Düğmeci Mahallesi Suburcu Sokağı’nda yer alan Sanayi ve Ticaret Odasına ait eski hizmet binasının bir katı dönemin parasıyla 6 milyon liraya TÜİK Gaziantep Müdürlüğü’ne satılmıştı. Çürük yapı satın alındığı için dönemin TÜİK yetkilileri hakkında soruşturma başlatıldı. TÜİK yerleşmediği o daireyi kiraya verdi. O yeri İlim Yayma Cemiyeti kiraladı.
İLİM YAYMA CEMİYETİ KİRALADI
Türkiye İstatistik Kurumu tarafından dönemin Sanayi Odası Başkanı Nejat Koçer ile yapılan görüşmelerin neticesinde 6 milyon liraya satın alınan binanın depreme dayanıklılık raporu ise satış işlemi gerçekleştirildikten sonra 2012 yılında yapıldı. Satın alma işleminden önce rapor konusunda uyarıların dikkate alınmadığı ve satışın acele şekilde gerçekleştirildiği ortaya çıktı. Yine dönemin Gaziantep Barosu yönetimi de binanın tek katını 600 bin liraya satın aldı. TÜİK hizmet binası satın alınınca mevcut hizmet binasını ise devretti. TÜİK Gaziantep Müdürlüğünün şu an kendisine ait olmayan binada hizmet verdiği belirtildi.
BİLİRKİŞİ "DAYANIKSIZ" DEDİ
TÜİK Gaziantep İl Müdürlüğü Suburcu Caddesi’nde yer alan hizmet binasına geçmek istedi. Fakat binanın “depreme dayanıksız” raporu bulunduğu için yerel yönetimler tarafından buna izin verilmedi. Şu an mevcut bulunduğu hizmet binasında kiracı konumunda bulunan TÜİK İl Müdürlüğü’nün 6 milyon lirayla o dönem farklı bir yerde bağımsız bir bina satın alabileceği veya yaptırabileceğine vurgu yapılıyor. 2012 yılında binanın sağlamlığıyla ilgili olarak Gaziantep Üniversitesi Mühendislik Fakültesi İnşaat Mühendisliği B ölümü’nde görevli Doç. Dr. Mehmet Gesoğlu ile Doç. Dr. Erhan Güneyisi bilirkişi olarak görevlendirildi. Binaya ilişkin yapılan kontrollerin ardından hazırlanan raporda binanın dayanıklılık süresinin 40 yıl olmasına rağmen binanın yapımının üzerinden 50 yıl geçtiği ve depreme dayanıksız olduğu ortaya çıktı.