Karşıyaka Mahallesi’nin eski bir yerleşim yeri olduğunu belirten mahalle muhtarı Necati Yılmaz, “Karşıyaka Mahallesi eski ve çarpık kentleşmenin hakim olduğu bir mahalle olduğu için mahallemizde hizmet alanı inşa edecek yer bulamıyoruz. Hizmet alanları oluşturmak için mahallede bulunan evlerin istimlak edilmesi gerekiyor” şeklinde konuştu.
Gaziantep Hakimiyet okurları ve Karşıyaka Mahallesi sakinlerine merhaba. Mahallemizin muhtarı Necati Yılmaz’dan dinleyip, bilgileri en yalın ve tarafsız haliyle sizlere sunarken, cadde, sokak, bulvar ve parkları sizler için fotoğraflıyoruz. İnanıyoruz ki mahalleyi ve mahalleliyi muhtarından iyi kimse tanıyamaz ve anlatamaz. Onun içindir ki Gazeteniz Hakimiyet her hafta üç mahallede sizlerle, muhtarlarla buluşacak. Toplumsal yaşamımızın vazgeçilmezlerinin başında gelen demokrasi merdiveninin ilk basamağı ve demokrasi zincirinin en kırılgan halkasını oluşturan bu kurum, kurumun temsilcisi muhtarlıklar kuruluşundan günümüze kadar hak ettikleri yerde olamadıkları ve oldukça zor koşullarda mücadele verdikleri için muhtarlarımızın yanında yer almayı bir görev kabul ediyoruz. Siz değerli mahalle sakinlerinin görüş, öneri, eleştiri ve şikâyeti bu sayfanın vazgeçilmezlerinin başında yer alacak.
MAHALLEMİZİN KİMLİĞİ
Mahallenin adı: Karşıyaka
Mahallenin İlçesi: Şehitkamil/Gaziantep
Posta Kodu: 27090
Mahallenin nüfusu: 12 bin
Mahallenin seçmeni: 4 bin 300
Mahalle ve cadde sayısı: 29 Sokak, 3 Cadde
Mahallenin muhtarı: Necati Yılmaz
Karşıyaka Mahallesi’nin eski bir yerleşim yeri olduğunu söyleyen mahalle muhtarı Necati Yılmaz, “Karşıyaka Mahallesi büyüklerimizden öğrendiğimiz kadarıyla 1923 yılında bölge olarak kuruldu. Daha önceki yıllarda Çakmak Mevki olarak biliniyordu. Şehitkamil Bölgesi kurulduğunda Karşıyaka, Hacıbaba ve Yeşilova Bölgelerinden meydana geliyordu. 1995 yılında yapılan yerel seçimler ile mahalle muhtarı olarak seçildim ve 5 dönemdir mahalle muhtarı olarak hizmet veriyorum. Mahallemizin nüfusu 12 bin, seçmen sayısı ise 4 bin 300’dür. 314 hanede 2 bin kadar Suriyeli Mülteci mahallemiz de ikamet ediyor. Mahalle sınırları içerisinde 3 cadde, 29 sokağımız bulunuyor. Karşıyaka Bölgesi daha önce geniş bir alana sahipti 1970’li yıllarda ilk olarak Kocatepe Mahallesi ayrılarak Kocatepe Mahallesi kuruldu. Komşu mahallelerimiz ise Kocatepe, Mithatpaşa, Fevzipaşa, Eydi baba, Hasırcıoğlu ve Göztepe mahallelerinden oluşuyor” diye konuştu.
“ALT YAPI SORUNLARI ÇÖZÜMLENİYOR”
Karşıyaka Mahallesi’nde alt yapı noktasında çalışmaların tamamlandığını ifade eden Yılmaz, “Mahallemizde Şehitkamil Belediyesi eski Başkanı Mehmet Bozgeyik döneminden başlanarak alt yapı çalışmalarına başlandı. Şehitkamil Belediye Başkanı Rıdvan Fadıloğlu döneminde ise mahallemizin alt yapısı tamamlandı. Mahallemizdeki tüm alt yapı sorunları gerekli çalışmalar yapılarak giderildi. Alt yapı noktasında oluşan ufak tefek sorunlar, GASKİ ekipleri tarafından çözümleniyor. Mahallemizdeki hemen her sokağımıza doğal gaz hattı çekildi. Mahallemizdeki vatandaşlar doğal gaza rahatlıkla ulaşabiliyor” şeklinde konuştu.
“BAŞKANLARIMIZ SORUNLARI YERİNDE İNCELİYORLAR”
Karşıyaka sokaklarına ilişkin bilgiler veren Yılmaz, “Mahallemizde bulunan Tilkioğlu Sokak üzerinde otobüs hattı mevcut bulunuyor. Burası daha önce oldukça dar bir vaziyette bulunuyordu. Şehitkamil Belediye Başkanı Rıdvan Fadıloğlu’nun girişimi ile sokakta bulunan bazı evler istimlak edildi ve yolumuz açıldı. Mahallemizde bulunan dar sokaklar Şehitkamil Belediye Başkanı Rıdvan Fadıloğlu tarafından genişletilme çalışmaları kapsamına alındı. Sokaklarımızda ve mahallemizde ulaşım noktasında sıkıntımız olmuyor. Belediye Başkanlarımız gelerek yerinde incelemelerde bulunuyorlar. Tespitleri yaparak sorunların çözümü için çalışmalar başlatıyorlar. Muhtarları ziyaret ederek sorunlarımızı dinliyorlar” diye konuştu.
