Dr. Ersin Arslan Devlet Hastanesi’nin Eğitim ve Araştırma Hastanesi yapılmasına ilişkin kararı gazetemize değerlendiren Türk Sağlık-Sen Gaziantep Şube Başkanı Kemal Kazak, “Gaziantep’e Eğitim ve Araştırma Hastanesi yapılması kararı olumlu bir gelişme ancak mevcut devlet hastanesi Eğitim ve Araştırma Hastanesi standartlarına uygun değil” diye konuştu.
Sağlık Bakanlığı tarafından alınan karar doğrultusunda Gaziantep’in eski hastanelerinden biri olarak bilinen Dr. Ersin Arslan Devlet Hastanesi’nin Eğitim ve Araştırma Hastanesi olacak. Konuya ilişkin gazetemize açıklamalarda bulunan Türk Sağlık-Sen Gaziantep Şube Başkanı Kemal Kazak, Dr. Ersin Arslan Devlet Hastanesi’nin fiziki yeterlilik ve teknik donanım açısından Eğitim ve Araştırma Hastanesi olmaya uygun olmadığını söyledi. Gaziantep’in büyük bir kent olduğunu ifade eden Kazak, “10 yılı aşkın süredir Gaziantep’in yarısı kadar nüfusa sahip kentlerde dahi Eğitim ve Araştırma Hastanesi olmasına karşın Gaziantep’te olmamasını gerek siyasilerin ayıbı gerekse yetkililerin ayıbı olarak görüyorum. Gaziantep ikinci bir Eğitim ve Araştırma Hastanesi’ni çoktan beri hak etmekteydi. Bugüne geldiğimizde ise Dr. Ersin Arslan Devlet Hastanesi’nin Eğitim ve Araştırma Hastanesi olması konusunu kim gündeme getirdiyse öncelikle şehre katkısından dolayı teşekkür ediyoruz. Geç kalınmış bir yatırım yürürlüğe girecek” şeklinde konuştu.
“KIRK YAMALI BOHÇA”
Son yıllarda sağlık adına Gaziantep’te yatırımların yetersiz olduğunu belirten Kazak, “Gaziantep’te sağlık hizmetlerine yatırımın yetersiz olmasının siyasilerin ve yetkililerin ayıbı olarak görüyoruz. Gaziantep’e bir Eğitim ve Araştırma Hastanesi yapılması kararını destekliyoruz ancak Gaziantep’in en eski hastanesi olan ve 50 yaşın üzerindeki vatandaşlar tarafından halen ‘Millet Hastanesi’ olarak biliniyor. Dr. Ersin Arslan Devlet Hastanesi ‘Kırk yamalı bohça’ haline gelmiş halde bulunuyor. Birimler birbirinden bağımsız gibi bunları idare etmek, sağlıklı sağlık hizmeti verebilmek hakikaten çok zor. Hastanenin karmaşık yapısından dolayı hem idareciler hem de sağlık çalışanları hizmet vermekte zorluklar yaşıyorlar. Hastanenin yapısı düzgün olsa hem hizmet alan sağlıklı bir şekilde hizmete ulaşacak hem de sağlık çalışanları daha verimli bir şekilde hizmet verebilecekler. Sevk ve idaresi kolaylaşacak, denetimler daha hızlı bir şekilde yapılabilecek” dedi.
“HASTA YAKINLARI PARKLARDA KALIYOR”
663 sayılı yönetmelik ile birlikte hastanelerdeki yönetici sayısının kısıtlandığını ifade eden Kazak, “Hastanedeki birimlerin büyük kısmı farklı noktalarda toplandığı için hastanede çalışan sağlıkçıların sevk idaresini yapmak, kontrollerini yapmak bir hayli zorlaşacaktır. Bu nedenle Dr. Ersin Arslan Devlet Hastanesi yerine günümüz şartlarına uygun, tıbba uygun, sosyal tesisleri ile birlikte vatandaşlar hizmet verecek yeni ve modern bir hastanenin Eğitim ve Araştırma Hastanesi yapılması gerektiğini düşünüyorum. Dr. Ersin Arslan bu olanakları karşılayabilecek yapıda değil. Gaziantep’e çevre il ve ilçelerden hastalar geliyor. Günlerce hasta yakınları hastane bahçelerinde ve parklarda kalıyorlar. Bu noktada Eğitim ve Araştırma Hastanesi yapılma kararı alınırken hasta yakınlarının barınabilecekleri sosyal alanlara sahip bir alanında oluşturulması gerekiyor. Mevcut Devlet Hastanesi yerine tam donanımlı sosyal donatı alanlarına sahip bir hastane yapılsaydı çok daha uygun olurdu” diye konuştu.
“MODERN BİR HASTANE YAPILMALI”
Devlet Hastanesi’nin büyük bir yük taşıdığını söyleyen Kazak, “Kentte yaşayan insanların yüzde 50’si devlet hastanesine gelerek burada tedavi oluyor. Devlet hastanesinin Eğitim ve Araştırma Hastanesi olarak kullanılmaya başlanmasıyla birlikte artan yoğunluğu kaldıramayacağını ve teknik donanım açısından eksik kalacağını düşünüyorum. Bu nedenle alınan kararı doğru bulmuyorum, daha modern bir hastane yapılıp buraya katledilen şehit doktorumuz Ersin Arslan’ın adı verilseydi daha uygun olurdu. Yetkililerin bu noktada söylemlerimizi değerlendirerek Eğitim ve Araştırma Hastanesi’nin yeni ve modern bir yapı içerisinde olması gerektiğini düşünüyorum. Eğitim ve Araştırma Hastanesi’nin Devlet Hastanesi bünyesinde çok ta sağlıklı olacağını düşünüyorum” diye konuştu.
“EKSİKLİKLER ORTAYA ÇIKACAK”
Eğitim ve Araştırma Hastanesi yapılabilmesi için gerekli olan bazı standartlar olduğunu belirten Kazak, “Eğitim ve Araştırma Hastanelerinde akademisyen hocaların kadroda bulunması gerekiyor, bölüm başkanlıkları oluşacağı için akademik kadroda eksiklikler oluşacak. Bunun yanında hastanedeki hemen her odada koğuş sistemi var. En kötü şartlarda iki yataklı odaların teşkil edilmesi gerekiyor, merkezi ısıtma ve havalandırmaların yapılması gerekiyor. Farklı yerleşkeleri içerisinde bulunan birimler arasında koordinasyonun sağlanması gereklilikler arasında yer alıyor. Dünya Sağlık Standartlarına baktığımızda tek kişilik hasta odalarının olması, her hasta odasında gerekli acil durum araç ve gereçlerinin bulunması, bölgemizde diğer Eğitim ve Araştırma Hastanesi’nde olduğu gibi personel yetersizliklerinin olmaması, personel istihdamının düzgün bir şekilde yapılması gerekiyor. Bakanlık yönetmeliğine göre sağlıkçılar kent nüfusuna göre görevlendirilir. Gaziantep’te kent nüfusunun yanında Suriyeli Mültecilerde sağlık hizmetlerinden faydalanıyor. Bu nedenle hasta yoğunluğu daha da fazlalaştı. Bakanlığın bu soruna da çözüm bulması gerekiyor” ifadelerine yer verdi.