Yaşam

Zor meslektir kalaycılık

Zor meslektir kalaycılık
07-08-2016 11:05
Gaziantep

Gelişen teknolojiye yenik düşmemek için direnen kalaycı ustaları, yaz aylarının kavurucu sıcaklarında kalay yapmaya devam ediyor. Gaziantep’te kalaycılık mesleğini icra eden zanaatkarlar, sıcak havaların işlerini daha da zorlaştırdığını ifade etti. Sıcakların yanına bir de ocaktaki ateş eklenince ortalama 50 derece altında çalışmak zorunda kalan kalaycılar, çalışma şartlarının zorluğunu dile getirdi.

GAZİANTEP KALESİ ÇEVRESİNDE BULUNUYORLAR

Gaziantep Kalesi altında kalaycılık mesleğini icra eden ustalar; nişadir, kalay, maşa, kıskaçve pamuk malzemelerini kullanarak kalaylama yapıyor. Sıcaklık sıkıntısının yanı sıra çırak bulma sıkıntısı da yaşayan ustalar, mesleğin 10-15 yıl sonra tarihe karışacağını düşünüyor. Mesleğin zorluğuna değinen kalaycılar, “Sıcakların altında bu iş daha zor oluyor. Neredeyse 50 derecenin altında çalışıyoruz. Bu işi yapmak kolay değil” diye görüş belirttiler. “Bu mesleği çıraklıktan bu yana yapıyorum. Yaklaşık 42 yıldan bu yana bu meslek içerisindeyim. Çekirdekten yetişmeyim. Biz kalaycı olarak burada bütün ev eşyalarını kalaylıyoruz. Kışın işler biraz durgun oluyor ama bu mevsimde çok güzel işler oluyor. Şimdi yazın gelmesiyle işler açıldı” şeklinde görüş belirten kalaycı esnafı sözlerine daha sonra şu şekilde devam ettiler;

“Ellerim zaten nasır tuttu. Demir ve ateşle dövüşüyoruz. Mesleğimiz çok meziyetli bir meslek. Yeni nesil bu işe pek bakmıyor. Bu mesleğin en son elemanları artık biziz zaten. Bizim mesleğimiz şunun şurasında 15 sene daha yapılır, yapılmaz. Çünkü bu mesleği yapan en küçük kişi 47 yaşında. Çırak yetişmiyor. Bu 5-10 sene içinde turistin gelmesiyle işler hareketlendi. Onlar da bitti mi biz de biteriz. İşimiz zor. Emeğimizin karşılığını pek nadir alıyoruz. Müşteri bir şey getiriyor, şunu kalayla diyor. Ne eziyetlerle olduğunu bilmiyor. Malzemeler de pahalı. Biz aşırı bir fiyatta müşterimize söyleyemiyoruz. Ürünü kalaylayıp gönderiyoruz, 1-2 sene sonra geliyor. Biz aynı ürün bir daha gelene kadar oturuyoruz. Bizim yaptığımız kalay mümkün değil 1 yıl, 1 buçuk yıl gider. Kabını düzgün kullanırsan 2 yıla kadar kalaylanmaya gerek olmaz. Bu müşteriyi biz 2 yıl beklemek zorundayız.”

 

 

 

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR
ÇOK OKUNAN HABERLER