Yaşam

Verem hastalığına dikkat

Verem hastalığına dikkat
04-01-2017 03:59
Gaziantep

Özel Hatem Hastanesi Göğüs hastalıkları Uzmanı Dr. Serap BOZDOĞAN Verem Savaş Eğitimi Haftası dolayısıyla verem hastalığı ve tedavi yöntemleri hakkında bilgiler verdi.

Verem hastalığı nedir?

Verem, hasta bir kişinin öksürük ve hapşırma ile çıkan minik damlacıkların teneffüs yolu ile yayılan bakteriyel bir enfeksiyondur. Verem uzun seyirli, vücutta beyin ve kemikler gibi birçok kısmı etkileyebilen , ağırlıklı olarak akciğerleri etkileyen ciddi bir hastalıktır.

Verem hastalığının belirtileri nelerdir?

En çok görülen belirtisi kesik kesik kuru öksürük ve gece terlemesidir. Eğer üç haftadan uzun süren, devamlı bir öksürük varsa hemen bir doktora başvurulmalıdır. Bunun yanında subfebril ateş, geceleri terleme, iştah ve kilo kaybı, yorgunluk hissi, halsizlik, karın ağrısı , eklem ağrısı , öksürürken gelen kanlı balgam gibi semptomlar şeklinde sıralayabiliriz.

Verem hastalığından korunma yolları nelerdir?

Veremden en etkili korunma tüberküloz hastalarına erken tanı konulup tedavi edilmesi ile sağlanır. Verem bulaşıcıdır. Kişiler ile yakın temas içerisinde olmamaya özen gösterin. Çocuklara 2 aylıkken ve 7 yaşında verem aşısı uygulanmaktadır. Eğer çevresinde verem hastası olan biri varsa kişi hemen gerekli tedbirleri almalıdır. Düzenli yaşam , iyi beslenme veremden korunmada son derece önemlidir.

Verem hastalığı nasıl bulaşır?

Verem, solunum yolu (damlacık enfeksiyonu) ile bulaşan bir mikrobun neden olduğu bir hastalıktır. Kişinin öksürmesi, hapşırması veya konuşması sırasında havaya karışan mikroplar bir süre havada asılı kalır ve solunum yolu ile mikrop alınır.

Verem hastalığının tedavisi nedir?

Verem hastalarına erken tanı konulup tedavi edilmesi en önemli etkendir. Ciddi bir durum olmakla birlikte tedavisi mümkün olan bir hastalıktır. Tüberküloz bildirimi zorunlu bir hastalık olup verem savaş dispanserlerince hekim kontrolünde takip ve tedavi edilen bir hastalıktır. İlaçlar devlet tarafından karşılanmakta olup dışarıda satılamaz. Yaklaşık 6 ay süren ilaç tedavisi sayesinde hastalıktan tamamen kurtulmak mümkündür. Tedavi, bulaşıcı bir hastalık olan veremle savaşın en önemli yöntemidir. Düzenli tedavi hem hastanın iyileşmesini sağlar, hem de bulaşıcılığı hızla önleyerek toplum sağlığını korur. Bu nedenle, hastanın tedavisinin düzenli sürdürülmesi ve tamamlanması gerekir.

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR
ÇOK OKUNAN HABERLER