Günümüzün bazı çığırtkanları, dişiyle tırnağıyla elde ettiği her konumun hakkını veren,adını yazdıran kadınlarımız hakkında küçük düşürücü beyanlarda bulunmaya çalışsa da bu yine onların zavallılıklarının,acizliklerinin yetersizliklerinin eseri olarak görülmektedir.Kadınlar nezdinde hiçte bir geçer akçeliği yoktur . Giyiminden,örtüsünden hatta kadınlığından vurulmaya çalışılan,her fırsatta hakları kısıtlanılmak istenilen kadınlar,dün olduğu gibi bugünde önüne çıkarılmak istenilen engelleri sadece ve sadece hırslanmak adına bir güdülenmek olarak görür.
Korkmak,ger durmak,susmak ve kendini unutmak yok artık kadının dünyasında.Tıpkı dün olduğu gibi…
Türk kadınının cesaretini ve gücünü, Kurtuluş Savaşı ile tüm dünya hayranlıkla görmüştür .Nene Hatunu,Kara Fatma’yı ve ismi bilinmeyen kadın kahramanlarımızı bilmeyen var mıdır?
Türk kadınlarının, dünya kadınlarıyla karşılaştırıldığında tarihin önemli bir noktasında yer aldıkları kolayca görülecektir. İlk kadın pilotumuzu ya da ilk kadın heykeltıraşımızı kim unutabilir ki!! İşte bunlardan sadece birkaçı;
Prof. Dr. Remziye Hisar; Fransa Sorbonne Üniversitesi’nden mezun olan ilk Türk kadınıdır ve Türkiye Cumhuriyeti’nin ilk kadın kimyacısıdır.
İlk kadın doktor olan Safiye Ali; Osmanlı İmparatorluğu döneminde çeşitli hizmetleri ile tanınan bir ailenin kızıdır. Balkan Savaşı sırasında cepheden gelen birçok yaralıyı gördükten sonra doktor olmaya karar vermiştir. Bu isteğini gerçekleştirmesi ise oldukça zordur; çünkü o dönemde bir kadının tıp okuması imkansızdır. Yetenekli ve başarılı kişiliği ile dikkatleri çeken Safiye Ali, Maarif Vekili Şükrü Bey’in yardımları ile tıp eğitimi almak için Almanya’ya gider.Sonrasında ülkesine dönerek tıp alanında hizmetler verir. Safiye Ali, Türkiye’yi yurtdışında düzenlenen tıp kongrelerinde temsil etmiştir.
İlk kadın avukat Süreyya Ağaoğlu; Tarihimizin ilk kadın avukatıdır. Ayrıca Yassı ada’ da hukuk profesörü olan babasının savunucusu, Hür Fikirleri Yayma Derneği’nin kurucusu, Çocuk Dostları Derneği’nin kurucudur. Milletlerarası Hukukçular Komisyonu üyesidir. Milletlerarası Barolar Birliği Yönetim Kurulu İdari Heyet Üyesi’dir. Aynı zamanda kadın hakları savunucusudur. Tarihimizde en cesur kadın entelektüel olarak yer almıştır. 58 yıl avukatlık yapmıştır.
İlk kadın heykeltıraş;Sabiha Bengütaş; Atatürk, İsmet İnönü, Abdülhak Hamid, Ahmet Haşim, Bedia Muvahhit gibi tarihimizin dev isimlerinin heykellerini yapan Sabiha Bengütaş, ilk kadın heykeltıraşımızdır.
Türkiye’nin ilk kadın gazetecisi, Selma Rıza’dır. Osmanlı Dönemi’nin kültür yüklü bir ailesinin kızıdır. Özel öğretmen denetiminde eğitim alan Selma Rıza, 19. yüzyıl sonunda ailesinden gizli İstanbul’dan kaçar ve Paris’te Jöntürk liderlerinden olan abisi Ahmet Rıza’nın yanına gider. Sorbonne Üniversitesi’ne giden Selma Rıza, 10 yıl boyunca Osmanlı İttihat ve Terakki Cemiyeti’ne üye olur. Bu cemiyetin tek kadın üyesidir ve Fransızca olarak Paris’te yayınlanan Meşveret Gazetesi’nde,Türkçe yayınlanan Şura-yı İmmet Gazetesi’nde çalışır.
İlk kadın pilot Sabiha Gökçen; 912 yılında Türkiye’nin ilk uçağını kullanan kadın olmuştur. Atatürk’ün manevi kızı olan Sabiha Hanım, Türkiye’nin ilk kadın askeri pilotudur. Atatürk’ün, Türk kadınının her alanda başarılı olabileceğine inandığını göstermek için kendisini yetiştirdiği bilinmektedir.
İlk kadın banka müdürü İclal Ersin; Türkiye’de birçok ilke imza atan bir kadındır. İlk kadın muhasebesi, ilk kadın banka müdürü, ilk kadın ekonomi doktoru ve Atatürk’ün yurtdışına eğitim için gönderdiği kadındır.Türkiye’nin ilk iktisat doktoru unvanını da almıştır.
İlk kadın bakan Prof.Dr.Türkan Akyol; Türkiye Cumhuriyeti’nin ilk kadın bakanı, Türkan Akyol’dur. 1971 yılında kurulan partiler üstü Nihat Erim Hükümeti’nde Sağlık ve Sosyal Yardım Bakanı olarak görev yapar.
İlk kadın büyükelçi, Filiz Dinçmen’dir. Siyasal Bilgiler Fakültesi’nden mezun olmuştur ve 1961 yılında Dışişleri Bakanlığı BM Dairesi 3. Katibi olur. 1982 yılında Hollanda Lahey Büyükelçisi olur ve 1984 yılında Strasbourg’da Avrupa Konseyi Türkiye Daimi Temsilcisi unvanını alır.1988 yılında ise bakanlığın ilk kadın müsteşar yardımcısı ve 1991 yılında bakanlık sözcüsü oldu. Dinçmen’e göre kadın katkısı olmazsa ülke kalkınamaz.
İlk kadın milletvekili Benal Arıman;1935 yılında Atatürk’ün meclisinde milletvekilliğini hakkıyla kazanmıştır. Sorbonne Üniversitesi’nde edebiyat eğitimi almıştır ve İzmir’de Halk Partisi’nde göre alan kadınların partilere girmediği dönemde, Latin alfabesinin öğrenilmesi ve yaygınlaştırılması adına çalışmıştır. Ardından milletvekili seçilmiştir.
Belediye ve parti üyeliğinden sonra bir kadın olarak hiç rahatsızlık duymamıştır. 16 yıl boyunca kadın milletvekili olarak görev yapmıştır. Hamilelik döneminde yıllık izinlerini kullanarak gizlice doğum yapmıştır. Bu süreçte,TBMM’de bulunmamayı öngördüğünü söylemiştir.
Ve…daha çok çok fazlası…
GÜNÜN SÖZÜ
Kadın her şeyi affeder fakat asla unutmaz.
Konfiçyüs
TEBESSÜM
Kocası karısına kadınların bir günde kaç kelime kullandığına dair bir makale okuyordu... 'Erkeklerin 15,000 kelimesine karşılık 30,000 kelime'
Karısı yanıtladı: 'Sebebi erkeklere her şeyi tekrar etmek zorunda olmamızdır.'
Kocası karısına döndü ve sordu: 'Efendim?'
ÖNCEKİ YAZILARI
SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?