SS Gaziantep Kadın Çevre Kültür ve Kalkınma Kooperatifi Kurucusu Jale Özaslan Suriyeli kadınları topluma entegre edebilmek için, Gaziantep’teki yeteneğine, bilgi ve deneyimine güvenen kadınlarla birlikte, geri adım atmadan Türkiye’de örnek teşkil edebilmek için ilerliyor. Özaslan: “Amacımız yeteneğine ve deneyimine inanıp güvenen, fakat bunu değerlendirme imkanı bulamayan şehrimiz kadınları ile birlikte hem böyle bir toplumsal projeyi yürütmek hem de neredeyse “atıl” duruma getirilen kadınların birey olabilmelerini ve topluma uyumlarını sağlayıp üretime kazandırmaktır” dedi.
SS Gaziantep Kadın Çevre Kültür ve Kalkınma Kooperatifi Kurucusu Jale Özaslan, kentteki kadınlarla birlikte daha birçok projeyi yaşama geçireceklerini söyledi.
2006 yılında kurulan ve kuruluş amacı Antep işi nakışın korunup ekonomiye kazandırılması olan kooperatif, bu kapsamda bilgi, yeteneği ve deneyimi olan ancak bu bilgi, deneyim ve yeteneğini değerlendirebilme imkanı bulamayan kadınlarla bir araya geldi ve start aldı.
SURİYELİ KADINLARI YAŞAMA TUTUNDURDULAR
Daha sonra şehrimiz kalealtı civarındaki bir atölyede Suriyeli kadınlara temel eğitim ve beceri kursları düzenleyerek bir şekilde onları değerlendirmek ve para kazanmalarını da sağlayarak birer birey olarak yaşama tutunmalarını sağladı.
BÖLGEDEKİ KADINLAR DA KATILDI
Kooperatifin bu heyecanlı ve başarılı çalışmaları civardaki kadınlara da canlılık getirdi. Böylelikle sadece Suriyeli değil, Gaziantepli kadınlarımız da projenin ve çalışmaların kapsamına dahil olarak üretimlerin hızlanmasını sağladılar.
BAĞIŞLAR BAŞLADI
Kurucu Jale Özaslan, hiçbir zaman kadın duyarlılığını elden bırakmadıklarını, yardımlaşmanın ve paylaşmanın önemini unutmamanın temel prensipleri olduğunu da belirterek, sözlerini şöyle sürdürdü:
“Bizler hiçbir zaman kadın duyarlılığımızı yitirmedik. Toplumumuzda yaşanan tüm acıları içimizde hissettik. Her yere yetişebilmemizin mümkün olmadığını biliyoruz. Ancak elimizden geldiğince ve gücümüzün yettiğince yetişebildiğimiz yerlere bağışlarımızı yaptık.
Üretim artıp satışlar hızlandıktan sonra, 2006 yılında kurulan Gaziantep Kadın Çevre Kültür ve Kalkınma Kooperatifimiz, Birleşmiş Milletler Kalkınma Programı-GAP İdaresi Başkanlığı'nın "GAP Bölgesinde Yaşayan Suriyeli Kadınların Sosyal ve Ekonomik Hayata Adaptasyonlarının Desteklenmesi" konulu projesi kapsamında kentteki kadınlarla birlikte oluşturulan, el yapımı oyuncak atölyesinin ürettiği oyuncakların geliri, üretici kadınlar tarafından Gaziantep Üniversitesi Pediatrik Onkolokoji Hematoloji Bölümünde tedavi edilen 25 çocuğa bağışlanmıştır.” dedi.
Yeni projelerle geliyoruz, kadınlarımızı bekliyoruz
Sadece nakış ve oyuncak üretimi ile yetinmeyip farklı alanlarda da üretime geçeceklerini ve yeteneğine, becerisine ve bilgisine güvenen tüm kadınları beklediklerini de belirtti ve el yapımı çiçek ile salça ve kuruluk gibi yöresel gıda üretimine de başlayacaklarını müjdeleyen Özaslan sözlerini şöyle sürdürdü:
“Bu sadece para kazanma değil, bir yeteneği bir bilgiyi bir deneyimi yaşama geçirme, zamanı iyi değerlendirip kendimize ve topluma faydalı olabilme projesidir. Yetiştirdiğimiz kadınlarımızın mutluluğu gözlerinden okunuyor. Onların para kazanıp, kendilerini yetiştirip ayakta durabildiklerini görmek bizim bir zaferimizdir. Temel felsefimiz yaşam boyu eğitime inanmaktır. Bizimle çalışmaya başlayan kadınlarımız çok geçmeden bu fikrimizle uyum sağlıyor ve her gün yeni bir şeyler öğrenmek ve üretmek için gayret gösteriyor. Biz eğitici kadromuzla ortak çözüm buluyoruz” dedi.
Ürünlerimiz internet üzerinden de temin edilebilir
“Sarıgüllük’te satış ve üretim mağazamız var. Burada kadınlarımız hem üretim hem satış yapıyorlar. Şu an kuruluş aşamasında olan ve çok kısa bir süre içerisinde de MOLOFANTEP ismiyle yaşama geçireceğimiz online satış mağazamız ile de internet üzerinden ürün temini sağlayacağız” diyen Jale Özaslan son olarak “Yaklaşık on yıldır Kadın Emeğini Değerlendirme Vakfı (KDEV) ile koordineli çalışıyoruz, onların bilgi ve deneyimlerinden faydalanıp o doğrultuda şehrimizdeki kadınları yetiştirip bilgilendiriyoruz. Kooperatifimizin ve bağlı atölyelerimizin kapısı kendini yetiştirmek, geliştirmek ve topluma fayda sağlamak isteyen tüm kadınlarımıza açıktır” dedi.
HABER//AYSU YIKMIŞ