Gaziantep Vakıflar Bölge Müdürlüğü 2017 yılı yatırım bütçesi 61 milyon 900 bin lira olarak açıklandı. Vakıflar Bölge Müdürü İsa Güven, 2016 yılı yatırım bütçelerinin 30 milyon civarında olduğunu dile getirerek içinde bulunduğumuz yılın bütçe anlamında oldukça iyi olduğunu açıkladı. Diğer yandan Nurdağı İlçesi Ökkeşiye Türbesinin restore işinin ihale sürecinin tamamlandığı dile getirildi.
RESTORE İŞİ 27 MİLYON LİRAYA İHALE EDİLDİ
Nurdağı İlçesi Ökkeşiye Türbesinin restoresi için Vakıflar Genel Müdürlüğü tarafından 40 milyon muhammen bedel ile açılan ihalenin 27 milyon liraya tamamlandığı açıklandı. İhaleyi kazanan firmanın Nisan ayı içerisinde çalışmalara başlayacağı ve çalışmaların 2 yıl içerisinde tamamlanacağı dile getirildi. Vakıflar Bölge Müdürü İsa Güven, 2017 yılı yatırım bütçelerinin 61 milyon 900 bin lira olduğunu anlattı. 2016 yılı bütçesine göre bu yılın bütçesinin oldukça iyi olduğuna dikkat çeken Güven, “2017 yılı bütçesinde birçok hayırlı hizmet yapacağız. Gaziantep genelinde restore kapsamına alınan eserlerimizin önemli bölümü tamamlandı. Sadece 5 eserimizin yeniden tadilattan geçirilmesi gerekiyor. Kurtuluş Camimizin restore çalışmaları tamamlanmak üzere, burada ortaya konan restore çalışmaları için ortalama 3,5 milyon lira gibi bir bütçe harcandı” diye konuştu.
“VAKIF ESERLERİNİ GELECEK NESİLLERE AKTARIYORUZ”
Gaziantep Vakıflar Bölge Müdürü İsa Güven, vakıf eserlerinin restoresi ile vakıf eserlerinin gelecek nesillere aktarılmasını sağladıklarını açıkladı. Güven açıklamasında, “Gaziantep ilimiz, tarihi eser yönünden, vakıf gayrimenkulleri yönünden çok zengin bir il. Burada hem mülhak vakıf, hem mazbut vakıf; yani bizim Vakıflar Genel Müdürlüğü’nün idare ettiği gayrimenkuller ile mülhak vakıfların yönettiği yerler gerçekten çok fazla. Bu da Osmanlı döneminde Gaziantep ilimizin hayırseverliğe, yardımlaşmaya ve sosyal dayanışmaya verdiği önemin belirtisidir. Bazı illerimizde insanın sosyal hizmete yönelik faaliyetleri çok azdır. Gaziantep, gerçekten üst seviyededir. Yani bu Osmanlı döneminde de böyle, günümüzde de bu şekilde. Şimdi bizim hizmetlerimiz arasına giren faaliyetler; özellikle tarihi eserler restorasyonu, vakıf gayrimenkullerinin değerlendirilmesi, vakıf hayır şartlarının yerine getirilmesi. Tabii bu tarihî eserlerin restorasyonu ve yeniden insanlarımıza kazandırılması, bu eserlerin aslî işlevini kaybetmeden ve mimarî yapılarını bozmadan günümüzden tekrar gelecek nesillere aktarmak çok önemlidir. Şimdi bizde tarihî eserlerin korunması ve kollanması anlayışı yeni yeni gelişmeye başlıyor. Son yıllarda ülke genelinde Vakıflar Genel Müdürlüğü’nün büyük bir çalışması var. Bunun yanında bizim Gaziantep ilimizde gerçekten belediyelerimizin de bu tarihî eserler konusunda hassas olması ve onların da kendi mülkiyetlerine el atmalarıyla restorasyonun başlaması, bizim yaptığımız restorasyona bir bütünlük sağlıyor” dedi.
“RESTORASYON ÇALIŞMALARI UZUN SOLUKLU İŞLER”
Vakıflar Bölge Müdürü İsa Güven sözlerini daha sonra şu şekilde sürdürdü;
“Şehirde turizm yönünden bir hareketlilik, bir canlanma meydana geliyor. Şimdi bunun yanında, 300 yıl önce, 500 yıl önce tarımsal amaçlı vakfedilen gayrimenkuller bugün şehir merkezinde kalmış Bunların artık tarım olarak ekilip biçilmesi mümkün değil. Bunların iş hanı olarak, iş merkezleri olarak, konut olarak, otopark, özel hastane ve bunun gibi değerlendirmesi için projeler üretmeye başladık. Çünkü tarihi eserler restorasyonu hem uzun bir uğraş, hem de maliyetli bir hizmettir. Onun için gelir olmadan tarihi eserleri restore etmek mümkün değil. Bizim hedefimiz; bir taraftan tarihi eser restore ederken, öbür taraftan tarihi eser restorasyonu için harcanacak parayı da kira gelirleriyle kazanmak. Şimdi siz iş merkezleri yaptığınız zaman, yeni alışveriş merkezlerini açtığınız zaman, hem Vakıflara bir gelir elde ediyorsunuz, hem de Gaziantep ilimizin boş insanına da iş imkânı sağlamış oluyorsunuz.”