TOPLUM OLARAK HASTALIĞIMIZ; “KİTY GENOVESE SENDROMU”

Merve Tanrıöver
Merve Tanrıöver
 TOPLUM OLARAK HASTALIĞIMIZ;  “KİTY GENOVESE SENDROMU”
14-08-2019

Yol ortasında cani kocası tarafından bıçaklanarak katledilen kadınlarımızın haberleri her geçen gün artış gösteriyor.

Kanunların yetersizliği ile caydırıcı niteliğinin olmaması bir sorun. Olayı görüp de müdahale etmeyen,seyreden, duyarsız insanlar  daha ciddi bir sorun.İşte tamda bu yüzden  toplum olarak ciddi anlamda nereye gidiyoruz diye sorgulamayı yapmalıyız.Hem de  acil olarak..

Geçmişten günümüze kadar gelen toplumsal değerlerimizi hızla kaybediyorken;toplum olarak kendimize bile yabancılaşmanın bizlere verdiği zararları fark edebilirsek belki yakalandığımız hastalıktan da kurtulabiliriz.
1964 yılında New York şehrinde akşam üstü  Kity Genovese isimli bir kadın çok da ıssız olmayan bir caddede cinayete kurban gider.
Bu olayda ilginç olan şudur.

Kadına saldıran şahıs dakikalarca kadına tecavüz etmeye çalışır.Başaramayınca darp eder ve öldürmeye çalışır. Kadını yaralı halde bırakır. Bir süre sonra tekrar gelir ve kadını öldürür. Bu acı korkunç süre bir saattir ve bir saat boyunca zavallı kadın çığlıklar atar, yardım ister.

Polis olay yerine gelir ancak resmi ihbar olaydan tam bir saat sonra yapıldığından  geç gelmiştir, çevreyi inceler.

Kadının öldürüldüğü bölgede olayı kimsenin duymaması imkansızdır.

Çevre evleri incelediklerinde olayı 37 mahalle sakininin gördüğünü, hatta bir kısmının sonuna kadar pencereden izlediğini öğrenmiş. Ancak hiç biri ne olaya müdahale etmiş, ne de polis çağırmıştır.

Bu olay sonrası bir polis şefi gazeteci arkadaşı ile konuşurken durumu anlatır.
Gazetecinin ilgisini çeker ve bunu haber yapar.

Haber sonrası Amerika’da büyük infial olur.
Psikologlar, psikiyatristler, sosyologlar incelemeye başladığında şu durum ortaya
çıkar;

Olaya tanık kişilerin hepsi, bir başkası mutlaka polise haber verir veya müdahale eder diye duyarsız kalmıştır.

Kadın bu nedenle kalabalığın ortasında öldürülmüştür.

Bu sosyal davranışa katledilen kadının adı ile Kity Genovese sendromu adı verilir.
Evet Sosyal Psikolojide bu ve benzeri durumlara Kity Genovese sendromu deniliyor.
Yaşananlara duyarsızlıktan çok başkasına yükleme, bekleme, sosyal kaytarma;
Birisi çözer.

Birisi yardımcı olur işimize bakalım.
Biri mutlaka görmüştür.
Biri mutlaka dilekçe verir.
Düşünceleri ile sorun, problem ve sıkıntıları başkasına atmak.
Sonuç mu?
Etkisiz güçsüz, zayıf hatta sıfır tepkiye neden olur.
Toplumsal refleks azalır ve zorba istediğini yapar.!!!

GÜNÜN SÖZÜ

Sineklerin ne vurdumduymaz yaratıklar olduklarını düşünmek pek ilginçti doğrusu. Sinekler tıpkı saraydaki soylular gibiydi.
 Charles Dickens

TEBESSÜM

Rus fizikçiler, yerin 100 metre altında bakır tel bulduklarını, bunun ise atalarının bundan 1000 yıl öncesinde telefon şebekelerinin olduğunu kanıtladığını duyurdular.
Bu olaydan 1 hafta sonra Amerikan gazetelerinden cevap geldi. Amerikan bilim adamları, yerin 200 metre altında 2000 yıl öncesine ait fiber optik hatlar bulduklarını, ve bunun Amerikan toplumunun, Ruslardan 1000 yıl önce gelişmiş dijital haberleşme sistemlerini kullandığının kanıtı olduğunu söylediler.


Bir hafta geçmeden Türk gazetelerinden cevap geldi. Türk bilim adamları yerin 500 metre altına kadar kazdıklarını ve hiçbir şey bulamadıklarını, bunun ise atalarının 5000 yıl öncesinde mobil telefon ve kablosuz iletişim sistemlerine sahip olduklarının kanıtı olduğunu söylediler.

**

Sarışın kız müthiş süratli araba kullanırken üstelik alkollüyken radara girmiş, ileride onu durduran ekipteki polisi etkileyip ceza yememek için “Aa?” demiş, “Ne kadar da Tarık Akana benziyorsunuz?..”
Polis “Teşekkür ederim” demiş bir yandan da ceza makbuzunu doldururken sormuş “Türk sinemasıyla yakından ilgilisiniz anlaşılan?”
Sarışın kıkırdayarak “Evet” demiş.
“O zaman çok şanslı sayılırsınız” diye cevap vermiş polis makbuza son imzasını atarken, “Siz de göreceksiniz, biraz sonra çıkacağınız suçüstü mahkemesinin hâkimi aynen ama aynen Hulusi Kentmen!..”

ÖNCEKİ YAZILARI
SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?