Bazen kaçmak istediğimiz, ama sağlıklı bir yaşam koşuluna sahip olmak için yapmaya mecbur kaldığımız ev temizliği, eğer doğru yöntemlerle yapılmazsa çok daha yorucu ve verimsiz olabiliyor.
Ev temizliği yaşam kalitemizi artırmak için nasıl zorunluysa yanlışlarımızı bilip en doğru biçimde yapmaya yönelmek de o denli zorunludur. İşte, ev temizliği hakkında doğru bilerek yaptığımız 5 yanlışlar;
Ev temizliği yaparken ne kadar çok deterjan kullanırsak o kadar temiz yaparız düşüncesi en sık bilinen yanlışlardan biridir. Özellikle kimyasal deterjanlar kullanıyorsanız yüzeye dik açı ile ve bol miktarda sıkılması hem gereksiz ürün kullanımına hem de yüzeyin bir süre sonra yıpranmasına neden olur. Bu yüzden ihtiyacınız olduğu kadar ve abartıya kaçmadan yüzeyi iyice ovalayarak temizlerseniz çok daha etkili sonuçlar elde edebilirsiniz.
Tıpkı ev temizliği yaparken deterjan kullanımında belirttiğimiz gibi, çok fazla su kullanımı da temizliğe dair doğru bilinen yanlışlar arasında yer alıyor. Fazla miktarda su kullanımı temizlik oranını arttırmayacağı gibi, hem yüzeye ve malzemelere zarar verebiliyor hem de su tasarrufu yapmamızı zorlaştırıyor. Bu yüzden ev temizliği yaparken su kullanım miktarını da doğru ayarlamalı ve fazla miktarda su kullanmaktan kaçınmalıyız.
Ev temizliği yaparken belki de en çok zorlandığımız alanlardan biri halı temizliği. Yaptığımız hata ise şu; halıya dökülen bir ürünü hemen silmeye çalışmak. Bu yöntem lekenin halıya daha çabuk yayılmasına neden oluyor. Bunun yerine kuru bir bez ile halı yüzeyindeki lekeyi yaymadan temizlerseniz çok daha iyi sonuç alırsınız.
Anlık dökülen bir ürünü yüzeyden kaldırmak için havlu peçete kullansak da onun bir temizlik malzemesi olmadığını hatırlamak gerekir. Üstelik ev temizliği yaparken havlu peçete kullanmak demek fazla israfa yol açar. Bu da ev bütçenize olumsuz yansır. Bunun yerine uzun ömürlü kullanabileceğiniz bir mikro fiber bez almanızı öneririz.
Ev temizliği yaparken özellikle sert yüzeyler için en sık kullandığımız malzemelerden biri de sünger. Ev temizliği yaparken kullanılan malzemeler her ne kadar defalarca temizlense de içerisinde bakteri barındırır. Temizlemesi en zor olan süngerde çok daha sık görülür. Dolayısıyla kirli süngerleri düzenli olarak temizlemeniz ve yıkamanız gerekiyor.