Saygı değer okurlarımız; Bugünkü konumuz engellilerimiz. Engelli vatandaşlarımızın yaşadığı problemler azımsanamayacak kadar fazladır. Genelde bu problemler ise engelsiz diye tabir edilen insanlar tarafından ortaya çıkarılmaktadır. 2014 yılında yapılan bir araştırma sonucu ortaya çıkan rapora göre; nüfusumuzun %22 sini engelli vatandaşlarımız oluşturuyor. Peki, bizler engelsiz yaşama ne kadar destek oluyoruz?
Unutmamalıyız ki hepimizin birer engelli adayıyız. Yarın amansız bir hastalık ya da kötü bir kaza geçirip bizlerde engelli olabiliriz.
Hayatımızın hemen her alanında engelli bir birey ile karşılaşıyoruz. Çalışma ortamımızda, yemek yediğimiz lokantada belki de evimizde; beyaz bastonu ile yürümeye çalışan, işaret dili ile içindekileri karşısındakine anlatmaya çalışan veya tekerlekli sandalyesi ile karşıdan karşıya geçmeye çalışan birini görüyoruz. Engelli bireylerimizin hayatını kolaylaştırmak ve onları topluma kazandırmak bizlerin elinde. Bizler gerçekten yardımcı olmak istiyorsak, onlara acımak yerine, onlara kucak açmalı ve daha duyarlı olmalıyız.
Değerli okurlar; Engelli olmak hiç kimsenin seçimi değildir.
Çevre düzenlemesi yapılmamış sokaklarda yürümenin ne kadar zor olduğunu, bilinçsizce inşa edilmiş AVM’lerde gezmenin nasıl eziyete dönüştüğünü ve görme engelli birisi için karşıdan karşıya geçmenin ne kadar zor olduğunu biliyor muyuz?
Engelli bireylerimizin çok az bir kısmı eğitim olanaklarından faydalanabilmektedir. Ülkemizde görme engelliler için yedi, işitme engelliler için yirmi bir, ortopedik engelliler için ise sadece bir okul hizmet vermektedir. Bu durum bizim büyük bir ayıbımızdır. Toplumların engelli vatandaşlara davranış biçimi o toplumun gelişmişliğini gösterir. Duyarlı ve mutlu bir toplum için engelli vatandaşlarımızın engellerini engel olarak görmeden onları toplum içinde kabul etmeli ve onlara her zaman yardımcı olmalıyız.
BU KONUDA ENGELSİZ BİR BİREY OLARAK NELER YAPABİLİRİZ?
• KALDIRIMLARA, RAMPALARIN ÖNÜNE ve ENGELLİ PARK YERLERİNE PARK ETMEMELİYİZ,
• HİSSEDİLEBİLİR YÜZEYLERİN ÜZERİNE TEZGÂH AÇMAMALIYIZ,
• İŞ İMKÂNI SAĞLAMALIYIZ,
• ONLARA ACIMAK YERİNE ONLARI OLDUKLARI GİBİ KABUL ETMELİYİZ,
• TOPLUMSAL YAŞAM ALANLARINI DÜZENLERKEN ENGELLİLERİ DE DÜŞÜNMELİYİZ,
• ONLARIN ÖNCELİKLERİNE SAYGI DUYMALIYIZ.