Gaziantep Kent Konseyi Turizm Komisyonu tarafından hazırlanan raporda, “Şehrimize gelen yerli ve yabancı misafirlerin kendi imkanları ile şehri gezerken yönlerini bulmaları için dünyanın tüm turizm şehirlerinde olmazsa olmazı Şehir Bilgi Haritalarıdır. “You Are Here” (Buradasınız) yazılı ışıklı Şehir Bilgi Haritaları şehrin önemli merkezlerine yerleştirilmelidir” denildi.
Kent Konseyine bir süre önce sunulan raporda, “Zeugma Mozaik Müzesi’ne şehir içi ulaşım araçları ile gitmek isteyen misafirlerin Zeugma Mozaik Müzesi önünden geçen şehir içi otobüs ve dolmuşların üzerinde Zeugma Mozaik Müzesi yazısının olması müzeye gidecek ziyaretçiler için kolaylık sağlayacaktır. Şehir trafiğinin önemli yükünü üstlenen Karagöz Caddesi’nin sağ şeridinin Parkomatların iptal edilerek, araçların uzun süreli park yaptırılması engellenmelidir. Şehrin en çok turist çeken bölgelerinden olan Kültür Yolu üzerindeki kaldırımların esnaf tarafından işgal edilmesi, gelen misafirlerin rahatça dolaşmalarını ve şehri tanımalarını zorlaştırdığı gözlemlenmekte olup, bir an önce kaldırımların düzenlenmesi ve temizliklerine özen gösterilmesi gerekmektedir. Kültür Yolu, Bey Mahallesi, Şehreküstü Bölgesi, Bakırcılar Çarşısı, Elmacı Pazarı gibi turistlerin yoğun bulunduğu alanlarda yabancı dil bilen, halkla ilişkileri iyi ve diksiyonu düzgün Turizm Zabıta biriminin oluşturulması şehrimiz için faydalı olacaktır” denildi.
“BEY MAHALLESİ GÜVENLİ HALE GETİRİLMELİ”
Raporda daha sonra şu detaylara dikkat çekildi;
“Şehrimizin en önemli turist çeken alanlarından olan Bey Mahallesi’nin daha güvenli bir şekilde gezilmesi için Emniyet Müdürlüğü ile irtibata geçilerek denetimlerin sıkılaştırılması sağlanmalıdır. Yine Bey Mahallesi’ni yaşanır hale getirebilmek ve Gaziantep’in kültürünü yansıtan dükkan, mağaza ve Sivil Toplum Kuruluşlarının bürosu-lokali gibi aktif kullanımı sağlanmalıdır. Ayrıca Bey Mahallesi başta olmak üzere, Tarihi Antep Evleri’nin restorasyonu yapılanlarının Antep Meşk Geceleri, Antep Kına Geceleri vb. gibi kültürümüzü yansıtan lokanta veya konukevi gibi eğlence mekanları olarak kullanımı teşvik edilmelidir. Gaziantep’in tanıtımı için yerli ve yabancı misafirlerin faydalanabileceği şehri tanıtan güncel bilgiler içeren Kiosk’ların sayılarının artırılarak Turizm Belgeli Oteller ve Lokantalarda kullanılması sağlanmalıdır. Turizmden önemli girdiler sağlayan birçok dünya ülkesi gibi şehrin merkezi alanlarında, tarihi yapıların yakınlarında, meydanlarda olduğu gibi Gaziantep’in de belirli alanlarında halkın ve turistlerin ücretsiz olarak faydalanabileceği ücretsiz internet (Wİ-Fİ) hizmet alanlarının oluşturması faydalı olacaktır. Turizm sezonunun yoğun olduğu dönemlerde Gaziantep Kalesi Surları gibi belli merkezlerde şehrin tanıtımına yönelik akşamları Işıklı Lazer ve Ses Gösterilerinin yapılması faydalı olacaktır. Türk Mutfağının en önemlilerinden olan Antep Mutfağının özellikle Dini Bayramların 1. gününde şehrimize gelen turistlere yönelik açık olan lokantaların bulunmaması nedeniyle şehrin tanıtımını olumsuz yönde etkilemektedir. Hali hazırda Büyükşehir Belediyemiz tarafından Dini Bayramlar da nöbetçi olan yeme işletmelerinin açık olanlar ilan edilmekte dahi olsa, yeterli olmamaktadır. Yeme-içme İşletmelerinin sahipleri ile konuşularak açık tutulmalarının sağlanması gereklidir. Şehrimize gelen misafirlerin daha rahat yönlerini bulmalarını sağlamak için akıllı telefonlarda kullanılan güncel Gaziantep Şehir Planı ve Haritasının aktif hale getirilmesi gereklidir. Twitter da check-in yapanlara twitter üzerinden satın alınacak olan yazılımla cevap verilmesi (Restoranda check-in yaptıysanız küşlememizi de denediniz mi? Diye twitter’in cevap vermesi gibi). Antep Mutfağının her geçen yıl unutularak, Kebap Mutfağı haline gelen kentimizin, tencere yemekleri yapan lokanta sayısının artırılması teşvik ettirilmelidir. Hızlı gelişme gösteren Gaziantep Turizmi, şehrin otellerinde, lokantalarında ve seyahat acentalarında son yıllarda ara elaman ve kalifiye elaman sıkıntısı ortaya çıkardı. Gaziantep Üniversitemizin işbirliğinde üniversite öğrencilerimizin şehrin turizmine katılımının sağlanması ve sektöre kalifiye elaman sağlamak için İşbaşı Eğitim Kurslarının sayısı artırılmalıdır. İlimizdeki üniversiteler ile turizm sektörü entegre olabilmeli, eğitimli ve nitelikli elaman istihdamı ve staj konularında sürekli diyalog sağlanmalıdır.”