Ekonomi

YOKSULA SALEP YOK

Kilo fiyatı 700-800 lira civarına ulaştı

YOKSULA SALEP YOK
30-10-2018 09:55
Gaziantep

Havaların soğumasıyla birlikte insanlar kış içeceklerine yöneldi ancak dudak uçuklatan fiyatıyla salep artık yoksulların içeceği olmaktan çıktığı gibi kahvehanelerde de yerini boş bıraktı.

Hava sıcaklığının 20 derece birden düşmesiyle soğuk günlere doğru yaklaştığımız şu günlerde şehrimiz insanı kış alışkanlıklarına yöneldi. Gaziantepli gözünü soğuk günlerde değişmez içeceği olan melengiç kahvesi ve salebe çevirdi.

KİLOSU 700-800 LİRA

Ancak kilo fiyatının oldukça yüksek olması nedeniyle geçmişten beri salep satan gerek bazı kahvehane ve pastaneler gerekse seyyar satıcılar bu ürünü bulundurmamaya başladı.

Bulundurmama nedeni olarak fiyatının çok yüksek olduğunu belirten kahvehaneciler yüksek fiyatla sattıkları takdirde müşteri tepkisine neden olmaktan çekindiklerini belirterek;

“Zaten fiyatı pahalı zor alınıyor, bir de müşterinin tepkisini çekmek istemiyoruz” diyerek sakıncalarını söylediler.

OLDUKÇA ZOR YETİŞEN VE BİR BİTKİNİN İÇECEĞİ

Salep bitkisi yurdumuzda dağlık bölgelerde yetişiyor ve sadece bir iki aylık süre boyunca toplanıyor. Toplandıktan sonra kaynatılıp kurutulan bu bitki özellikle dondurmanın hammaddesi sayıldığı gibi kış aylarının ise aranılan bir içeceği.

SALEPİN FAYDALARI

Kış aylarında severek içtiğimiz salebin vücudumuza olan faydaları;
• Göğüs hastalıklarını dindirir
• Öksürük ve bronşiti giderir
• Zihni güçlendirir
• Basur hastalığının tedavisinde kullanılır
• Adeti düzenler
• Bağırsaktaki kurtların düşürülmesine yardımcı olur
• Kan şekerini aniden çıkarmadan, tatlı ihtiyacını giderir
• Yağ yakma hızını artırır
• Baş ağrısını dindirir
• Kabızlık ve şişkinliği giderir, sindirimi kolaylaştırır.

SALEP NASIL YAPILIR

Malzemeler;
- 1 litre süt
- 1 silme tatlı kaşığı saf toz salep
- 1 çorba kaşığı toz şeker
- Arzuya göre 1 paket vanilya ve 1 adet çubuk tarçın
- Üzeri için toz tarçın

İlk olarak toz şeker ve toz salebi kuru bir kabın içinde karıştırın. Bir tencereye koyduğunuz sütü kısık ateşte kaynatın. Diğer tarafta karıştırdığınız salep ve şeker karışımını kaynayan süte azar azar karıştırarak bir çırpma teli ile sürekli karıştırın. Tencerenin dibini tutmaması ve pütürlü olmaması için salebi kaynarken sürekli olarak karıştırmaya devam edin. Salep kıvam alana kadar pişirmeye devam edin. Salebin türüne göre kıvam alma süresi değişebilir. Siz kendi salebinizi salep kıvamına gelene kadar karıştırarak kısık ateşte pişirmeye devam edin. Köpük oluşmaya başlayınca salebin kıvama geldiğini anlayabilirsiniz. Salep, olması gereken kıvama ulaştığında fincanlara paylaştırarak üzerine bolca tarçın serpebilirsiniz.

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR
ÇOK OKUNAN HABERLER