“KENTSEL DÖNÜŞÜM GEREKLİ”
Karşıyaka Mahallesi’nde ilerleyen dönemlerde kentsel dönüşüm çalışmaları yapılacağını ifade eden Yılmaz, “Kentsel Dönüşüm çalışmaları Türkiye’nin birçok yerinde gerçekleştiriliyor. Gaziantep’te yürütülen Kentsel Dönüşüm Çalışmaları ile mahallelerimiz kentimize yaraşır bir görünüme sahip oluyor. Kırsal mahallelerde insanlar, sobalı evlerde ve eski evlerde yaşamaya gayret ediyorlar. İnsanların daha rahat daha iyi bir çevrede yaşaması için kentsel dönüşümün olması gerektiğini düşünüyorum” diye konuştu.
“SOSYAL DONATI ALANLARI BAKIMINDAN ZENGİN BİR MAHALLE”
Karşıyaka Mahallesi’nde bulunan sosyal donatı alanları hakkında bilgiler veren Yılmaz, “Mahallemizde sağlık ocağı bulunmuyor. Kocatepe Mahallesi ve Hasırcıoğlu Mahallesinde bulunan sağlık ocaklarına ve Dülükbaba Sağlık Ocağında bulunan Aile Hekimliğine gidiyorlar. Mahallemizde Sosyal Tesis ve Taziye evi bulunuyor. İsmetpaşa Anadolu Lisesi ve Mehmet Çolakoğlu İlk ve Ortaokulu bulunuyor. Mehmet Çolakoğlu İlkokulu Şehitkamil Bölgesi’nin en büyük okuludur. Burada 5 binin üzerinde öğrenci eğitim alıyor. Bunun dışında mahalle içerisinde küçük bir parkımız bulunuyor” şeklinde konuştu.
“VATANDAŞIN YAKLAŞIMI OLUMSUZ”
Karşıyaka Mahallesi’nde yer konusunda sorunlar yaşandığını belirten Yılmaz, “ Karşıyaka Mahallesi eski ve çarpık yapılaşmanın hakim olduğu bir mahalle olduğu için bir hizmet alanı yapabilmek için bir alan bulmak çok zor. Belediyelerimiz hizmet alanları yapabilmek için mahalledeki evleri istimlak etmesi gerekiyor. Bu noktada ev sahibi vatandaş evinin değerinin kat be kat üzerinde fiyatlar istiyorlar. Şehitkamil Belediye Başkanı Rıdvan Fadıloğlu geçmişte bana ‘Muhtarım bir alan bu mahallenize bir gençlik merkezi yapayım’ dedi. Ancak vatandaş ile görüştüğümüz zaman evinin değerinin üzerinde fiyatlar istiyorlar. Vatandaşımız yaklaşımı olumsuz oluyor. Belediye başkanımız vatandaş ile anlaşarak işlemlerin gerçekleşmesinden yana” diye konuştu.
“ZOR ŞARTLAR ALTINDA YAŞIYORLAR”
Karşıyaka Mahallesi’nde 314 hanede 2 bin civarında Suriyeli Mültecinin yaşadığını söyleyen Yılmaz, “Suriyeli Mülteciler, zor şartlar altında yaşıyorlar. Gaziantep genelinde yüksek miktarda kiralar ödeyerek kötü koşullarda yaşamaya gayret ediyorlar. Şanslı olanlar kendi işlerini kurmaya gayret ediyorlar ancak büyük çoğunluğu çalışmak durumunda kalıyor. Pek çoğu ise ucuz işçi olarak çalıştırılıyor, ancak ücretlerini alamıyorlar” şeklinde konuştu.
“DAHA KALİTELİ HİZMET ALMAYI UMUT EDİYORUZ”
TEDAŞ ile yaşanan sıkıntıları anlatan Yılmaz, “Mahalle muhtarı olarak TEDAŞ’ın özelleştirilmesinin ardından daha kaliteli bir hizmet bekliyorduk. Ancak hizmet alımı noktasında istediğimiz kaliteyi bulamıyoruz. Bir sokak aydınlatmasını yaptırmak için 3 ay bekliyoruz. Vatandaşlar ise aydınlatma noktasında sıkıntılarını bize bildiriyorlar. Gerekli yerlere şikâyette bulunuyoruz ancak herhangi bir çalışma yapılmıyor. Bu defa vatandaş ile karşı karşıya kalıyoruz. Şimdilerde hizmet verme noktasında çalışmalarda iyileşmeler başladı. Daha kaliteli hizmet almayı umut ediyoruz” şeklinde konuştu.