Gündem

Türkiye’nin yardımseverliği dünyaya örnek

Türkiye’nin yardımseverliği dünyaya örnek
08-12-2016 06:04
Gaziantep

AK Parti Gaziantep Milletvekili Ahmet Uzer, Türkiye’nin 2016 yılında 3,2 milyar dolarlık insanı yardımda bulunduğunu kaydetti. Uzer, geçen yıl dünyada yapılan yardımın yüzde 11‘ini Türkiye’nin yaptığını belirterek, bunun tüm dünyaya örnek olduğunu söyledi.

Gaziantep Milletvekili Ahmet Uzer, Başbakanlık Afet ve Acil Durum Yönetimi Başkanlığının 2017 yılı bütçesi üzerinde konuştu. Uzer, Afet ve acil durumlarda kamu, sivil toplum ve özel sektör kaynaklarının doğru bir şekilde yönetilmesi, daha fazla canın kurtarılması ve daha az zararın oluşması için gereklidir” dedi.

Türkiye’nin Suriyeli mültecilere 2011 yılından bu yana 12 milyara dolar yardımda bulunduğunu kaydeden Uzer, “Türkiye bugüne kadar, Suriye vatandaşları için, uluslararası standartlara göre 12 milyar ABD dolarını aşkın bir kaynak kullandı. Türkiye’nin bu olağanüstü çabalarına karşın, uluslararası camia ülkemizde bulunan Suriyeliler için yalnızca 500 milyon ABD doları katkıda bulundu” diye konuştu.

AFAD RİSKLERİ YÖNETMEYE ÇABA HARCIYOR

AFAD’ın kurulduğu günden itibaren, sorumlu olduğu her alanda sistem kurmaya, riskleri yönetmeye gayret gösterdiğini ifade eden Uzer, şunları söyledi:

“Sistematik, sürdürülebilir, bilişim teknolojilerini, uydu ve havacılık gibi ileri teknolojileri entegre bir sistem içinde kullanan, Türkiye Afet Müdahale Planı’nı geliştirmiştir. Bu plan ile AFAD koordinasyonunda bakanlıklarımız, merkez ve yereldeki tüm kurum ve kuruluşlarımız, valiliklerimiz, yerel yönetimlerimiz ve STK’larımızla birlikte afetlerin “Sıfırıncı Dakika”sında, Türkiye’nin ortak gücü olarak harekete geçebilecek bir sistem oluşturmuştur. 2011 yılı Ağustos ayında Afet ve Acil Durum Yüksek Kurulu tarafından onaylanan ve 2012 yılında yürürlüğe giren Ulusal Deprem Stratejisi ve Eylem Planı, ülkemizin deprem risklerini azaltmada bir yol haritası niteliğindedir. Afetlerden sonra etkin ve hızlı müdahaleyi sağlayacak şekilde barınma ihtiyaçlarının sağlanması için çadır ve çadır içi malzemelerinin depolandığı 27 adet lojistik depo kurulumu çalışmalarına başlanmış ve 24’ü tamamlanmıştır. Afet riski yüksek olan ülkemizde, bireyden başlamak üzere toplumun tüm katmanlarının afet hazırlığı düzeylerinin artırılması için başlatılan Afete Hazır Türkiye projesiyle 6,5 milyonu aşkın vatandaşımız afetlerde doğru davranış şekillerini öğrendi”. Kampanya kapsamında “Afete Hazır Aile”, “Afete Hazır Okul” “Afete Hazır İşyeri”, “Afete Hazır Gençler” projeleri yürütülmektedir.”

TÜRKİYE’DEN 3,2 MİLYAR DOLARLIK İNSANİ YARDIM

Uzer, Türkiye’nin 2016 yılında 3,2 milyar dolarlık insanı yardımda bulunduğunu kaydetti. Uzer, geçen yıl dünyada yapılan yardımın yüzde 11’ini Türkiye’nin yaptığını kaydetti.

