Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Binali Yıldırım, Gaziantep'te ulaştırma projeleri ile ilgili değerlendirme toplantısına katıldı.
Ulaştırma Bakanı Binali Yıldırım, Gaziantep’te Vali Ali Yerlikaya, Büyükşehir Belediye Başkanı Fatma Şahin ve Gaziantep milletvekilleri ile birlikte ulaştırma projeleri ile ilgili değerlendirme toplantısı yaptı. Kahramanmaraş'tan Gaziantep'e gelen Bakan Binali Yıldırım, konuşmasında kentte gerçekleşen, yapımı süren ve yapılacak projeler hakkında bilgi verdi.
2040 yılında 5 milyon nüfusa ulaşacağı tahmin edilen Gaziantep'in, kara, hava ve demiryolları ağı açısından bu nüfusa hitap edecek alt yapının oluşması için hazırlıklara başladıklarını belirten Bakan Yıldırım, konuşmasının başında şaşırınca Gaziantep yerine 'Kahramanmaraş' dedi. Yanlış kullandığını hemen fark eden Yıldırım, "Takılıyoruz. Kahramanmaraş'tan geldiğimiz için. Biri Gazi, biri Kahraman. İkisi de istiklal harbimizin destan yazan şehirleridir" diyerek, durumu toparladı.
Ulaştırma Bakanı Binali Yıldırım, konuşmasının devamında verdikleri sözleri yerine getireceklerini vurgulayarak, “Karayolları ağırlıklı olmak üzere, havcılık ve demir yolu sektöründe hatta haberleşme sektöründe de Gaziantep’e yapmakta olduğumuz projeler var. Yaptığımız otoyol miktarı 148 km’ye bölünmüş yol miktarı 210 km’ye ve toplam da 358 km’ye erişmiş durumdadır. Gaziantep’i İskenderun limanına indirecek yol, çok önemli bir yol çokta büyük maliyeti olan bir yoldur. Mevcut yol 202 km, yeni projeyle bu 133 km’ye düşüyor. Yine gazi-ray projesini söz verdiğimiz gibi yapacağız. Havaalanı yetersiz kalıyor. Bu yönde de çalışmalar sürecek” dedi.
“BİZ DAĞLARDAN KORKMUYOR DAĞLAR BİZDEN ÇEKİNİYOR”
Yıldırım, 267 kilometrelik tünel yolu yaptıklarını vurgulayarak, dağlardan korkmadıklarını belirtti. Dağların karayolu çalışanlarından çekindiğini belirten Bakan Yıldırım, “Türkiye zamanında 3 kilometrelik Bolu tünelini 30 yılda yaptı. Şuanda bizim kara yolları olarak, bitirdiğimiz tünel miktarı 267 kilometre. Bunu son 13 yılda gerçekleştirdik. Biz dağdan korkmuyoruz, dağlar bizden çekiniyor. Onun için dağa gelip yolumuzu değiştirmiyoruz, delip geçiyoruz” diye konuştu.
OTOYOLLAR KULLANILMIYOR
Bakan Yıldırım, otoyolların oldukça güvenli, geniş ve rahat olmasına rağmen otoyolların kullanılmadığını belirtti. Tali yolların daha çok kullanıldığını belirten Yıldırım, "Biz otoyolların daha fazla kullanılmasını arzu ediyoruz. buna rağmen tali yollar daha çok kullanılıyor. Daha fazla sıkıntı olmasına rağmen tali yollar tercih ediliyor" dedi.
Otoyolların kullanılmamasının sebebini araştırdıklarını belirten Yıldırım, ilk ulaştıkları sonucun ise otoyol ücretleri ve otoyollardaki denetimler olduğunu kaydetti. Yıldırım, "Nizip’e giden otoyol yerine, Gaziantep Birecik bölünmüş yolu daha çok kullanılıyor. Bunun sebeplerini merak ettik. Araştırılmasını istedim. şuana kadar ise en önemli sebeplerinin otoyol ücretinin yüksek olması ve otoyollarda denetimlerin daha sıkı olması yönünde bilgi geldi. Otoyol ücretlerini tekrar değerlendiriyoruz" ifadelerine yer verdi.
Tali yolları da bölünmüş yada duble yol çalışması başlatabileceklerini belirten Yıldırım, yol yapmaktan çekinmediğini fakat kendilerini kamulaştırmanın çok zorladığını ifade etti.
Yıldırım, kamulaştırmanın büyük bedelleri ve sıkıntılarına rağmen yol yapımı taleplerini de tekrar değerlendireceklerini ifade etti.
Toplantıda Bakan Yıldırım'dan önce konuşan Büyükşehir Belediye Başkanı Fatma Şahin ise, görevi süresince yaptığı ve yapılacak çalışmaları sunum şeklinde anlattı.