Dijital Para Nedir?

Prof.Dr.Berna BALCI İZGİ
Prof.Dr.Berna BALCI İZGİ
Dijital Para Nedir?
16-09-2021

Finansal yatırımcıların son dönemde eskiye kıyasla daha fazla dikkatini çeken bir para birimi olan dijital para nedir? Dijital paranın gerçek olmasını sağlayan blokchain teknolojisi denile bir tür ağ veya veri tabanıdır. Bugün blokchain nedir bundan bahsetmek istiyorum.

Blockchain bir veri tabanıdır. Bu veri tabanında size ait olan veri, bankacılık sisteminden farklı olarak bütün ağa açık vaziyettedir. Bankacılık sisteminde bireysel mevduat hesabınız sadece size ve bankaya açık iken bu sistemde verileriniz bütün ağa açıktır. Herhangi bir hacker’ın sizin veriniz alabilmesi için bütün ağa ulaşması gerekir. Yaptığınız işlemlerle oluşan veri blokları bir zincir oluşturmaktadır.

""
Dijital imza bu sayede kullanılmaktadır. Geçtiğimiz günlerde İmzalı bir dijital fotoğraf çok yüksek fiyatla satılabilmiştir.

Dijital paraların atası bitcoin olup bugün önemli bir yatırım aracıdır. Dijital para kendimiz tarafından üretilebildiği gibi (mining-veri madenciliği) dışarıdan da satın alınabilir. Dijital para alım satımı yapmak İstediğimizde hangi internet sitesinden bu işlemleri yapacağız? çünkü bir çok site var bu nedenle bilinmeyenleri olan bir konu gibi görünmektedir. Bu bilinmeyenler açısından baktığımızda bu spekülatif piyasanın içerisindeki vahşi hareketlerin düzenleyici kurumlarla düzenlenmesine ihtiyaç olduğu ifade edilmektedir. ABD Menkul kıymetler ve borsa Komisyonu bu alanda yatırımcıların korunması için yeni dijital varlığın ve coin’in düzenlenmesi için yeni kurallar oluşturma çabası içinde olduklarını ifade etti.

Ülkemizde ise TCMB; ASELSAN, HAVELSAN ve TÜBİTAK-BİLGEM ile “Dijital Türk Lirası İşbirliği Platformu” oluşturulmuştur. TCMB’nin, dijital Türk lirasının tedavülüne yönelik aldığı bir karar olmayıp tüm çalışmaların deneysel AR-GE faaliyetleri ilkelerince yürütüleceği ifade edilmektedir.

Bitcoin, geçmişteki bazı dalgalanma krizlerine rağmen son 12 ayda değerini dört kat artırarak 48.390 $ civarında işlem görmektedir. Altcoin olarak ismi geçen çok çeşitli dijital paralar da mevcut ve oldukça spekülatif bir piyasa olduğu söylenebilir. Buna rağmen dijital paranın Bir finansal saadet zinciri gibi çökmesi ihtimali var mı sorusu akıllara gelmektedir. Örneğin Rusya’da manipülatif alımları önlemek amaçlı ülkedeki bankaların kripto borsalarına yönelik ödemelerin yavaşlatılacağı önlem alındığı görülmektedir. Bütün bu bilgilere rağmen kripto para işlemi yapılabilen platformlardaki toplam kayıtlı kullanıcı sayısının bir önceki yıla göre %45 oranında arttığı ve 70 milyonun üstüne çıktığı ifade edilmektedir.

ÖNCEKİ YAZILARI
SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?