaşamaması, yağışlı havalarda su birikintileri oluşmaması adına çalışmalara devam eden GASKİ ekipleri, yağmur suyu ızgaralarının temizliğini titizlikle yürütüyor. Tıkalı noktalar belirlenirken, kanal temizliğinde özel olarak kullanılan kombine araçlarıyla alt yapı sistemlerinin temizliği sağlanıyor. Mahalle bazında yapılan taramalarda belirlenen noktalarda çalışmalar sürüyor. Vatandaşlardan gelen şikâyet ve istekler değerlendirmeye alınarak çalışmalara yön veriliyor. Konuya ilişkin açıklama yapan GASKİ Genel Müdürü Hüseyin Sönmezler şu ifadelere yer verdi;

“Yağışlı havalarda insan sağlığını olumsuz etkileyecek herhangi bir sıkıntı yaşanmaması için periyodik olarak yıl içerisinde sürdürdüğümüz Gaziantep genelinde cadde ve sokaklarda bulunan yağmursuyu ızgaralar ve rögarların temizleme çalışmalarına hız verdik. Yağmursuyu ızgaralarının ve kanalizasyon bacalarının temizliği konusunda Gaziantep’in her noktasından haftanın 7 günü 24 saat hizmet veren telefon numaralarımızdan bilgi vermeleri gerekmektedir. Vatandaşlarımızın yağmursuyu ızgaralarını kirletmemeleri ve kanalizasyon şebekesinin sağlıklı çalışması için şebekede tıkanmalara sebebiyet verebilecek olan süprüntü malzeme, pet şişe, bez, kağıt havlu, tuvalet kağıdı vb. atıkları atmamaları, yağmursuyu ızgaralarının ve kanalizasyon şebekesine deşarj edilmemesi konusunda daha duyarlı olmaya davet ediyoruz.”

“YILSONUNDA TAMAMLANMASI HEDEFLENİYOR”

GASKİ Genel Müdürü Hüseyin Sönmezler, Göksu Havzasına dayalı Düzbağ İçmesuyu Projesinde çalışmaların hızla devam ettiğini, 2018 yılının sonunda kaliteli suyun şehre akıtılacağını söyledi. Hüseyin Sönmezler, yaptığı açıklamada Düzbağı projesi hakkında bilgi vererek, “Düzbağ projesi başlangıçta regülatör yapısıyla devreye girecek, inşallah barajın bitmesiyle regülatör yapısı devreden çıkacak.2018 yılı sonu itibariyle Gaziantep’in asıl su kaynağı Düzbağ olacak. Düzbağ’da havza koruma ve işletmeye yönelik şube müdürlüğümüz yılbaşından itibaren aktif hale gelecek, teknik birimlerimiz etkin olarak sahada olacak. Şehir genelinde 484 içmesuyu deposu, 783 kuyu ve terfi merkezi, 4 tane içmesuyu arıtma tesisi, 20 atıksu arıtma tesisi, 456 büyük fosseptik tesisi, 13 hizmet binası, 1 büyük trafo merkezi işletildiğini dile getiren Sönmezler, tesislerin en önemlilerinin Kahramanmaraş ve Adıyaman ili sınırlarında olduğunu vurguladı. Ayrıca Kahramanmaraş Aksu ve Göksu havzasından ve Narlı kuyularından su temin edildiği için, Çağlayancerit, Gölbaşı, Pazarcık ve Narlı ‘da hizmet birimleri yer alıyor. Tüm bu tesislerin işletilmesi, SCADA sistemlerinin kurulması ve işletilmesi, şebe kemotopompelektrik arızalarının giderilmesi, klorlama işlemlerinin takip edilmesi, abonelik işlemlerinin yürütülmesi (abone keşif, açmakesme, kaçak tespit), her bölgeden içme suyunda meydana gelebilecek olumsuzlukların önceden tespiti için düzenli su numuneleri alınarak GASKİ laboratuvarlarında analiz ediliyor. Gaziantep içme suyunu maalesef ki komşu ilimiz Kahramanmaraş sınırlarındaki kaynaklardan temin ediyor. Sistemimiz tamamen enerjiye dayalı olup, 1Ekim 2018 tarihinde yapılan zamla yıl başından bu yana su temini için ödediğimiz enerji maliyetleri yüzde 85 mertebesinde artmıştır. Bu maliyetleri vatandaşlara yansıtmamanın uğraşısı içerisindeyiz. Sırf bu sebep bile Düzbağ Projesinin bu şehir için ne kadar hayati olduğunu gösteriyor.”

HABER//AYSU YIKMIŞ

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR
ÇOK OKUNAN HABERLER