4 YIL ÜNİVERSİTE OKUMAK ZAMAN KAYBI MI?

Fatih Gözüaçık
Fatih Gözüaçık
4 YIL ÜNİVERSİTE OKUMAK ZAMAN KAYBI MI?
14-06-2022

Birkaç gündür ünlü jeoloji profesörü Celal Şengör’ün Türkiye’de 4 yıl üniversite okumak zaman kaybıdır sözünü düşünüyor bunu anlamlandırmaya çalışıyorum. Acaba Celal Hoca doğru mu söylüyor? Ünlü profesörün sözüne tamamen katılmasam da haklı olduğu yerlerde yok değil. Hafta sonu milyonlarca üniversite adayı YKS sınavında girecek hayallerindeki bölümü kazanmak için. Geçtiğimiz aylarda YÖK YKS sınavında birtakım değişikliklere gitti. Baraj uygulamasını kaldırdı ve TYT sınavında 135 dakika olan süreyi 165 dakikaya çıkardı. Bu durum herkesin olduğu gibi benimde aklımda sorular uyandırdı? Komplo teorileri yazmayı çok sevmem ama YÖK’ün aldığı bu karar boş kalan kontenjanları doldurmak. Belki de boş kalan kontenjanlara barajı geçemeyen öğrencileri yerleştirerek 4 sene boyunca işsizlik az gösterilecek. Veya YÖK’e siyasi bir baskı geldi barajın kaldırılması için. Ya da ekonomik krizin yaşandığı bu dönemde üniversiteleri öğrencilerle doldurup ticaretin canlandırılması amaçlanmış olabilir. Özel okulların ve kontenjanları boş kalan özel üniversiteler için böyle bir karar alındığı aşikâr. Aklıma başka bir neden gelmiyor. Sonuçlarının düşünülmeden maç ortasında kural değiştirmenin doğuracağı olumsuzluklar hesap edilmemiş belli ki.  

       Liseden 1996 yılında mezun oldum. O zamanlar üniversite sayısı çok azdı, kazanmak çok zordu hatta Matematik bölümü Tıp fakültesi ile yarışıyordu. Günümüzde durum ne biliyor musunuz?  0,5 Matematik neti yapan bir öğrenci üniversiteye girebiliyor hem de bir zamanlar tıp ile yarışan matematik bölümüne. Size soruyorum değerli okurlarım matematik yapmadan mühendislik fakültesinde okunabilir mi. Hadi bir şekilde okulu bitirdi diyelim matematik bilmeyen analitik düşünmeyen mühendis mi olur mimar mı olur, 0,5 matematik neti ile matematik bölümü kazanan bir öğrenci nasıl geleceğin teminatı öğrencilere matematik öğretecek çok merak ediyorum. Ayrıca TYT sınavında 135 dakika olan sınav süresinin 165 dakikaya çıkarılması hangi amaca hizmet ediyor? Bu durumun soruları zamanında yapan öğrenciler için bir dezavantaj oluşturacağı buna mukabil soruları zamanında yetiştiremeyen öğrenciler için avantaj oluşturacağı gerçek. Nereden bakarsanız eğitim sistemimiz tutarsızlıklarla dolu. Tabi ki iyi yapılan işler olduğu zaman takdir edeceğiz ama yapılan yanlışları da sorgulayıp eleştirmek hakkımız. Bu kararın üniversitelerde kaliteyi düşüreceği kesin. Artık düşük netlerle üniversiteye giren işsizler ordusu ile karşılaşmaya hazırlıklı olmalıyız. Bir matematik neti ile matematik bölümüne, hiç fizik bilmeden mühendislik bölümüne giden bir öğrenciden nasıl öğretmen olacak nasıl mühendis olacak ben merak ediyorum. YÖK sınav sistemi ile uğraşacağına üniversitelerimizde nasıl daha kaliteli eğitim verilir, dünyanın önemli üniversiteleri arasına neden ülkemizden hiçbir üniversite giremiyor? Üniversitelerimiz Bunlara kafa yormalıdır. Çocuklarımızı düşük profilli öğretmenlere, yaşadığımız binaları yapan mühendis ve mimarlara canımızı nasıl güveneceğiz takdir sizlerin. Nicelikten çok nitelik önemliyken maalesef bizim kurumlarımız niteliği değil niceliği ön plana almışlardır. 2000 yılında 77 olan üniversite sayısı günümüzde 200’e çıkmıştır. Yeni üniversiteler tabi ki açılasın ama bununla birlikte yeni iş sahaları da açılsın. Mezunlar kendi mesleklerini icra etsinler.

        Tüm bunlar bana acaba 4 yıl üniversite okumak gerçekten de zaman kaybımı diye düşünmeme neden oluyor. Örneğin üniversiteyi düşük netlerle kazanıp 4 yıl okuyorsunuz herhangi bir öğretmenlik bölümünden mezun oluyorsunuz. Sonrası ne mi oluyor kamuda çalışmak için KPSS sınavına gireceksiniz ki çok yüksek puanlar almanız lazım mezun çok fazla alım çok az birçok branştan. Ya da özel sektörde çalışmaya başlayacaksınız asgari ücretten daha düşük maaşlara, tabi iş bulabilirseniz. Ya da polis olmaya çalışacaksınız. Ne kadar acı bir durum. Öğretmenlerin, mühendislerin veya başka bölümlerden mezun olanların mağazalarda, zincir marketlerde mesleği ile ilgili olamayan alanlarda çalışması ne kadar acı. Tabi ki her üniversite mezunu kamuda istihdam edilecek diye bir şey olamaz. Ama sosyal devlet anlayışı ile devletin vatandaşlarına kamu ya da özel sektörde yeni iş sahaları açması gerekmektedir.

ÖNCEKİ YAZILARI
SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?