Bugün, bir zamanların bize kardeş ülkeleri olan, davulla zurnayla karşılandığımız,ünvanlara iltifatlara boğulduğumuz Ortadoğu ülkelerinden neredeyse hiç dostumuz kalmadı artık.Nasıl olsun ki?
Suriye ve BAE’nin terör örgütü kabul ettikleri Müslüman Kardeşlerin Ankara tarafından desteklenmesi ve Suriye’de oluşan söz konusu yapılanmanın da desteklenmesi bize karşı oluşturulan karşıtlıkların ilk adımları oldu.
Libya, Türkiye’yi düşman ilan etti.
AKP iktidarı iç işlerine müdahale ettiği gerekçesiyle Türk şirketlerinin kamu ihalelerine sokulmayacağını açıkladı. Oysa Libya, Türk müteahhitlerin yurtdışında iş aldıkları ilk ülkeydi. Pek çok işsizimize de iş kapısı olmuştu.Bu ülkeden sadece müteahhitlik hizmetleri yoluyla 30 milyar doları aşkın gelirimiz oldu. Şimdi ise bütün Türk firmaları kovulmuş durumda.Kalmakta direnenler ise tehdit altında.
Türkiye’nin şu anda Mısır, Yemen ve Suriye’de büyükelçisi bulunmuyor. Mısır yönetimi, Türk tırlarının Sudan , Etiyopya gibi Afrika ülkeleriyle Suudi Arabistan, Birleşik Arap Emirlikleri (BAE), Kuveyt, Katar gibi Körfez ülkelerine taşınmasını kapsayan çok önemli bir anlaşmayı askıya aldı. Bu durum Türkiye’nin Ortadoğu ihracatını baltalamaya yönelik ciddi bir adım olarak öne çıkıyor. Ortadoğu ülkelerine ihracat yapan Türk şirketleri için sadece iki alternatif kaldı: İsrail’in Hayfa Limanı ile Ürdün’ün Akabe Limanı. Kısaca İsrail’e mecbur olduk. Zaten ilişkilerde sözde limoni,özde ise gayet uygulamalı devam etmekte.
AKP, Yemen’de de iç dengeleri okuyamayarak taraf tuttu ve Türkiye Büyükelçiliği’ni boşaltmak zorunda kaldı.
Dünyanın en kalabalık ikinci Müslüman ülkesi olan Pakistan’da bir zamanların birlik mesajlarının havalarda uçtuğu ‘kardeş ülke Türkiye’ imajı yerlerde sürünüyor.
Nijerya’da bazı gruplara silah sevkiyatına destek olunarak bu ülke yönetimi tarafından dikkatle izlenen bir ülke haline geldik.
Laik yönetimin iktidara geldiği Tunus, Ankara ile ilişkilerinde temkinli davranıyor.
Orta Asya Türk Cumhuriyetleri, Türkmenistan hariç AKP’nin Kırım ve Ukrayna konusunda Batı yanlısı ve Rusya karşıtı politikaları nedeniyle Ankara’ya mesafeli duruyor. Bu çerçevede Orta Asya’nın en kalabalık ülkesi Özbekistan ile diplomatik bağlar önemli ölçüde kopmuş durumda.
Dahası geçen yıl Türkiye, Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi’ne seçilemedi zira canını yaktığı İslam ülkeleri Ankara’ya destek vermedi. Oysa 2008’de Türkiye Güvenlik Konseyi’ne seçilmişti.
Bir zamanların “hasta adamı” diye anılan ülkemiz, şimdide bölgenin “yalnız adamı” olmuş durumda..
GÜNÜN SÖZÜ
TECRÜBE HAYATIN KEL KALDIKTAN SONRA SİZE TARAK VERMESİDİR…