Mübarek Ramazan ayında tüketimi artacak ürünleri imal eden işletmelere yönelik denetimler yetersiz kaldı. Uzmanlar, "Özellikle toplu iftar alanları, üretim yerleri ve 'Ramazan paketi' adı altında muhtelif gıdaları içeren paketlerin satış ve dağıtımının yapıldığı iş yerlerinin denetimi konusunda, 81 il müdürlüğümüze talimat verdik" şeklinde açıklama yaptılar. Bu açıklamalara rağmen Gaziantep'te fiyat denetimi yapılmıyor.
GAZİANTEP'TE DENETİM YOK!
Mübarek ayda denetim mekanizmaları üzerlerine düşen görevleri yerine getirmezken, yaşanan süreçte tüketiciler mübarek ayda bile fiyatlarda kandırıldığı ortaya çıkarttı. Uzmanlar tarafından yapılan açıklamada şu ifadelere yer verildi;
"Ürünün etiketi üzerindeki son tüketim tarihi veya tavsiye edilen tüketim tarihi dikkatle okunmalı. Son tüketim tarihi geçmiş ürünler alınmamalı ve Alo 174 Gıda Hattına, Tarım İletişim Merkezi (TİMER 180) veya en yakın Tarım ve Orman il/ ilçe müdürlüklerine bildirilmeli. Gıdalar, uygun koşullarda muhafaza edilmeli, hazırlanmalı ve tüketilmeli. Her ürünün kendine özgü muhafaza şartlarında (sıcaklık, nem, ışık, vb.) satışa sunulup sunulmadığı kontrol edilmeli. Teknik ve hijyenik koşullara uygun olmayan açıkta satılan gıdalar ile ambalajı yırtılmış, bozulmuş ve deforme olmuş ürünler satın alınmamalı. Dökme olarak (orijinal ambalajından çıkarılmış) satın alınan gıdaların etiket bilgileri (son tüketim tarihi, üretici firma vb.) mutlaka istenmeli."
YEŞİL SEBZE NEDEN BU KADAR PAHALI?
İlkbahar aylarıyla birlikte ve mübarek ayın ortasında yeşillik diye tabir edilen maydonoz, tere, marul ve benzeri ürünlerin pahalı olması vatandaşları çileden çıkarttı. Maydonozun bağı 6 liradan satılırken, marulun tanesi ise 20 liradan satılıyor.