Ahmet Uzer, “Türkiye, 2016 Küresel İnsani Yardım raporuna göre geçtiğimiz yıl Amerika’nın ardından en çok uluslararası yardım yapan ülke konumuna geldi. Türkiye Gayrı Safi Milli Hasılasının yüzde 0,37 ‘sini insani yardımlara ayırması nedeniyle de dünyanın en cömert ülkesi olmuştur. Türkiye, AK Parti hükümetleri ile yardım yapılan ülke konumundan dünyanın her ülkesine yardım yapan ülke konumuna gelmiştir. Türkiye’nin gerçekleştirdiği 3,2 milyar dolarlık insani yardım, geçen yıl tüm dünyada yapılan yardımın yüzde 11‘ini oluşturmaktadır” şeklinde konuştu.

AFAD’IN GAZİANTEP’TEKİ ÇALIŞMALARI

AFAD’ın Gaziantep’teki yardımlarından da bahseden Ahmet Uzer, şu bilgileri verdi:

“2011 yılı Nisan ayında başlayan, Suriye’den ülkemize ve dünyaya yönelik göç hareketleri Türkiye'de AFAD’ın koordinasyonunda yürütülmektedir. Türkiye’nin ‘açık kapı politikası’ uygulaması ile ülkemize gelen bu insanlar yeni bir hayata başlamışlardır. Bugün itibarıyla 254 bin 812 Suriyeli, 10 ilimizde kurulan 24 geçici barınma merkezinde kalmaktadır. Ülkemizde toplam 2 milyon 503 bin 597 Suriyeli de geçici barınma merkezleri dışında bulunmakta olup toplam rakam 2 milyon 758 bin 409’dur. Gaziantep ilimizde; İslahiye’de 2, Nizip’te 2, Karkamış’ta 1 olmak üzere toplam 5 adet geçici barınma merkezi hizmet vermektedir. AFAD’ın kurduğu ve yönettiği barınma merkezleri, sadece barınmaya değil, insanların tüm fiziksel, sosyal ve psikolojik ihtiyaçlarına yönelik dinamik merkezlerdir. Barınma merkezlerinde, Millî Eğitim, Sağlık, İçişleri, Diyanet ve Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığıyla son derece etkili ve entegre bir sistemle gerek barınma merkezlerinde gerekse barınma merkezi dışındaki Suriyeli mültecilere yönelik hizmetler gerçekten takdire şayan bir şekilde sürdürülmektedir. 80 bin Suriyeli çocuk barınma merkezlerimizdeki okullarda savaş sebebiyle yarım kalan eğitimlerine devam etmekte, barınma merkezlerinde açılan okullarla Suriye’de eğitimleri yarım kalan çocuklar Türkiye’de savaşın dilini değil bilginin dilini öğrenmektedirler. Eğitimlerine devam eden Suriyeli çocuk sayısı 460 bine ulaşmıştır. Tüm Suriyeli misafirlerimiz ülkemizde ücretsiz sağlık hizmetlerinden faydalanabilmektedir. Bugüne kadar 900 binin üzerinde ameliyat, 20 milyonun üzerinde poliklinik hizmeti verildi. Türkiye bugüne kadar, Suriye vatandaşları için, uluslararası standartlara göre 12 milyar ABD dolarını aşkın bir kaynak kullandı. Türkiye’nin bu olağanüstü çabalarına karşın, uluslararası camia ülkemizde bulunan Suriyeliler için yalnızca 500 milyon ABD doları katkıda bulundu.”

AFAD DÜNYANIN HER YERİNDE MAZLUMLARIN YANINDA

Dünyadaki bütün felaketlerde AFAD’ın yardımların yer aldığını kaydeden Uzer, “Somali’de yaşanan kuraklıkta, Filipinler’de ki tayfun felaketi sonrasında, Ebola virüsü ile mücadele eden Afrika’da, Japonya depreminde, Pakistan, Bosna-Hersek, Afganistan ve Sırbistan’daki sel felaketinde AFAD vardı. Yani bekleyen değil, yardım beklenen ülke konumuna geldik. Beklenmeyene Hazırlık sloganı ile yoluna devam eden bu güzide kurumu

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR
ÇOK OKUNAN HABERLER