EVDE CORONA VİRÜS TEDBİRLERİ

Fatih Çeliktürk
Fatih Çeliktürk
EVDE CORONA VİRÜS TEDBİRLERİ
25-03-2020

Corona virüs tedbirleri kapsamında “Evde kal” çağrısı üzerine her yaş gurubundan aile bireyleri bir arada kalmak zorunda ve beraber vakit geçiriyorlar.Öyle olunca da evleri daha fazla temiz tutmamız gerekiyor.Evlerimizde sağlıklı bir yaşam alanı geçirmek için neler yapabiliriz? Siz okurlarımız için araştırdık.

Evlerin derli toplu, güzel ve temiz olmasının sağlığı korumanın yanında insanların moralini de olumlu etkilemektedir.Evin temiz olması, ev içinde insanlar için bu temizlik çok daha büyük önem taşıyor. Zamanla biriken ya da oluşan her türlü zararlı etkenden ev içindeki tüm bireyleri koruyacaktır. Özellikle bebekler, küçük çocuklar, yaşlılar, gebeler, emziren anneler gibi daha hassas durumdaki bireyler için de riskler artmaktadır.

Mümkünse her bireyin ayrı odalarda uyuması ve aradaki güvenli mesafenin korunması gerekmektedir. Evde her bireyin ayrı havlu ve terlik gibi kişisel kullanım eşyasının olması önemlidir. Evde bulaşıcı hastalığı olan bir kişi varsa özellikle o kişinin odasının, tabağının, bardağının, kaşık, çatalının, havlusunun ayrılması, mümkün olduğu kadar o kişinin bakımı ile ev halkından sağlıklı olan bir kişinin ilgilenmesi ev halkının sağlığını korumak açısından çok önemlidir.

Salgından korunmak için kişisel temizliğimizde ayrı bir önem taşımaktadır.Mümkün olduğu kadar her gün, hiç olmazsa iki günde bir banyo yapmaya özen gösterilmeli. Dişler her gün en az 2 defa fırçalanmalı. Hastalık yapan zararlılardan korunmada el, tırnak, ayak, saç temizliği çok önemlidir. Vücut temizliğinin olmazsa olmazlarında birisi de iç çamaşırlarıdır. En geç 2 günde bir iç çamaşırları değiştirilmelidir.

Ev içinde bir "kirli odası" oluşturulması da bu dönemde daha bir dikkat edilmesi gereken konudur.Bu oda, dışarıdan gelindiğinde dış ortamda kirlenmiş giysileri ve eşyaları koyabilmek için dış kapıdan girildiğinde en kısa yoldan evin diğer bölümlerini kirletmeyecek biçimde ulaşılacak yerde olmalı. Yıkanmak üzere ayrılmış kirli çamaşırlar da bu odada toplanmalı ve çevreyi kirletecek kadar birikmeden sağlıklı deterjanlar kullanılarak yıkanmalıdır.

Yıkanan çamaşırlar, ev içine serilerek kurutulmamalı. Aksi halde deterjan kalıntıları ev içine yayılır, ev içinde nem artar; bu da sağlık için zararlı olabilir. Kurutma makineleri ile ya da en iyisi güneş altında kurutmaktır.

Evi havalandırmanın, temizliğin en önemli unsurlardandır.

Evin içinde sigara içmek, mutfakta oluşan yemek buharlarının, kokularının ev içine dağılmasına yol açacak her türlü davranışın önlenmelidir.

Evin içine güneş girmesi önemli. Ancak bu güneş ışığı camların arkasından değil, doğrudan camlar açıkken içeri girmeli. Güneş ışığı, insanlarda bağışıklığı güçlendiren D vitamini yapımı için olduğu gibi, evin dezenfeksiyonu açısından da faydalı.

Yatak odalarının temizliğine dikkat edilmesi, mümkün olduğu kadar vakitli biçimde 7-8 saat uyunması gerekmektedir.

Yatak odalarının temizliğine dikkat edilmesi, mümkün olduğu kadar vakitli biçimde 7-8 saat uyunması gerekmektedir.

Evdeki kapı ve pencere kolları, merdiven trabzanları, elektrik anahtarları ve kumandaların çamaşır suyu ya da en az yüzde 60'lık alkol gibi sağlıklı dezenfektanlar ile dezenfekte edilmesi önemlidir.i

Kullanılmadığı zamanlarda klozet kapağı kapalı tutulmalı, kullanılmadan önce ve sonra kağıtla silinerek temizlenmeli, her gün sabah ve akşam çamaşır suyu ile silinmeli.

Müstakil ev değilse ayakkabılar asla kapı önünde bırakılmamalı. Aksi halde apartmanlarda merdiven boşluğunda bırakılmış olan ayakkabılar hem merdiveni kullananların hem de kapılar açılıp kapatıldıkça evlerin içlerine hava yolu ile kirlilikleri taşıyacaktır. Dışarıdan geldikten sonra ayakkabılar, apartman girişinde, metal paspaslara altları iyice silinip temizlendikten sonra, ev içinde kapalı dolapta tutulmalı.

***

ÖNCEKİ YAZILARI
SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?