Gündem

“Yatırım yapıyoruz”

“Yatırım yapıyoruz”
25-11-2015 17:07
Gaziantep

Gaziantep Büyükşehir Belediye Meclisi Kasım ayı 3.birleşim toplantısına bütçe görüşmeleri damgasını vurdu. Muhalefet partisi meclis üyelerinin 2015 yılı bütçesine ilişkin eleştirilerini yanıtlayan Başkanvekili Osman Toprak, “Bütçenin yüzde 50’si ile yatırım yapılıyor” dedi.

Gaziantep Büyükşehir Belediye Meclisi Kasım ayı 3.birleşim toplantısı Başkanvekili Osman Toprak Başkanlığında toplandı. Meclis toplantısına gündemin 12.maddesinde yer alan Gaziantep Büyükşehir Belediyesi ile Şahinbey, Şehitkamil, Nizip, İslahiye, Yavuzeli, Oğuzeli, Nurdağı, Araban ve Karkamış İlçe Belediyelerinin 2016 yılı Mali yılı Bütçelerinin görüşülmesi hakkında karar damgasının vurdu. Madde ile ilgili olarak söz alan CHP’li meclis üyesi Mehmet Sucu, “ 2016 yılı bütçesi, 2015 yılına nazaran yüzde 15’lik artışla 1 milyar 100 milyon olması hedefleniyor. CHP Grubu olarak bu bütçenin gerçekleşmeyeceğini ön gördüğümüz için bazı eksiklikleri dile getireceğiz. 2015 bütçesini incelediğimizde yüzde 30 oranında kısaltma görülmektedir. Bu yüzde 30’luk kısaltma olan bütçeye muhalefet olarak evet oyu vermemiz mümkün değildir. 1 milyarlık bütçeden şuana kadar harcanan miktar 700 bin TL’dir. Bu bütçeye ilişkin çekincelerimizi ifade etmek istiyorum. 6300 sayılı yasa ile sınırları genişleyen Büyükşehir Belediyesinin öncelikle taşra ilçe ve köyden mahalleye dönüşen kesimlerinde hizmet eksikliği görmekteyiz. Kilit taşı, arazi yolları ve alt yapı sorunları gibi problemler yaşanıyor. Bu sorunları yapıcı manada söylemeliyiz ki daire başkanlarımızda, eksikleri görüp çözüm bulma noktasında çalışmalar yapmasıdır. Fen İşleri Daire Başkanlığının bütçesinin yetersiz olduğunu düşünüyorum. Acaba hizmetin az mı yapılması planlanıyor yoksa bütçe yeterince harcanmayacak mı? Çünkü taşradan yoğun şikayetler alıyoruz. Bu eleştirilerin olumlu olarak alınıp düzeltilmesini istiyoruz. Bunun dışında Engelliler Daire Başkanlığının bütçesinin 2015 yılı bütçesine göre daha az belirlendiği görülüyor. 2016 yılı bütçesinde Engelliler Daire Başkanlığı Bütçesinin 2 milyon TL düşürüldüğünü görüyoruz. Geçtiğimiz yıl ayrılan bütçenin sadece yüzde 18’i gerçekleştirilmiş. Gönül isterdi ki engelli vatandaşlarımıza tamamı harcansın” şeklinde konuştu.

“ÖZEL İDARENİN BİR DÖNEMDE YAPTIĞI HİZMETİ BİR BUÇUK YILDA YAPTIK”

2016 yılı bütçesine ilişkin açıklamalarda bulunan Büyükşehir Belediyesi Başkanvekili Osman Toprak, “Sayın Sucu kendisine gelen bilgilere göre bütçede yüzde 30’luk bir sapmadan bahsetti. Kasım ayı itibariyle 2015 yılı bütçesinin gerçekleşme oranı yüzde 75’tir. Yıl sonu itibariyle bütçemizin yüzde 95 oranında gerçekleşeceğini düşünüyoruz. Kasım ayı henüz bütçeye eklenmediği için iki aylık süreç var ve bu oran bütçeye eklenecektir. 2015 yılı bütçesinin yüzde 50’si yatırım bütçesi olarak gerçekleşti. Bütçeleri kıyasladığımızda yüzde 50 oranındaki yatırım bütçesinin çok büyük bir yatırım bütçesi olduğunu görüyoruz. Köy ve mahallelerimizde kilit taşı ve alt yapı eksiklikleri konusunda kendi sorumluluk sahamıza girmiş olan alanlarda hakimiyetimiz çok kısa bir süre içerisinde sağlandı. Oradaki eksikliklerin neredeyse yüzde yüze yakınını tamamlandık. Bir buçuk yılda tüm eksiklerin giderildiğini söylersek yanılmış oluruz. Özel İdarenin bir dönemde yaptığının üzerinde çalışma yaptık” şeklinde konuştu.

“DAİRE BAŞKANLIKLARIMIZ İLE KOORDİNELİ ÇALIŞIYORUZ”

Türkiye’de ilk defa Gaziantep’te Büyükşehir bünyesinde Engelliler Daire Başkanlığının kurulduğunu belirten Engelliler Daire Başkanı Yusuf Çelebi, “Daire Başkanlığımız diğer daire başkanlıklarına görüş bildirerek kentteki eksiklikleri birlikte çözme gayreti içerisindedir. Mevcut kaynaklarımızın az görünmesinin nedeni sivil toplumdan geldiğimiz için dışarıdan kaynak bulabiliyoruz. Bu noktada tüm daire başkanlıklarımız ile birlikte çalışıyoruz” dedi.

ÖZEL HALK OTOBÜSLERİNİ İLGİLENDİREN KARAR

Mecliste yer alan bir diğer önemli madde ise şehirde yolcu taşımacılığı yapan minibüslerin otobüse dönüşümünün yapılması ile ilgili işlemin iptali amacıyla Gaziantep 1. İdare Mahkemesinin 26.11.2014 tarih ve E:2013/1724 K:2014/996 sayılı kararına istinaden UKOME’nin dönüşüm işleminin yapılması sürecinde herhangi bir olumsuzluk yaşanmaması için almış olduğu 2015/210 sayılı kararının Meclis tarafından görüşülmesi hakkında kararı gündemde yer aldı. Konuyla ilgili çalışma yapan UKOME Genel Kurulu’nun 11.02.2015 tarihli 2015/68 sayılı kararı ile 487 adet 14+1 kişilik minibüs tipi aracın 43 kişi kapasiteli otobüs tipi araçlara dönüştürülmesi ve araçların teknik özelliklerinin belirlenmesi amacıyla konusunda uzman kişilerden teknik komisyon oluşturulmuş, mahkeme kararı ile ‘M’ plakalı araçların koltuk sayısı ile otobüse dönüştürülecek araçların ancak ihale yoluyla olabileceğinden, bu otobüslerin dönüşümü için 10 yıl süreyle ihaleye çıkılması, yolcu ve vatandaşın mağduriyetinin önlenmesi için ihale süreci tamamlanıncaya kadar mevcut araçların görevine devam etmesi komisyonumuzca uygun görülmüştür.

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR
ÇOK OKUNAN HABERLER