Gündem

“Yeni Hükümet Sistemi Olarak Cumhurbaşkanlığı” Konferansı

Gaziantep Üniversitesi (GAÜN) Mavera Kültür ve Sanat Merkezinde düzenlenen ve...

“Yeni Hükümet Sistemi Olarak Cumhurbaşkanlığı” Konferansı
15-03-2017 12:31
Gaziantep

Gaziantep Üniversitesi (GAÜN) Mavera Kültür ve Sanat Merkezinde düzenlenen ve TBMM Anayasa Komisyon Başkanı Prof. Dr. Mustafa Şentop'un konuşmacı olarak katıldığı “Yeni Hükümet Sistemi Olarak Cumhurbaşkanlığı” konulu konferansa üniversitemiz öğretim elemanlarının yanı sıra öğrenciler de yoğun ilgi göstererek salonu tıklım tıklım doldurdu.

Konferansta; ilk defa 10 Ağustos 2014’te Cumhurbaşkanının doğrudan halk tarafından seçildiğini söyleyen Prof. Dr. Mustafa Şentop, yapılan bu sistem değişikliği ile Cumhurbaşkanının doğrudan halk tarafından seçilmesinin aslında bir hükümet sistemini gösterdiğini söyledi. “2007 öncesinde yazılmış Türkiye’de Anayasa Hukuku kitaplarında Cumhurbaşkanının doğrudan halk tarafından seçildiği sistemler Yarı Başkanlık sistemleridir” diyen Prof. Dr. Şentop, “Aslında Türkiye 2007’de Yarı Başkanlık Sistemine geçti. Ama şöyle bir sıkıntı var; sadece seçim usulü ve onunla bağlantılı meseleler değiştirildiği için genel olarak hükümet sistemi yaklaşımıyla bir değişiklik yapılmadığı için 1982’de parlamenter sisteme göre tasarlanmış bir hükümet yapısı 2007’de yarı başkanlığa dönüştürüldü. Bir taraftan parlamenter sistem bir taraftan genel başkanlık sistemi olan karmaşık hükümet sistemi yapısı 2007’den beri var. İşte bunu da giderme mecburiyeti, zarureti vardı” şeklinde konuştu.

“Biz oy vermeyle oy alabilme hakkını eşitlemek istedik”

“18 maddeden oluşan bu değişikliğin özü hükümet sistemi değişikliğidir” diyen Prof. Dr. Şentop, “18 yaşına gelmiş gençlere seçilme hakkı getiriyoruz. Bir haksızlığı gideriyoruz demek daha doğru olur. Bugün seçilme yaşı 25, 18-25 yaş arasında Türkiye’de 8 buçuk milyonun üzerinde gencimiz var. Bunlar oy kullanabiliyor ama oy alamıyorlar. Aday olan birisine oy verebiliyor ama kendileri aday olamıyorlar. Biz oy vermeyle oy alabilme hakkını eşitlemek istedik. Bu ilk defa bu değişiklikle yapılmış bir şey yani bu değişikliğin içine koyup da gençleri ikna edelim diye düşündüğümüz bir şey değil. 2002’de AK Parti geldiğinde milletvekili seçilme yaşı 30’du. 2006’da anayasa değişikliği yapmışız seçilme yaşını 25’e yine biz indirdik” diyerek, 18 yaş meselesinin uzun zamandır siyasette gençleştirme yönünde attıkları adımlardan birisi olarak kayda geçtiğini söyledi.

Milletvekili sayısını 550’den 600’e çıkarttıklarını aktaran Prof. Dr. Şentop, Türkiye’de 1961 ile 1980 arasında seçilmiş parlamenter sayısının 600 olduğunu ifade ederek şunları söyledi: “Türkiye Büyük Millet Meclisi’nde 450 kişi, Cumhuriyet Senatosu’nda da 150 kişi var. Kenan Evren geldiğinde siyasetçilerle arası iyi olmadığı için bu sayıyı 1982’de anayasanın ilk halinde 400’e indiriyor. Sonra 1987’de Turgut Özal anayasa değişikliyle 450’ye çıkartıyor sonra 1995’te bütün partilerin mutabakatıyla 450, 550 yapılıyor. Türkiye’nin 80 milyon nüfusu var. Avrupa Birliği ülkelerindeki ortalamaya göre 53 bin 764 kişiye bir milletvekili düşüyor. Türkiye’de 143 bin 166 kişiye bir milletvekili düşüyor.1980’de 70 bin kişiye Türkiye’de bir kişiye bir milletvekili düşüyordu bugün 143 bin 166 kişiye bir milletvekili düşüyor.”

Prof. Dr. Gür, Bu Millet Sıkıntılardan Her Zaman Çıkmasını Bildi

Tarihte tarihi yönlendiren çok nadir milletler olduğunu söyleyen GAÜN Rektörü Prof. Dr. Ali Gür, bu nadir milletlerden birisinin de Türk Milleti olduğunu belirterek, “Türk Milleti 2 bin yıldır hiç devletsiz kalmamış ve tarihte her zaman iz bırakmıştır. Bir milleti yok etmek istiyorsanız o milletin önce özgüvenini bitirin diyorlar. Bu millet tarih içerisinde çok sıkıntılar atlattı ama sıkıntılardan her zaman çıkmasını bildi” dedi.

Prof. Dr. Gür, “Birinci Dünya Savaşı ile birlikte bir imparatorluğun bakiyesinde yeniden bir ufukla dirilmesini de, hasta adam yeniden dirilmesini de bildi. Gün geldi etraf yedi düvelle sarılmışken kendi iç hainleriyle birlikte ayağına pranga konulmuşken küllerinden yeniden doğdu ve 15 Temmuz ile birlikte yeniden dünyaya haykırdı. Ama kendisine biçilen rol model dar geliyordu ve bunu aşmak, yırtmak yeniden enginlere sığmamak için yeni bazı projeler gerekiyordu” şeklinde konuştu.

Konuşmasında gençlere seslenen Prof. Dr. Ali Gür, “Biliyoruz ki, bilgi olmadan fikir sahibi olunmaz. Eğer bilginiz olmadan, eleştirel bakmadan, kafalarınızdaki soruları cevaplamadan fikir sahibi olursanız maalesef manipüle edilebilirsiniz. Niye, neye karar verdiğinizi bilinçli olarak vermenizi istiyoruz. Evet veya hayır yeter ki bunu bilinçli yapın. Siz eğer ikna değilseniz gelecek neslimiz tehlike altında demektir. Siz eğer sorgulamıyorsanız gelecek nesil sorgulamayı bırakıyor demektir” dedi.

Konferansın sonunda Rektör Prof. Dr. Ali Gür tarafından TBMM Anayasa Komisyon Başkanı Prof. Dr. Mustafa Şentop’a günün anısına hediye takdim edildi.

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR
ÇOK OKUNAN HABERLER