Sokaklarda kağıt toplayanları kontrol altına almak için yüksek miktarda ceza kesilmesine yönelik başlatılan uygulama ortalama 16 saat yürüyerek günlük 25 lira kazanan evsiz ve işsizleri vurdu. Para cezasından korkan kağıt toplayıcıları önemli ölçüde işe çıkamazken yasağı çiğneyenlerin sayısı da her geçen gün artıyor.
GAZİANTEP’TE SURİYELİ SIĞINMACILARLA BİRLİKTE SAYI ARTTI
Komşu ülkelerde yaşanan iç savaşlar sonrası özellikle Suriye’den Türkiye’ye gelen yüz binlerce sığınmacının ülke ekonomisine getirdiği ağır yükün yanında bazı meslek gruplarında çalışan Türk vatandaşlarını da olumsuz yönde etkiledi. Sokaklardan katı atık toplayan kişilerin sayısı, Suriyelilerin de katılmasıyla hızla artınca, Çevre ve Şehircilik Bakanlığı harekete geçmişti. Yasal düzenleme ile firmalar, sokakta kâğıt toplayan atık kâğıt işçilerinden atık alması durumunda 140 bin TL ceza ödeyecek. Kağıt toplayan kişiye de geri dönüşüm şirketine kağıdı sattığının tespit edilmesi halinde 2O bin TL'ye kadar varan cezalar kesilecek. Bu düzenleme yüzlerce kağıt toplayıcısının işsiz kalmasına neden oldu.
ZABITA EKİPLERİ DENETİMLERİNİ ARALIKSIZ BİR ŞEKİLDE SÜRDÜRÜYOR
Gaziantep’te yerel yönetimler çöp konteynırlarının üzerine, “geri dönüşüm atıklarının toplanması yasak” yazısı yazmaya başladı. Geri dönüşüm toplayıcıları bu yazıya rağmen çöp konteynırlarını günün belirli saatlerinde deşeleyerek ekmek paralarını kazanmaya çalışıyorlar. Yaşanan bu durum karşısında yerel yönetimler ise zabıta ekipleri aracılığıyla özellikle akşam saatlerinde çöp konteynırlarının yoğun olduğu merkezi noktalarda kağıt toplayıcılarına karşı denetimlerini aralıksız bir şekilde sürdürme kararı aldı. Zabıta ekipleri suçüstü yaptığı kağıt toplayıcılarına cezai işlem uyguluyor.