Gündem

Ümit Özdağ, "Gaziantep mücadelesi dünyaya örnek olmuştur"

Özdağ, Gaziantep halkının Kurtuluş savaşında verdiği mücadele ile dünyada eşi benzeri olmayan bir zafer kazandığını ve Türkiye’nin kurtuluş savaşını kazanmasında önemli örnek teşkil ettiğini söyledi.

Ümit Özdağ,
23-12-2015 13:42
Gaziantep

Milliyetçi Hareket Partisi Genel Başkan Yardımcısı ve Gaziantep Milletvekili Prof. Dr. Ümit Özdağ, Gaziantep halkının Kurtuluş savaşında verdiği mücadele ile dünyada eşi benzeri olmayan bir zafer kazandığını ve Türkiye’nin kurtuluş savaşını kazanmasında önemli örnek teşkil ettiğini söyledi.

Özdağ, TBMM’de yaptığı konuşmasında, dünya üzerinde bir ok parlamento olduğunu ancak, TBMM gibi bir milli kurtuluş savaşı veren ve bir milli kurtuluş savaşından doğan parlamento sayısı çok az olduğunu ifade ederek,” Emsali görülmemiş biz zafer kazanan dönemin en güçlü askeri ittifakına karşı İstiklal Harbi veren ve yeni bir devlet kuran TBMM’nin üyesi olmak bu meclisin bütün üyeleri için yaşamları boyunca taşıyacakları en büyük onurdur. Bu onurun bilincinde olarak,Sizleri Gaziantep Milletvekili olarak selamlamanın benim için ayrı bir övünç konusu olduğunu da ayrıca belirtmek isterim. Çünkü Aziz Atatürk şöyle demektedir: “Türk’üm diyen her şehir, her kasaba ve en küçük Türk köyü Gazianteplileri kahramanlık timsali olarak alabilir” dedi.

Gaziantep’in, İstiklal Harbinin bütün yoğunluğu ile devam ettiği bir dönemde Güneydoğu Anadolu’yu istila etmek isteyen Fransız emperyalizmini ve Fransız emperyalizminin kiralık Ermeni çetelerini gösterdiği büyük direnç ile yıldırdığını dile getiren Prof. Dr. Ümit Özdağ, konuşmasında şu görüşlere yer verdi:

“Fransız emperyalizmi, Antep’te gördüğü büyük direnişten sonra bu coğrafyada kalmanın mümkün olmadığı kararını vererek Güneydoğu Anadolu’yu boşaltma kararı almıştır. İstilacı Fransız Ordusu’nun Komutanı Abadi, Fransız Ordusuna karşı direnen Antep halkının mücadelesini, Fransız Ordusu’nın Birinci Dünya Savaşı’nda Alman Ordusuna karşı büyük direnç gösterdiği Verdun muharebeleri ile karşılaştırmış ve “Türk Verdünü Gaziantep”adlı bir kitap yazmıştır. Abadi, Anteplilere olan hayranlığını şöyle dile getirmiştir: ”Bu muharebe, Türklerin savunmadaki azim ve metanet ile çevikliğini, bununla birlikte sokak muharebeleri ile evlerin savunma haline konulmasındaki becerisini bir defa daha gösterdi” diye konuştu.

GAZİANTEP FRANSIZLARA DEĞİL, AÇLIĞA TESLİM OLMUŞ ANCAK YENİLMEMİŞTİR

1 Nisan 1920-9 Şubat 1921 tarihleri arasında, 10 ay 9 gün süren mücadele ile Anteplilerin topraklarını kahramanca savunduğunu, muharebelerde 6 bin 317 Antepli’nin toprakları uğruna şehit düştüğünü, şehre 80 bin top mermisinin düştüğünü, 8 bin binanın yıkıldığını vurgulayan Ümit Özdağ, “Antep Fransız Ordusuna değil, açlığa teslim olmuştur. Antep teslim olmuştur ancak yenilmemiştir.General Goro “Fransız ordusu Antep’e girmek için 10 ay 9 gün uğraşmak zorunda kaldı Anadolu’da bin Gaziantep var” derken, Fransız Ordusu’nun Gaziantep önünde nasıl yıldığını da ortaya koymaktadır” dedi.

DÜNYANIN TEK GAZİ ŞEHRİ GAZİANTEP

Özdağ, 6 Şubat 1921 tarihinde TBMM, 93 numaralı kanunla, Antep’e gazilik unvanı verdiğini, kentin adının “Gaziantep “ olduğunu ilan ettiğini, 15 Mart 1921 tarihinde de Londra’da Türk-Fransız delegasyonu Antep-Adana ve çevresinin Türklere iadesi konusunda anlaşmaya sözlerine ekleyerek, konuşmasında şunları söyledi:

” 25 Aralık 1921 tarihinde son Fransız askeri Gaziantep’i terk etmiştir. Antep müdafaası’nın tarihi değerini Mustafa Kemal Atatürk şu şekilde ifade eder: “Ben Gazianteplilerin nasıl gözlerinden öpmem ki,Onlar Gaziantep’i kurtardıkları gibi Türkiye’yi de kurtardılar.”Atatürk, Gaziantep Müdaafasına verdiği değeri, kendisini nüfusa Gaziantep’ten kaydettirerek göstermiştir. Aziz Atatürk, 25 Aralık 1937 tarihinde, Gaziantep'in kurtuluşunun 16. yıldönümü münasebetiyle şu mesajı göndermiştir. “Eğer bir gün Millet’in, Vatan ve Cumhuriyet'in yüksek menfaatleri gerektirirse, o çevre kahramanlarının geçmişte olduğundan daha yüksek kahramanlıklar göstereceklerinden asla şüphem olmadığı bilinmelidir!” Bir Gaziantep milletvekili olarak Aziz Atatürk’e TBMM kürsüsünden şöyle seslenmek isterim: “Sadece Gaziantep’in değil, bütün Türkiye’nin kahramanları, Millet’in, Vatan ve Cumhuriyet’in yüksek menfaatleri gerektirirse, Gaziantep’te, Kahraman Maraş’ta, Şanlı Urfa’da, Sakarya’da ve Dumlupınar’da gösterdiği kahramanlığın aynısını gösterecektir. Rahat uyu Gazi Mustafa Kemal Atatürk”

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR
ÇOK OKUNAN HABERLER