Tarihe adını gösterdiği insan üstü kahramanlıklarla altın harflerle yazdıran bir şehirdir Gaziantep’imiz.Gazilin unvanının da en çok yakıştığı şehirdir.
Gazilik unvanının alış hikayesi ise;
Dünya Savaşı’nda Osmanlı Devleti, Mondros Antlaşması ile resmen parçalanmıştı. 17 Aralık 1918 tarihinde Antep, Birleşik Krallık Devleti’ne daha sonra 5 Kasım 1919 tarihinde Fransa’ya bırakıldı. 1920 yılında, Fransız birliklerinin Antep’e yerleşmesi üzerine Antep halkı direnişe başladı. Fransız kuvvetlerinin üzerine kabus gibi çöküp kahramanca savaşan Karayılan Çetesi, 1920 yılının Ocak ayında Fransızların bir süvari birliğini pusuya düşürdü. Antep-Kilis hattında Şahinbey liderliğinde işgale karşı büyük bir savunma başladı.
Şahinbey’in şehit edilmesinden sonra bu defa Antep çatışmalara sahne oldu. Antep halkı 1 Nisan 1920 den 7 Şubat 1921’e kadar Fransız kuvvetlerine karşı büyük bir direniş gösterdi fakat bu direniş sonrasında kırıldı ve Türk Askerleri geri çekilmek zorunda kaldı. Böylece Fransızlar 9 Şubat 1921 de şehre hakim oldular.
Türkiye Büyük Millet Meclisi kendi gücüyle işgale 10 ay dayanan ve düşmana geçit vermeyen Antep’e 8 Şubat 1921 de Gazilik unvanı verildi. Fransızlar Ankara Antlaşmasının ardından 25 Aralık 1921 de şehri boşalttılar ve Gaziantep iki yıl süren işgalden kurtulmuş oldu.
Türkiye Büyük Millet Meclisi’nin, 6 Şubat 1921 tarih 147. Toplantısında, Bakanlar Kurulu Başkanı ve Milli Savunma Bakanı Fevzi Çakmak meclis başkanlığına, Antep isminin Gaziantep olarak değiştirilmesini kapsayan bir önerge sundu. Kabul gören kanun teklifi, 8 Şubat 1921 tarihli Resmi Gazete’de yayınlanarak yürürlüğe girdi.
ÖNCEKİ YAZILARI
SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?