Özel Haber

Zincir marketlere ağır eleştiri

Gaziantep Yaş Sebze ve Meyve Komisyoncuları Derneği Başkanı Hayri Sucu, meyve ve sebze fiyatlarında zincir marketlerin indirime gitmediğini dile getirdi.

Zincir marketlere ağır eleştiri
20-02-2022 10:02
Gaziantep

Gaziantep Sebze ve Meyve Komisyoncuları Derneği Başkanı Hayri Sucu, “Halden ürün alanların fiyatları daha uygun çünkü burada arz-talep ilişkisine göre fiyatlar belirlenirken, ulusal zincir marketlerde keyiflerine göre fiyatlar belirleniyor” dedi. Yerli marketlerin manav reoanları için alış verişi halden yaptıklarına dikkat çeken Sucu, zincir marketlerin ise manav alışlarını yerinden uygun alarak, ,stedikleri fiyat politikasınıo uyguladıklarını anlattı.

"ZİNCİR MARKETLER SATIŞLARINDA
FİYATLARI İSTEDİĞİ GİBİ BELİRLİYOR"

Gaziantep’te ürünlere keyfi artış yapan zincir  marketlerin algı yaratarak tüm sorumluluğu hal esnafına yüklediğini belirten Gaziantep Sebze ve Meyve Komisyoncuları Derneği Başkanı Hayri Sucu, “ Halden ürün alanların fiyatları daha uygun çünkü burada arz-talep ilişkisine göre fiyatlar belirlenirken, ulusal zincir marketlerde keyiflerine göre fiyatlar belirleniyor” dedi. Dolar kurundaki artış nedeniyle ürünlere zam geldiğini ve lira bazında ödenmesi gereken çeklerin çok fazla değer kaybettiğini belirten Gaziantep Sebze ve Meyve Komisyoncuları Derneği Başkanı Hayri Sucu, “Halde hareketlilik kalmadı. 5’nci ayda sezonumuz başlar 10’ncu aya kadar devam eder. Bu arada aldığımız çeklerde dolar 7,50 ve 8,50 arasındaydı. Şimdi 13 TL oldu, bizim aldığımız çekler ve kazanacağımız para da eridi. Esnaf çok mağdur durumda bu işin şakası kalmadı” dedi.

"PAHALILIĞIN HALDEN KAYNAKLANDIĞINA YÖNELİK ALGI VAR"

Zincir marketlerin sebze ve meyve reyonunda keyfi artışlar yaptığını söyleyen Sucu, “Ülke de maalesef ki meyve-sebze reyonlarında ki pahalılığın halden kaynaklandığı algısı vardı. Son zamanlarda basın ve vatandaşlar da bu işin böyle olmadığını öğrendi. Zincir marketler ekim yaptırıp, sebze ve meyvenin yüzde 65’i hale girmeden marketlere gidiyor. Halde fiyat değişse de market reyonlarında fiyat değişmiyor. Burada her şey çökmüş durumda, en iyi domates 2,50 TL. Halden mal alan yerli zincir marketlerdeki fiyatlarla ulusal zincir marketlerin fiyatlarında farklılık var. Halden ürün alanların fiyatları daha uygun çünkü burada arz-talep ilişkisine göre fiyatlar belirlenirken, ulusal zincir marketlerde keyiflerine göre fiyatlar belirleniyor. Biz de bir kanun var, bir halci dükkan aldıysa ikinci dükkan satılmaz. Aynı şey pazarcı esnafı içinde geçerli. Fakat ulusal marketler açılırken çalışma ruhsatları ayaklarına kadar gidiyor. Çünkü arkalarında siyasi güç var. Ülkeyi bu hale getirdiler, geldiğimiz nokta ortada. Bizler nasıl eleman çalıştıracağız? 5 bin TL maaş verdiğimiz adama 10 Bin TL maaş versek ne olacak? Eleman yine aç! Bunun nedeni hayatın pahalanması. Her şey yüzde 100 üzerinde zamlandı. Nasıl geçinecek vatandaş? Türkiye’nin geldiği nokta çok kötü durumda. Siyasetçilerin acilen bu işe el atması gerekiyor” şeklinde konuştu.

"ÇİFTÇİLİK ÖLDÜ, UMUDUMUZ KALMADI"

Art arda gelen zamların ardından üreticinin hale sattığını ürünün mazot parasını karşılamadığının altını çizen Sucu, “Biz televizyonlarda izliyoruz. Patates, karnabahar enflasyonu yükseltiyormuş gibi gösteriliyor. Böyle bir durum söz konusu değil. Çiftçilik zaten öldü. Mazot ve zirai ilaçlar çok zamlandı bu durum üreticiyi dar boğaza götürüyor. Daha bunlar iyi günlerimiz. Halde fiyatlar arz-talep ilişkisine göre belli oluyor. Buraya gelen üretici malını sattığında mazot parası bile eline geçmiyor. Bizim ekonomik anlamda umudumuz kalmadı” diye konuştu.

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR
ÇOK OKUNAN HABERLER